Oficialii americani cred că Israelul nu va efectua o invazie totală în Liban: La ce să ne aşteptăm din partea forţelor israeliene?
După un weekend de discuții intense, oficialii americani au declarat că sunt de părere că Israelul plănuiește doar incursiuni mai mici, țintite, în sudul Libanului. Luni, oficialii americani au declarat că sunt convinși că au convins Israelul să nu efectueze o invazie terestră majoră în sudul Libanului.
Shayetet 13, cunoscută sub numele de Flotila 13, este una dintre principalele unități de forțe pentru operații speciale ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și reprezintă vârful capacităților de comando ale Marinei israeliene.
Înțelegerea a venit în urma unor discuții intense purtate în weekend. Statele Unite au văzut unele semne că Israelul se pregătea să intre în Liban, iar unii oficiali americani credeau că o operațiune terestră majoră era iminentă.
După discuții, oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre informații sensibile și negocieri diplomatice, au declarat că, în opinia lor, Israelul plănuiește doar incursiuni mai mici, țintite, în sudul Libanului. Recentele raiduri ale forțelor israeliene ar fi menite să distrugă pozițiile de luptă ale grupării teroriste Hezbollah de unde sunt bombardate orașe din nordul Israelului.
Dar oficialii israelieni i-au asigurat pe omologii lor americani că nu intenționează să urmeze aceste incursiuni cu o operațiune mai amplă a forțelor convenționale sau prin ocuparea unor părți din sudul Libanului. Oficialii americani au declarat că sunt de părere că unităţile de trupe de comando se vor retrage rapid după încheierea operațiunilor.
Nu este clar dacă Israelul a luat o decizie finală și este posibil ca o invazie la scară largă să urmeze raidurilor țintite, în ciuda îngrijorărilor Casei Albe.
Luni, după ce raidurile au fost făcute publice, oficialii americani au declarat că există în continuare posibilitatea ca „misiunea să se prelungească” și că Israelul ar putea decide că trebuie să sprijine raidurile mai puternice. Dar, pentru moment, oficialii americani cred că Israelul nu va efectua o invazie la scară largă.
Oficialii americani au încercat să prevină un conflict regional mai amplu de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, după atacurile conduse de Hamas în Israel.
În cele din urmă, Israelul a redus intensitatea campaniei sale în Gaza, dar la câteva luni după ce armata americană a îndemnat la o trecere la operații militare mai bine stabilite. Statele Unite doreau ca armata israeliană să evite operațiunile de luptă majore și au afirmat că operațiunile din orașul Rafah trebuiau să fie mai precise. Eventualele operații israeliene în Rafah au fost ample.
În această lună, unii oficiali din guvernul american au urmărit cu îngrijorare misiunile israeliene împotriva Hezbollah, temându-se că atacurile de amploare ar putea determina Iranul să se alăture luptei. Alți oficiali cred însă că acțiunile Israelului au redus dramatic puterea militară a Hezbollah. Riscul unei intervenții iraniene rămâne, au declarat oficialii americani.
Totuși, pentru a ține sub control conflictul mai larg, oficialii americani doresc să convingă Israelul să nu mute un număr mare de forțe în Liban. Oficialii americani și francezi au făcut presiuni pentru o propunere de încetare a focului. Dar, după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a autorizat uciderea lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, oficialii americani au declarat că, pentru moment, planul lor de încetare a focului a fost retras.
În ciuda faptului că au luat o pauză în ceea ce privește eforturile de a negocia o încetare a focului, americanii au încercat să convingă oficialii israelieni că o invazie terestră ar fi contraproductivă.
Agențiile americane de informații și-au menținut evaluarea pe tot parcursul lunii septembrie, conform căreia orice invazie la scară largă în sudul Libanului ar fi un dezastru. În timp ce loviturile Israelului au diminuat depozitele de arme ale Hezbollah și au afectat capacitatea acestuia de a lansa atacuri cu rachete, forțele grupării își mențin pozițiile săpate în terenul accidentat și ușor de apărat din sudul Libanului.
Rețeaua de tuneluri a Hezbollah rămâne în mare parte intactă, iar oficialii americani au estimat că luptătorii Hezbollah ar putea să se deplaseze rapid prin ea pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene care avansează.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News