Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
Ca răspuns la desfăşurarea de soldaţi şi tehnică militară rusă în jurul Ucrainei, Olanda trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria. Avioanele ar urma să ajungă în Bulgaria la începutul lunii aprilie pentru a participa la misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing), sub egida NATO. De, asemenea, Haga este dispusă să furnizeze arme Kievului și ia în considerare trimiterea de instructori militari pentru pregătirea Forţelor Armate Ucrainene, se arăta într-un comunicat al Ministerului olandez al Apărării.
Cele două F-35 vor participa la o misiune NATO care se desfășoară de ani de zile pentru a monitoriza spaţiul aerian al Europei de Est. În același timp, desfăşurarea unor avioane de generaţia a V-a ''reprezintă un răspuns pentru Rusia, ca urmare a desfăşurării de trupe ruse la granița cu Ucraina'', a precizat joi ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.
De precizat că, aceasta este prima misiune de poliţie aeriană, sub egida NATO, la care Forțele Aeriene Regale ale Olandei participa cu avioane F-35.
Olanda pune la dispoziţie, de asemenea, o navă de transport amfibie, elicoptere și două „unități terestre” pentru Forţa de Răspuns a NATO (NRF).
Joi, ministrul olandez al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, a declarat în Camera Reprezentanților că Olanda este dispusă să sprijine Ucraina prin acordarea unui ajutor militar – furnizarea unor arme pe care Kievul să le folosească în scop defensiv.
Olanda a luat în considerare să participe la misiuni de pregătire militară, aflate în curs de desfăşurare în Ucraina.
Amintim că, Statele Unite, Canda şi Marea Britanie au decis să sprijine Ucraina, pentru a descuraja Rusia să recurgă la o agresiune militară.
Statele Unite au anunţat că vor suplimenta ajutorul acordat Ucrainei (200 de milioane de dolari drept ajutor pentru apărare), Canada a decis să trimită soldaţi ai Forţelor pentru Operaţii Speciale cu scopul de a oferi instruire militarilor ucraineni, Marea Britanie a decis în această săptămână să ofere armatei ucrainene mai multe sisteme de rachete antitanc de tip NLAW, iar Departamentul de Stat al SUA a dat dreptul Letoniei, Estoniei și Lituaniei să sprijine Ucraina cu rachete antitanc și cu alte tipuri de armament de producție americană.
Ulterior, Ministrul spaniol al Apărării, Mărgărita Robles, a anunțat că Madridul trimite nave de luptă pentru a se alătura forțelor navale ale NATO din Marea Mediterană și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza consolidării prezenței armatei ruse la granița cu Ucraina.
Un dragor maritim este deja pe drum, iar o fregată va pleca în trei sau patru zile, a declarat Robles reporterilor spanioli, adăugând că guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News