Ofensivă diplomatică rusă împotriva Cehiei. Rusia acuză Praga că deține arme interzise
Conflictul diplomatic dintre Federația Rusă și Republica Cehă e departe de a se stinge. Kremlinul a lansat un nou atac diplomatic împotriva Cehiei, acuzând Praga că deține armament interzis.
Totul a început după ce Cehia a acuzat serviciile de informații ruse de orchestrarea unei explozii la fabrica de muniție de la Vrbetice, în estul țării, în 2014. În incident două persoane și-au pierdut viața. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că ce s-a întâmplat în 2014 fost ''un atac terorist fără precedent pe teritoriul'' Cehiei.
Cehii i-au identificat pe cei responsabili de orchestrarea exploziei ca fiind aceleași persoane implicate la Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018.
Ca răspuns, Cehia a anunțat expulzarea a 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga. Decizii similare au luat în semn de solidaritate și alte state, inclusiv cele baltice.
Rusia acuză Cehia că deține armament interzis
Federația Rusă a reacționat în acest război diplomatic. Astfel, 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au fost declarate de ruși "persona non grata" şi li s-a cerut să părăsească imediat Federația Rusă.
Totodată, în cursul acestei zile, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus, într-un interviu pentru Rossiya-1 și citată de Tass, a acuzat Cehia de deținere de armament ilegal.
„Comunitatea internațională ar trebui să se întrebe ce deținea Cehia în depozitele de muniție de la Vrbetice”, a precizat Zaharova. Aceasta a continuat și a făcut referire la unele articole apărute în presă care precizau că Cehia depozita la Vrbetice mine terestre.
Moscova acuză Cehia că a a deținut în depozitul de muniție mine terestre. Acestea sunt interzise prin Convenția privind interzicerea minelor antipersonal și distrugerea acestora, semnată în 1997 și care a intrat în vigoare în 1999.
În contextul în care Occidentul și-a arătat solidaritatea cu Cehia în acest conflict diplomatic cu Federația Rusă, Zaharova spune că întâi comunitatea internațională ar trebui să verifice ce era depozitat în această fabrică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News