Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oare Biden chiar uită lucruri esențiale? Poate, tuturor ne scapă ceva fundamental, distrași de o primă impresie, uneori prea puternică
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Summitul NATO de la Washington, la care s-au aniversat și 75 de ani de la înființarea celei mai puternice și longevive alianțe militare din toate timpurile, s-a încheiat. Liderii lumii libere au luat deja deciziile previzibile despre ce va face NATO în continuare și, din această perspectivă, se poate spune că a început deja să coboare cortina istoriei și nu se mai poate spune nimic în plus.
Joe Biden la summitul NATO de la Washington, la care s-au aniversat și 75 de ani de la înființarea celei mai puternice și longevive alianțe militare. Sursa foto: X/Twitter pagina President Biden.
Joe Biden la summitul NATO de la Washington, la care s-au aniversat și 75 de ani de la înființarea celei mai puternice și longevive alianțe militare. Sursa foto: X/Twitter pagina President Biden.

Cu toate acestea, evenimentul mai are de jucat pe scena internațională pentru că nu s-au tras toate concluziile. Summitul de la Washington a avut o specificitate unică. El nu a fost despre unitatea lumii libere, despre ce decizii s-au luat. Nu a fost nici măcar despre Ucraina pentru că drumul ei era stabilit de dinainte. Pentru prima dată în toată istoria modernă și contemporană, la un eveniment de cea mai înaltă anvergură politică internațională, a fost vorba, de fapt, despre un singur om, Joe Biden, care acum deține președinția SUA și care va candida la un nou mandat în acest an.

Toată planeta s-a uitat cu mare atenție la prestația lui Biden pentru că, a devenit mai clar și mai acut ca niciodată, că de cine va conduce SUA în următorii patru ani, va depinde securitatea întregii lumi.

Contestat recent de o parte a propriului partid în ceea ce privește candidatura la președinție, Biden a răspuns că nu se retrage și că la summitul NATO va arăta mai concentrat față de confruntarea televizată pe care a avut-o cu Donald Trump, candidatul republicanilor la președinție.

Cu toate acestea, la conferința de presă finală a summitului NATO, Biden a făcut unele confuzii de nume. Pe Zelenski l-a numit Putin, iar când s-a referit la vicepreședintele Harris a folosit numele Trump. Par gafe impardonabile după unii, dar referirea la cele două nume reflectă de fapt, care și cât de mari sunt îngrijorările sale în acest moment. „Sunt atât de concentrat să-l învingem pe Putin„, a recunoscut Biden eroarea. Și lumea liberă ar trebui să fie recunoscătoare că președintele Americii, surprins într-un moment de sinceritate absolută, are această prioritate.

Dar, greșelile de nume și episoadele de detașare ale președintelui Biden din anumite momente,  sunt simptom al vreunei afecțiuni medicale sau sunt esențiale pentru activitatea de președinte al SUA? A numit vreodată Biden, Rusia altfel decât o amenințare la securitatea întregii lumi după ce a invadat Ucraina, sau a dat vreodată impresia că se clatină politica Americii privind sprijinul lumii libere într-o perioadă atât de critică? Nu. Acestea sunt lucrurile importante. Numele oamenilor sunt complet irelevante comparativ cu faptele lor.

Biden nu luptă împotriva lui Putin personal ci împotriva ideilor pe care acesta le propagă și a acțiunilor pe care le ordonă. În plus, la vârsta de 81 de ani are tot dreptul din lume să uite pentru scurt timp numele dușmanilor precum și pe cele ale prietenilor.

Meseria de președinte al Statelor Unite este în momentul de față, probabil, cea mai grea meserie din lume. La acest nivel, se operează, simultan, cu foarte multe variabile și scenarii, iar deciziile se iau rapid. În plus, răspunderea este una imensă. Se analizează fapte și opțiuni, se sintetizează și generalizează, unde lipsesc informații se aproximează cu ajutorul scenariilor etc. Desigur, sunt mulți experți și diverse straturi de filtrare și decizie până se ajunge la președinte. Dar, în această perioadă a istoriei, la președintele SUA ajung mai multe lucruri care trebuie știute și decise, decât erau înainte.

Pentru a opera eficient și simultan cu atât de multe informații, este nevoie de abstractizare. Iar, modul în care președintele Biden se exprimă, arată că acesta lucrează cu idei, iar detaliile, cum ar fi numele persoanelor și chiar calitatea exprimării sau comportamentul public trec, uneori, în planul secund.

Desigur, acest lucru poate fi neplăcut pentru oaspeții săi, dar nu înseamnă că Biden a pierdut controlul asupra esenței mesajului pe care-l transmite. Mesajele sale au fost permanent clare și coerente în aceeași direcție a respectării normelor internaționale și a descurajării celor care intenționează să le schimbe prin forță. Din nefericire pentru întreaga planetă, acest gen de mesaje i-a ocupat cea mai mare parte din mandatul de președinte.

Sub conducerea lui Biden, într-o perioadă critică pentru securitatea globală, puterea formidabilă a Americii s-a transformat într-un scut nu într-o sabie, iar pentru asta este nevoie de multă tărie de caracter și de înțelepciune. Atât în ceea ce privește Ucraina cât și Israelul, SUA au optat pentru neescaladare, lumea fiind ținută cât mai departe de un nou război mondial.

A sprijini lupta Ucrainei de a-și apăra teritoriul și oamenii, dar fără a interveni direct, nu constituie escaladare. SUA au manifestat reținere inclusiv pentru arme de apărare cum ar fi sistemele Patriot și au dat cu greu aprobare pentru a fi folosite rachetele ATACMS împotriva teritoriului Rusiei și doar dacă Rusia își folosește propriul teritoriu pentru a deschide noi direcții de ofensivă.

În Orientul Mijlociu, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost convins președintele Biden să renunțe la cele mai drastice planuri ofensive, inclusiv  să nu ofere un răspuns dur Teheranului. A fost o victorie a păcii.

Desigur, cetățenii americani își vor alege ce președinte doresc. Poate nu mai au răbdare cu președintele Biden și vor un altul care să dea impresia de putere. Fiecare, din diferite motive, își va face propria alegere, care îi va influența, într-o anumită măsură, următorii patru ani din viață. Pentru americani, problema securității naționale ar putea părea una îndepărtată, și după cum preciza secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la summitul de la Washington, ”amenințarea la adresa Alianței nord-atlantice nu este una iminentă”.

Însă, dacă amenințarea va deveni vreodată iminentă, înseamnă, pe de o parte, că tot ce s-a făcut până atunci a fost aproape degeaba și autocrațiile sunt pe cale să câștige, iar pe de altă parte, că va fi nevoie pe mai departe de toată înțelepciunea din lume pentru a se menține pacea și libertatea în același timp.

Autocrațiile nu se vor simți niciodată confortabil atâta timp cât există o Americă liberă. De aceea, ținta lor primară va fi întotdeauna America. Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie mai întâi să treacă de Europa. Astfel, America are nevoie de Europa și, în aceeași măsură, Europa are nevoie de America.

Europa actuală, lăsată singură, nu este capabilă nici măcar să recunoască amenințarea, iar despre pregătirea unui răspuns comun și viabil de descurajare și apărare nicio șansă. Chiar în interior, în nucleul ei care este Uniunea Europeană, sunt diferențe majore și, posibil, ireconciliabile, despre cum este privită Rusia.

Ungaria, fără niciun fel de mandat și profitând de președinția rotativă a UE, încearcă să promoveze la nivel internațional interesele Rusiei și se opune sprijinului militar pentru Ucraina. Desigur, Ungaria face parte și din NATO, dar greutatea Americii contează. Însă, în eventualitatea unei Europe singure sau șubrezite, cu un centru și un sud-est care încă nu-și înțeleg locul și viitorul, lucrurile devin mai complicate, chiar și pentru America.


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni
NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja
Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk
Adevărata oboseală a războiului se vede în Ucraina. Cu o societate epuizată de război, Kievul ar putea accepta un compromis de tip „teritorii contra securitate”
Puține țări sunt mai atente la războiul din Ucraina decât Polonia: Bugetul apărării pentru anul 2025 a fost aprobat şi reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate
Eșecurile repetate de lansare a rachetelor balistice intercontinentale Satan umbresc amenințările nucleare ale lui Putin
Coreea de Sud își prezintă sistemul de rachete strategice Hyunmoo-V (Foto/Video): Dispune de cea mai puternică rachetă balistică non-nucleară din lume
Oficialii americani cred că Israelul nu va efectua o invazie totală în Liban: La ce să ne aşteptăm din partea forţelor israeliene?
Soluții din Raportul Draghi pentru reformarea Complexului Militar-Industrial european: Crearea unui organism militar-industrial care ar permite o mai bună coordonare a politicilor de apărare
SUA își modernizează apărarea ca răspuns la amenințarea unui „nou Război Rece”: „Roiurile de drone” și „escadrile de nave de război autonome” se vor lupta în curând între el
O înțelegere a strategiei Israelului în Liban, pe măsură ce își concentrează efectivele militare de-a lungul frontierei
Forțele Armate Ucrainene anunță un nou atac asupra arsenalului rusesc de arme: Serviciile britanice de informații preconizează o criză de muniție în Rusia
După 30 de ani de “politică greșită”, Statele Unite schimbă abordarea față de Rusia
O decizie grea, dar necesară? Naumescu: E momentul oportun unui blitzkrieg al Israelului în Liban pentru distrugerea completă a Hezbollah, acum când organizația e paralizată
Ce avantaje oferă bomba americană AGM-154 JSOW pe F-16, pe care Ucraina o primeşte pentru a lovi forţele ruse?
Servicii de informații din SUA avertizează cu privire la consecințele loviturilor ucrainene adânci în Rusia cu arme occidentale
SUA anunță ajutorul militar de 8 miliarde de dolari Ucrainei. Pe listă se află încă un sistem Patriot, dar și bombe ghidate de mare precizie JSOW
Statele Unite, interesate de un posibil acces la sistemele rusești S-400 în schimbul revenirii Turciei la programul F-35: Turci au refuzat și au replicat că vor ține sistemele doar în cutie
Ce ar însemna căderea oraşului Vuhledar în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina: Încercuirea forțelor ucrainene de către trupele ruse este inevitabilă
NATO pregătește un plan de evacuare a răniților în caz de război cu Rusia: Militarii occidentali s-ar confrunta cel mai probabil cu o zonă de luptă extinsă
Putin anunță ce ar putea cuprinde noua doctrină nucleară: O putere nucleară care sprijină un atac asupra Rusiei va fi considerată agresor
Turcia vrea să trimită în spațiu 120 de sateliți și va avea propriul sistem GPS
China a efectuat un ”test de rutină” al unei rachete balistice intercontinentale. Ultimul astfel de test a avut loc în 1980
Nu putem permite ca războiul din Ucraina să se transforme într-un alt „conflict înghețat”. Rusia se rezumă în continuare la ameninţări: Nu ne forţaţi să semnăm pacea
Ucraina pariază pe India pentru a ajuta la obținerea unui acord de pace cu Rusia: Este marea speranță a Kievului
„Planul de victorie” al lui Zelenski nu include „nicio surpriză”. Cum argumentează oficialii occidentali această luare de poziţie?
Rusia continuă construcția unei baze navale în regiunea ocupată Abhazia, iar Ucraina sugerează că aceasta va fi o țintă legitimă
În luptă cu axa Rusia-Iran-Coreea de Nord: Statele Unite au propus Consiliului de Securitate al ONU doi pași care ar putea pune capăt războiului lui Putin

Ştiri Recomandate

Biden: Odată cu moartea lui Sinwar, există o șansă de pace în Gaza fără Hamas la putere
Ţintă aeriană de mici dimensiuni, identificată într-o zonă aflată în largul Mării Negre: Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au monitorizat perimetrul
Posibilitatea ca Ucraina să redevină putere nucleară | Mesajul lui Zelenski către Occident: „Ori arme nucleare, ori NATO”
Lovitură uriașă reușită de Israel. Yahya Sinwar, noul lider al Hamas și arhitectul masacrului din 7 octombrie a fost eliminat de IDF în Gaza. Niciun terorist nu scapă
Americanii merg constant în Ucraina și își iau notițe: Dronele ca element al războiului viitorului, una din lecțiile pe care SUA le vor implementa
Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul pentru Europa din R. Moldova | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Fostul comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene arată cu degetul către ''armatele NATO'': Au fost construite pe baza principiilor militare din epoca Războiului din Coreea
Germania a mobilizat avioane de vânătoare pentru a intercepta un avion rusesc de recunoaștere: Acesta este cel mai recent incident aerian între un stat membru NATO și forțele aeriene ruse
Ieșirea Ucrainei din războiul „prelungit” cu Rusia este „aproape imposibilă”: Descurajare non-nucleară, o soluţie pentru a forța Moscova să semneze pacea?
F-16 pentru Ucraina, dar cu țârâita. Pentru că SUA schimbă din mers strategia pregătirii pilotilor ucraineni, inclusiv în România
Confirmat: Bombardierele strategice B-2 cu rază lungă de acțiune ale SUA au țintit buncărele rebelilor houthi din Yemen
Serviciul britanic de informații în domeniul apărării: Seria de atacuri continuă să slăbească prezența militară rusă în Crimeea
Netanyahu: Israelul a capturat o cantitate mare de arme rusești de ultimă generație în ascunzătorile teroriste ale Hezbollah
Câte obuziere franceze Caesar a primit Ucraina și câte au distrus rușii. Procentul distrugerilor Caesar de către „a doua armată a lumii” e de doar 6%
F/A-18E Super Hornet realimentând un avion spaniol de tip AV-8B II+ Harrier, deasupra portavionului american U.S. Harry S, Truman, în Marea Mediterană. Sursă foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
SUA au schimbat cursul portavionului USS Harry S. Truman spre nordul Europei, departe de Orient. Posibile ipoteze deși situația în Orient e explozivă
Drumul Ucrainei către Vest devine un joc de ping-pong: Planul victoriei propus de Zelenski nu se bucură de susţinere, iar SUA spun nu Ucrainei în NATO
SUA au lovit cu bombardiere strategice stealth B-2 Spirit instalații subterane de arme ale rebelilor Houthi, un alt braț înarmat al Iranului
Comandantul Gardienilor Revoluției amenință că Iranul va lansa noi rachete dacă Israelul răspunde primului atac iar sistemul american THAAD nu va proteja Israelul de rachetele regimului
Ucraina urmează să primescă alte 49 de tancuri americane Abrams. Doar că nu SUA sunt furnizorul, deși americanii au peste 10.000 de Abrams
Planul de victorie al Ucrainei este realizabil, dar depinde de partenerii occidentali: Ce este strategia de descurajare non-nucleară?
Turcia intenționează să impună o nouă taxă cetățenilor pentru a susține industria de apărare
India achiziționează 31 de drone de mare altitudine MQ-9B Sky/Sea Guardian
Europa, teatrul pentru distrugătoarele Burke ale SUA. A ajuns și USS Oscar Austin, modernizat cu ultima versiune a Aegis Ashore, versiunea navală a scutului din România
Franța nu va putea oferi Ucrainei tot ajutorul militar promis: Avioanele Rafale nu sunt incluse în noul pachet de asistență
De ce Israel și nu Ucraina? SUA explică de ce nu furnizează Ucrainei un sistem THAAD, așa cum a procedat în cazul Israelului
Migrația prin Belarus, organizată paramilitar, spun polonezii. Deși unele state UE caută soluții, Rusia și Iranul au grijă ca rezolvarea crizei să rămână o utopie
Ciudatul caz al dronei ruse S-70 doborâtă intenționat de un Su-57 rus. Serviciul britanic de infromații numește motivul doborârii UAV-ului
O înfrângere geopolitică a Rusiei: Ucraina face apel la SUA să accepte invitația de aderare la NATO și să facă din aceasta moștenirea lăsată de Biden
Planul de victorie al Ucrainei prevede aderarea la NATO și operațiuni comune cu vecinii pentru doborârea rachetelor și dronelor rusești
Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35
Record de drone rusești deasupra cerului Ucrainei. Ocupantul rus a folosit în atacul noctor din seara aceasta 136 de drone de tip Shahed
”Batalionul special Buriat” și milioane de muniții pe frontul din Ucraina. Așa își asigură regimul nord-coreean un bilet în primul rând, pe relația cu Rusia
pixel