Odesa, „trofeul” lui Putin. Armata rusă rupe sud-estul Ucrainei pentru a forța un coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia prin Donbas
Sud-estul Ucrainei e supus unor bombardamente fără precedent din partea trupelor Federației Ruse, situația cea mai gravă fiind la Mariupol, oraș care se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Multe alte zone precum Nikolaev sunt și ele sub permanentul bombardament al Federației Ruse. Statul agresor controlează în mare partea zona de sud-est iar Ucraina riscă să piardă accesul inclusiv la Marea Neagră.
Experții susțin că Rusia încearcă formarea unui coridor terestru care să lege Federația Rusă de Crimeea prin regiunile ocupate din Donbas în estul țării. Coridorul s-ar putea extinde până la Odesa și ar permite legarea de el și a Transnistriei.
Și totuși, în pofida faptului că aproape întreg sud-estul Ucrainei e sub asediul rus, Odesa încă e cruțată.
Angela Grămadă, expertă în relații internaționale și specializată pe spațiul ex-sovietic, președintele think tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA), în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania difuzată în fiecare vineri, a făcut referiri cu privire la situația din sud-estul Ucrainei.
„Dacă în privința Mariupolului se poate spune că Federația Rusă a avut un plan de a lega infrastructura strategică pe care o oferă căile de acces spre Crimeea, în ceea ce privește alte localități explicația nu poate fi aceeași” - Angela Grămadă
Odesa, „trofeul” lui Putin? Ucraina e la un pas să piardă sud-estul țării și accesul la Marea Neagră cu pierderi economice uriașe
„În privința Odesei există mai multe întrebări. De ce Odesa e încă neatinsă de trupele ruse sau foarte puțin lovită? Întrebarea este logică și pertinentă. Există și opinii vehiculate de către experții militari cu privire la faptul că Odesa va fi lăsată ca trofeu pentru a fi cucerită la final în vederea obținerii planului inițial - Novorusia care lega puțin și Transnistria de sud-estul Ucrainei.
Cel mai probabil în privința Odesei e vorba și despre controlul total asupra nordului Mării Negre și îngrădirea oricărei rute comerciale pentru Ucraina care ar putea aproviziona comercial țara după încheierea acestei agresiuni militare”, a subliniat Angela Grămadă care a adăugat că porturile din Marea Azov alimentau cu produse partea de est a Ucrainei unde infrastructura nu e foarte dezvoltată.
„În ceea ce privește portul Odesa acesta a rămas unicul port important din punct de vedere comercial pentru Ucraina. De aici nu e aprovizionat doar estul sau sudul țării ci întreaga Ucraină cu bunuri aduse pe mare”, a conchis experta.
Amintim că în aceste zile, în pofida negocierilor, Federația Rusă pare că s-a regrupat și a reluat ofensiva în Ucraina. Rusia a folosit pentru prima oară inclusiv rachete hipersonice.
CITEȘTE ȘI: Rusia aruncă în luptă rachete hipersonice. După Kinzhal, o rachetă Kalibr lansată din Marea Neagră a lovit în Ucraina o uzină destinată blindatelor
Urmăriți integral emisiunea „Pe Plan Extern”, episodul 8, difuzat vineri 18 martie 2022:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News