Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden
Strategica
Data publicării:
Reacțiile pozitive au continuat după anunțul surprinzător al președintelui american Joe Biden privind propunerea care vizează un parcurs în trei etape de încetare durabilă a focului și eliberare a ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas.
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat foaia de parcurs "realistă" israeliană pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, considerând că aceasta oferă o "oportunitate reală" de a pune capăt războiului care durează de mai bine de șapte luni.

Von der Leyen a declarat pe rețelele de socializare: "Sunt complet de acord cu Biden că cea mai recentă propunere oferă o oportunitate reală de a trece spre încheierea războiului și a suferinței civililor din Gaza. Această abordare în trei etape este echilibrată și realistă și necesită acum sprijinul tuturor părților".

Propunerea lui Biden garantează securitatea Israelului, oferă locuitorilor Fâșiei Gaza o zi mai bună, fără Hamas la putere, deschide calea pentru o înțelegere politică și oferă un viitor mai bun israelienilor și palestinienilor deopotrivă, a declarat liderul de la Casa Albă.

Președintele SUA a spus că noul plan include trei etape de reducere a escaladării și, practic, prevede un armistițiu care devine permanent și retragerea Israelului din Fâșia Gaza.

El a adăugat că Israelul a sprijinit propunerea la care s-a ajuns cu ajutorul negociatorilor americani, egipteni și qatarioți, iar planul a fost deja trimis negociatorilor de la Hamas, care au spus că apreciază propunerea.

 

Națiunile Unite

 

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat aprobarea față de propunerea lui Biden de a pune capăt războiului din Gaza.

"De luni de zile, Secretarul general a făcut presiuni pentru o încetare a focului, acces umanitar deplin și nerestricționat și eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți în Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric, vineri, la New York.

El a continuat: "Secretarul general speră cu tărie că acest lucru va face ca ambele părți să convină la o pace durabilă".

 

Marea Britanie

 

La rândul său, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat pe site-ul X: "Hamas trebuie să accepte acest acord pentru ca noi să vedem oprirea luptei, eliberarea ostaticilor, întoarcerea la familiile lor și asigurarea fluxului de ajutor umanitar către Gaza".

El a adăugat: "Așa cum am spus, o încetare a luptei trebuie să se transforme într-o pace durabilă dacă suntem cu toții pregătiți să luăm pașii corecți".

David Cameron, citat de Agenția de presă britanică PA Media, a declarat: "Să profităm de acest moment și să punem capăt acestui conflict".

 

Germania

 

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a salutat noua propunere de încetare a războiul din Gaza și a considerat-o una care îndreptățește speranțele de pace în regiune.

Baerbock a scris pe platforma "X" că această propunere "oferă o licărire de speranță și o posibilă cale de ieșire din impasul războiului".

 

Canada

 

Premierul canadian Justin Trudeau a descris propunerea lui Biden de a pune capăt războiului drept o oportunitate de a pune capăt suferinței și de a reveni la pace. Vorbind pe platforma X sâmbătă, Trudeau a cerut tuturor părților implicate să profite de această ocazie pentru a face pace.

El a adăugat: "Canada solicită o încetare imediată a focului, o creștere urgentă a ajutorului umanitar, asigurându accesul nestingherit la cei aflați în nevoie și eliberarea tuturor ostaticilor".

 

Casa Albă - propunerea președintelui Biden

 

Președintele american Joe Biden a prezentat o propunere constând în trei etape, care urmărește realizarea unei încetări durabile a focului și eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas. Propunerea garantează securitatea Israelului, oferă locuitorilor Fâșiei Gaza un viitor mai bun, fără Hamas la putere pregătește calea pentru o înțelegere politică și oferă un viitor mai bun atât israelienilor, cât și palestinienilor.

Președintele american a explicat propunerea care a fost transferată mișcării Hamas: "Aceasta constă în trei etape: Prima se întinde pe o perioadă de șase săptămâni și include o încetare completă a focului și retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza. În această perioadă, ostaticii, inclusiv femei, bătrâni și răniți, sunt eliberați în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni. În aceeași perioadă, palestinienii se vor întoarce la casele lor în toate zonele din Gaza, iar ajutorul umanitar va fi livrat, crescând la 600 de camioane care transportă ajutoare în Gaza zilnic".

Odată cu implementarea primei faze și angajamentul față de aceasta, va exista și o etapă de negocieri între Hamas și Israel privind aranjamentele pentru a doua fază, care este legată de încetarea definitivă a ostilităților. Președintele SUA a spus că propunerea spune că negocierile pot dura mai mult de șase săptămâni în prima fază, dar încetarea focului va continua atâta timp cât negocierile vor continua.

El a subliniat că Statele Unite vor colabora cu Egiptul și Qatarul pentru a asigura continuarea negocierilor și respectarea tuturor acordurilor pentru a ajunge la a doua etapă.

A doua fază se referă la eliberarea tuturor ostaticilor vii rămași, inclusiv a militarilor israelieni bărbați, retragerea forțelor israeliene din Gaza și încetarea permanentă a ostilităților, iar apoi a treia fază se referă la planurile de reconstrucție a Gazei.

Aceasta este propunerea depusă pe masă și, dacă va fi pusă în aplicare, Hamas nu va putea repeta ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, a declarat Biden avertizând împotriva pierderii acestei oportunități de a obține pacea, de a face Israelul mai sigur și de a deschide calea pentru un viitor mai bun pentru poporul palestinian și stabilirea unui stat care are dreptul la autodeterminare, demnitate, securitate și libertate, dreptul de a se apăra împotriva oricăror amenințări la adresa securității și de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru atacurile din 7 octombrie.

Președintele american a promis că SUA vor oferi întotdeauna Israelului ceea ce are nevoie pentru a se apăra și, de asemenea, a promis că Statele Unite se vor asigura că Israelul își va îndeplini obligațiile privind încetarea focul dacă (Hamas) va accepta înțelegerea.

Biden nu a exclus că vor apărea diferențe în detaliile asupra cărora trebuie lucrat, indicând că Hamas trebuie să vină la masă și să pună capăt acestui război pe care l-a început și să fie pregătit să ajungă la un acord și să dea dovadă de flexibilitatea necesară.

Președintele SUA a cerut tuturor aliaților și partenerilor să ofere asistență pentru stabilirea păcii. "Liderii trebuie să știe că trebuie să accepte această înțelegere și să formuleze un viitor mai bun pentru ieșirea din acest război tragic. Este timpul să începem o nouă fază și întoarcerea ostaticilor. Este timpul ca acest război să se încheie, astfel încât să putem începe aranjamentele pentru ziua următoare".

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
"Ar putea fi prea târziu pentru a opri ofensiva Rusiei în Ucraina" - argumentul experților militari cu privire la livrarea avioanelor F-16 "nu mai devreme de sfârșitul anului 2025"
După ce SUA au renunțat la cea mai importantă linie roșie, Putin și Medvedev amenință că dau foc la lume și vor înarma țări precum Coreea de Nord
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
"Acesta este un răspuns adecvat". SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a efectua atacuri cu armament american pe teritoriul rusesc reprezintă o escaladare
Joe Biden: Instaurarea păcii în Ucraina nu trebuie să includă neapărat aderarea la NATO
Rusia a profitat doar de temerile Occidentului, iar ambițiile sale teritoriale în Ucraina sunt departe de a fi stabilite
Democrații din Congresul SUA și-au exprimat speranța că vor fi ridicate toate restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor americane împotriva Rusiei
"Nu au existat niciodată restricții". Casa Albă despre doborârea avioanelor ruseşti de către ucraineni când se află în spațiul aerian rusesc
India se reorientează. Cel mai mare importator de arme din lume și-a redus la jumătate achizițiile din Rusia
Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare
NATO are la dispoziție 2-3 ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-şi reconstruiască forţele armate, afirmă un general norvegian de rang înalt
Prelungirea permisiunii acordate forțelor armate ucrainene de a efectua atacuri pe teritoriul rus va depinde de situația de pe câmpul de luptă
SUA caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Ucraina, dar războiul nu poate fi purtat fără calcule economice
Premieră pentru Ucraina: HIMARS au lovit pe teritoriul Rusiei sisteme S-400, dislocate în regiunea rusă Belgorod (Foto/Video)
Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16
Ministerul britanic al Apărării a evaluat impactul înlăturării unor importanți comandanți militari ruși
În timpul ofensivei de la Harkov, Rusia s-a bazat în zadar pe temerile Statelor Unite: Forțele ruse sunt acum expuse unor atacuri cu arme americane
Șefii apărării din SUA și China au discutat probleme spinoase: Șeful Pentagonului crede că un război între cele două puteri militare poate fi evitat
Pregătirea Rusiei pentru negocierile de pace nu este altceva decât un „teatru”: Forțele ruse sunt mai bine pregătite decât în 2022
În timp ce în România rezerviștii calificați sunt privați de drepturi elementare, parlamentarul german cere armatei să activeze 900.000 de rezerviști
"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden
Polonia poate detecta rachete de la sute de kilometri distanță. Ce alte avantaje aduce acordul privind achiziția de aerostate?
Rusia își fortifică aerodromurile cu hangare, în timp ce tot mai multe state occidentale dau Ucrainei permisiunea să lovească ţinte ruseşti
Se scrie "un nou capitol al războiului din Ucraina": Permisiunea acordată de SUA pentru atacarea facilitaţilor ruseşti reprezintă "depășirea unor linii roșii"
Blinken promite "pași concreți pentru apropierea Ucrainei de NATO" și "un pachet cuprinzător de ajutor" în cadrul summitului de la Washington
Franța va trimite în curând primii instructori militari în Ucraina: Accentul va fi pus pe instruirea geniștilor și a personalului tehnic
Stoltenberg: Aliații ar trebui să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi nevoie
Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
generalul (r.) Dan Grecu
EXCLUSIV
Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”? Generalul Dan Grecu vine la #ObiectivEuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
UE își stabilește conducerea la vârf, dar rămân de negociat numiri importante
”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania
Forțe proaspete sau carne de tun? Rusia recrutează lunar aproape 30.000 de militari, doar pentru a păstra constante efectivele Armatei
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Prima dezbatere Biden şi Trump îi îngrijorează pe democrați. Curtifan: Trump a punctat mai bine. Starea lui Biden e cât se poate de reală
Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
În criză de personal pentru continuarea războiului, Kremlinul a pus ochii pe imigranți: De ce e nevoie de ei acolo? Să sape tranșee și să creeze fortificații
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone Shahed într-o singură misiune de luptă
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Rusia dă dovadă de instigare la crime de război: Controversatul politician rus Dmitri Rogozin face apel la distrugerea totală a ,,tot ce este ucrainean''
Ziua în care se decid funcțiile în UE. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia
Un general francez face apel la reorganizarea Forţelor Armate Franceze: Se impune creşterea numărului de tancuri Leclerc modernizate
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Orban vrea să înființeze un grup în Parlamentul European, bazat pe partide din țările Grupului Vișegrad
Un nou conflict amenință Orientul Mijlociu, Erdogan a spus hotărât: ”Suntem cu Libanul”
Coreea de Nord va trimite, încă din iulie, trupe de geniști în teritoriile ocupate ale Ucrainei
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
”Soldatul universal”, varianta românească. Cercetătorii români lucrează la un program pentru creșterea capacității de luptă a militarilor
România negociază cu industria turcă revitalizarea Forțelor Navele. Programele principale de achiziție și modernizare
Polonia și balticii solicită UE să ajute la construcția unei linii defensive la granița cu Rusia și Belarus
Rusia a lansat azi-noapte un nou atac masiv cu rachete Kalibr și rachete Kinzhal asupra Ucrainei
Polonia se gândește să se alăture celor mai importante proiecte militare franco-germane: Speculaţii cu privire la un interes major pentru MGCS şi FCAS
Tentativă de lovitură de stat în Bolivia: Armata a intrat în palatul prezidențial, dar creierul complotului a ajuns în cătușe
Deși luptă de aceeași parte a frontului, rușii nu ezită să-și ucidă camarazii din regiunile ucrainene ocupate
Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16
Toate speranțele Europei rămân în SUA? În cazul unui atac al Federației Ruse, toată Europa poate disloca rapid 300.000 de militari
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
pixel