O înțelegere a strategiei Israelului în Liban, pe măsură ce își concentrează efectivele militare de-a lungul frontierei
Israelul a declarat duminică că efectuează noi atacuri aeriene asupra a „zeci” de ținte ale Hezbollah în Liban după uciderea liderului grupării susținute de Iran, Hassan Nasrallah. Hezbollah a confirmat sâmbătă că liderul său Nasrallah a fost ucis într-un atac israelian asupra unei suburbii din sudul Beirutului cu o zi înainte, dând o lovitură puternică grupării pe care acesta a condus-o timp de decenii.
Uciderea sa marchează o escaladare puternică a confruntării dintre Hezbollah și Israel și riscă să arunce întreaga regiune într-un război mai amplu. Israelul a efectuat duminică noi atacuri în Liban, armata declarând că „în ultimele ore, a atacat zeci de ținte teroriste în Liban”.
Atacurile au vizat „clădiri în care erau depozitate arme și instalații militare ale organizației”. Începând de sâmbătă, armata a atacat sute de ținte ale Hezbollah în Liban, în încercarea de a distruge instalațiile militare și infrastructura grupării.
Hezbollah a lansat atacuri de mică intensitate peste graniță împotriva trupelor israeliene la o zi după ce aliatul său palestinian Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie, declanșând războiul din Fâșia Gaza.
Israelul a anunțat o posibilă operațiune terestră împotriva Hezbollah, ceea ce a provocat o îngrijorare internațională generalizată.
După moartea lui Nasrallah, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a „reglat conturile” pentru uciderea unor israelieni și cetățeni ai altor țări, inclusiv americani.
Nasrallah a fost imaginea Hezbollah, bucurându-se de statutul unui cult printre susținătorii săi musulmani șiiți.
Purtătorul de cuvânt al Israel Defense Forces (IDF), Daniel Hagari, a declarat: „Eliminarea sa face lumea mai sigură”. Dar prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Reza Aref, a condamnat „vărsarea nedreaptă de sânge” și a amenințat că uciderea lui Nasrallah va duce la „distrugerea” Israelului.
Hamas a condamnat asasinarea lui Nasrallah drept un „act terorist laș”.
Libanul, Irakul, Iranul și Siria au declarat doliu public, iar rebelii houthi din Yemen au declarat că au tras sâmbătă o rachetă spre aeroportul Ben Gurion din Israel, sperând să îl lovească pe președintele Israelului, care se întorcea dintr-o vizita oficiala efectuata la New York.
Președintele american Joe Biden, al cărui guvern este cel mai mare furnizor de arme al Israelului, a declarat că a fost „o măsură corectă”, în timp ce Kamala Harris, care candidează pentru a-l înlocui la Casa Albă, l-a numit pe Nasrallah „un terorist care are mâinile pătate cu sânge american”.
Iranul a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a protesta împotriva uciderii lui Nasrallah.
Analiștii au declarat pentru AFP că moartea lui Nasrallah obligă Hezbollah să răspundă.
„Ori va exista un răspuns fără precedent din partea Hezbollah... ori va fi o înfrângere completă”, a declarat Heiko Wimmen de la think tank-ul International Crisis Group.
Beniamin Netanyahu a promis că va continua lupta până când granița cu Libanul va fi securizată.
„Israelul are tot dreptul să elimine această amenințare și să-și readucă cetățenii la casele lor în siguranță”, a spus el.
Diplomații au declarat că eforturile de a pune capăt războiului din Gaza sunt esențiale pentru a pune capăt luptelor din Liban și pentru ,,a aduce regiunea înapoi de pe marginea prăpastiei''.
În acest moment, toate semnele arată că Israelul va trimite trupe terestre în Liban. Nimrod Novik, expert israelian în securitate și politică externă, a fost intervievat de NPR.org, care a fi scopul unei astfel de operaţiuni.
,,Dacă o vom face, cel mai probabil va fi cel puțin o operațiune limitată intenționată, având în vedere presupunerea că nu se pot îndepărta cu adevărat unitățile de conducere ale Hezbollah din imediata vecinătate a frontierei noastre de nord doar prin operațiuni aeriene, oricât de reușite ar fi acestea. Și având în vedere că obiectivul principal al întregului angajament cu Hezbollah este de a opri tirurile asupra Israelului timp de 11 luni și de a permite populației noastre din nord să se întoarcă în siguranță la casele lor, este foarte posibil ca operațiunea terestră limitată de curățare a unei zone de aproximativ 10, 15 mile la nord de frontieră să nu poată fi evitată'', a argumentat expertul israelian în securitate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News