Producătorul sloven de drone C-Astral a furnizat recent sisteme aeriene de recunoaștere pentru trupele ucrainene, a declarat compania pentru Defense News în această săptămână. Slovenia nu se ferește să își exprime sprijinul pentru Ucraina. Dar când vine vorba de ajutor militar, țara a decis, în general, să păstreze majoritatea informatiilor clasificate.
Printre cele mai mari donații militare cunoscute cu care Slovenia a contribuit din propriile stocuri militare către Ucraina se numără livrarea a zeci de vehicule de luptă pentru infanterie BVP M80A. Livrarea acestor blindate a avut loc anul trecut. Dar, mai recent, sistemul aerian fără pilot de fabricație slovenă Belin - cunoscut și sub numele de Bramor C4EYE - a ajuns, de asemenea, în țara aflată în conflict.
"Acesta [dronă] este, de fapt, utlizata de ceva timp de ucraineni", a declarat Jernej Moderc, pilot de dronă Bramor la C-Astral, pentru Defense News în cadrul Simpozionului GSOF desfășurat între 24 și 26 octombrie la Brno.
Producătorul sloven de drone C-Astral comunica destul de cu trupele ucrainene pentru a obține feedback și a face îmbunătățiri dronelor C4EYE
Moderc nu a putut dezvălui când și câte drone au ajuns în Ucraina, dar a spus că a fost destul de recent și a implicat livrarea mai multor astfel de sisteme aeriene fără pilot.
Nu este clar dacă dronele au fost trimise direct și exclusiv de către companie sau dacă Ministerul sloven al Apărării a furnizat tehnologia din propriul inventar, deoarece forţele armate slovene operează acest tip de dronă. Ministerul sloven al Apărării a refuzat să ofere detalii pentru Defense News.
Drona Belin este fabricată și asamblată în întregime în Slovenia de către C-Astral. Este o dronă neînarmată destinată în principal misiunilor de culegere de informații, recunoaștere și supraveghere, precum și urmărirea convoaielor militare inamice.
Lansat dintr-o catapultă, sistemul are o autonomie maximă de trei ore și poate opera la o distanță de 40 de kilometri (25 de mile).
Compania a declarat că războiul electronic s-a dovedit a fi principala provocare pentru dronele sale în Ucraina, un alt operator și instructor de drone C-Astral menționând necesitatea de a consolida rezistența sistemelor de navigație ale aeronavelor împotriva bruiajului sau de a rezolva problema pierderii semnalului.
,,Chiar dacă ai la dispoziție alternative, sistemul global de navigație prin satelit (GPS) al unei drone este adesea susceptibil de a fi bruiat deasupra teritoriului inamic sau legătura dintre UAV si operator poate fi întreruptă", a declarat persoana respectivă pentru Defense News, vorbind sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.
De la debutul său în 2007, activitatea de apărare a C-Astral s-a extins. Fondatorul companiei, Marko Peljhan, a declarat în luna iulie pentru Bloomberg Adria, o agenție de presă slovenă, că firma a înregistrat o creștere de 262% a veniturilor sale din 2022 și că profiturile au crescut de la 1,5 milioane de euro la 4,07 milioane de euro (de la 1,6 milioane de dolari americani la 4,31 milioane de dolari americani) în acel an. El a atribuit parțial aceste cifre unei creșteri a cererii de drone de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
În august, Slovenia și Muntenegru au semnat un acord pentru a achiziționa în comun drona Belin. Contractul, cu o valoare estimată de 3 milioane de euro, va permite ca primele unități să fie livrate în Muntenegru anul viitor, potrivit reprezentanților companiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News