Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Ce va face Turcia în fața reticenței Statelor Unite de a-i oferi avioane de luptă F-16 și care sunt alternativele așteptate în lumina asigurărilor Ankarei că are soluții? Ar putea acest lucru să afecteze eficiența Forțelor Aeriene Turce, care se confruntă cu provocări regionale și internaționale serioase?
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

Deși administrația președintelui SUA Joe Biden sprijină acordul cu Turcia, există încă o opoziție puternică față de acesta, în special în cadrul Congresului. În iulie, Camera Reprezentanților a SUA a aprobat o lege care ar interzice administrației Biden să vândă F-16, cu excepția cazului în care executivul de la Casa Albă poate demonstra că înțelegerea este importantă pentru securitatea națională a SUA.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, americanii au cerut Turciei să nu folosească aceste aeronave în zboruri "neautorizate" peste Grecia și insulele sale pe care aceasta le controlează în largul coastelor turcești, dar oficialii turci au anunțat că nu vor respecta astfel de restricții.

 

Alte opțiuni? Eurofighter și Su-35

 

2. Sursă foto... (su-35-rusia_52373000.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Erdogan a declarat, pe 9 septembrie, că "Statele Unite nu sunt singurele care vând avioane de luptă în lume, există și Marea Britanie, Franța și Rusia", adăugând: "Este posibil să le obținem din alte locuri, iar unii ne trimit semnale".

Într-un alt interviu din 19 septembrie, Erdogan a atins din nou această problemă, spunând: "Dacă nu putem obține F-16 din SUA, ce vom face? Desigur, vom avea grijă de noi înșine". 

Apoi, pe 23 septembrie, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a confirmat că Turcia negociază cu Europa pentru Eurofighter Typhoon, adăugând că "Turcia nu va fi niciodată fără alternative". 

A doua zi, șeful Președinției Industriilor de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, a sugerat că Ankara ar putea obține avioane Su-35 din Rusia. În 2019, Rusia oferea Turciei 36 de aeronave Su-35, iar la acea vreme, Demir a afirmat că "Turcia evaluează oferta".

 

 

Forțele Aeriene turcești și grecești

 


Suleiman Ozerin, lector la Universitatea Americană și membru senior la Institutul de Politică Orion, a susținut că "Ankara are nevoie urgentă de a moderniza și îmbunătăți capacitățile forțelor sale aeriene", mai ales după ce a fost împiedicată să dobândească avioane de vânătoare F-35.

În timp ce Turcia a fost scoasă din sistemul F-35, Grecia a comandat mai multe avioane de acest tip, iar Atena a cumpărat și aeronave franceze Rafale, ceea ce a îmbunătățit considerabil capacitățile Forțelor Aeriene Grecești.

Cea mai mare parte a flotei de luptă a Turciei este formată din F-16, dar multe dintre aceste avioane sunt modele vechi și necesită îmbunătățiri majore.

Din acest motiv, în octombrie 2021, Turcia a comandat 40 de aeronave noi F-16 Block 70/72, cea mai avansată variantă a aeronavei, alături de 80 de comenzi de modernizare a flotei existente.

Fără achiziționarea de avioane de vânătoare moderne F-16 sau altă variantă din generația a patra, Forțele Aeriene Turce ar putea deveni periculos de învechite până la sfârșitul acestui deceniu, apreciază Edon.

Producătorul Lockheed Martin modernizează deja 83 de avioane F-16 Block 72 grecești, făcându-l cel mai avansat F-16 din Europa. Atena a primit primele două dintre aceste avioane modernizate pe 12 septembrie.

Editorialul menționează că, dacă acordul F-16 pentru Turcia nu va fi aprobat, Grecia va avea o flotă mai avansată a acestor aeronave și un număr mare de aeronave avansate F-35 și Rafale.

 

O privire de ansamblu asupra alternativelor

 


Ozerin consideră că "în circumstanțele actuale, afirmația lui Erdogan că țara sa va cumpăra avioane rusești Suhoi nu va fi o soluție ușoară, deoarece problema va duce la sancțiuni severe din partea Statelor Unite și, probabil, a altor țări occidentale împotriva Ankarei și, cel mai important, această opțiune nu va contribui la satisfacerea nevoilor imediate ale Turciei".

Obținerea de avioane din Rusia este un "câmp minat diplomatic", spune Emily Hawthorne, analist pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Stratfor. "Nu va face decât să crească presiunea sancțiunilor cu care Turcia se confruntă deja din partea Statelor Unite și tumultul diplomatic cu care se confruntă din alte țări NATO". Atâta timp cât războiul din Ucraina continuă, a adăugat Hawthorne, este probabil că Turcia va evita să urmărească achiziții militare majore din Rusia.

În general, potențialii vânzători ai Turciei nu s-au schimbat. Ei sunt Rusia și Europa, a declarat Aaron Stein, senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. Dacă vânzarea de F-16 către Turcia este interzisă, Stein crede că Ankara va alege cel mai probabil să cumpere Eurofighter, așa cum a indicat deja presa de stat turcă.

În iunie, Middle East Eye a dezvăluit, de asemenea, că Turcia ar putea fi interesată de Eurofighter dacă acordul F-16 nu progresează. 

 

„Eurofighter și Gripen sunt cele mai bune opțiuni”

 

3. Sursă foto... (eurofighter-typhon-germania_07516600.jpg)

Eurofighter Typhoon, Sursă foto: Bundeswehr

"Cu toate acestea, achiziționarea unui Eurofighter va necesita o schimbare majoră în operațiunile de logistică și întreținere și aș susține că acest lucru se va adăuga la impactul negativ asupra bugetului pe termen scurt și mediu", apreciază Stein.

În afară de Eurofighter, celelalte avioane de vânătoare avansate din a patra generație disponibile pe piața europeană sunt Rafale (francez) și Saab JAS 39 Gripen (suedez).

Ozeren consideră că Eurofighter și Gripen sunt cele mai bune opțiuni pentru Turcia, în ceea ce privește operabilitatea și fezabilitatea.

Avioanele Rafale pot întări capacitățile Forțelor Aeriene Turce, dar aceasta opțiune nu este ușor fezabilă pentru că Grecia a achiziționat deja aceste avioane de luptă, având în vedere tensiunile actuale dintre Ankara și Atena, și datorită poziției Franței și a tensiunilor sale cu Turcia.

Deși Gripenul suedez ar putea oferi Turciei capacități similare cu avioanele Rafale, Ozeren a subliniat: "Poziția Ankarei față de procesul de aderare a Suediei la NATO ar putea pune ambele țări într-o situație ciudată".

Astfel, a opinat Ozeren, "Eurofighter" ar fi cea mai bună dintre cele trei opțiuni europene, "având în vedere dorința Marii Britanii de a-și aprofunda cooperarea militară cu Turcia". "Marea Britanie poate facilita vânzarea și poate ocoli obiecțiile germane".

Hawthorne prezice că tensiunile dintre Turcia și țări precum Germania și Franța vor continua indiferent de situația din Ucraina, ceea ce va continua să complice capacitatea Turciei de a cumpăra ce își dorește.

El consideră că "viitoarea schimbare a guvernului din Suedia va ajuta probabil la atenuarea tensiunilor dintre Stockholm și Ankara, ceea ce ar putea contribui la răspândirea unui ton mai blând față de eforturile turcești de achiziții în întreaga Europă".

Dar, în cele din urmă, Ozeren consideră că acordul F-16 rămâne cea mai realistă și practică opțiune pentru Ankara în acest moment.

"Problema cu această opțiune este că Turcia trebuie să facă schimbări drastice de politică în mai multe domenii, cum ar fi tensiunile cu Grecia, operațiunea militară din Siria, sustragerea de la sancțiuni împotriva Rusiei și apartenența Suediei și Finlandei la NATO", a concluzionat Ozeren.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Coreea de Sud și Arabia Saudită semnează un acord în domeniul apărării care deschide calea armelor sud-coreene
”O contramăsură pentru un NATO cu Finlanda și Suedia”. Armata estoniană spune că Rusia își ajustează forțele în contrapondere la Flancul Nordic al Alianței
Lăsată din brațe de Rusia în cele mai grele momente, Armenia caută în altă parte alianțe de securitate. Erevanul se uită inclusiv spre SUA sau Franța
Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă
Fostul șef al NATO: Faptul că Ucraina nu este invitată să se alăture Alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul
Ce arme nucleare ar putea aduce SUA în Marea Britanie, după 15 ani: Bombe B61-12 lansate din avion, de 3 ori mai puternice decât cea de la Hiroshima
Directorul CIA: Eșecul respingerii ajutorului destinat Ucrainei ar fi o greșeală "de proporții istorice''
General NATO: Alianța trebuie să fie pregătită pentru posibile atacuri cu rachete rusești în Europa în cazul unui război total cu Rusia
Ucraina va fi nevoită să înghețe frontul pentru a se adapta noilor condiții de sprijin cerute de SUA și de ceilalți aliați
Liderii politici și militari din Europa sunt tot mai îngrijoraţi că războiul din Ucraina s-ar extinde. Se fac calcule pentru o nouă formă de serviciu militar obligatoriu
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Acorduri de securitate pentru Ucraina din partea României și tensiunile Rusia - NATO. | Gen. Marius Crăciun la Obiectiv EuroAtlantic
Avioane Su-35 și Su-57 pentru regimul nord-coreean? Rusia ar putea camufla ajutorul militar pentru Phenian sub forma activităților militare comune
Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Furnizarea de arme către Ucraina este acum nu doar parte din politica noastră, ci și parte din datoria noastră
NATO și surprinderea Rusiei: În urma invaziei din Ucraina, Alianţa își aliniază strategia la "planurile regionale"
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”

Ştiri Recomandate

Un propagandist rus enumeră podurile din Germania pe care Rusia le-ar putea lovi ca răspuns la un atac cu rachete germane Taurus asupra Podului Crimeei
Macron revine asupra iniţiativei trimiterii de forţe militare în Ucraina: Nu luptăm împotriva poporului rus și refuzăm să ne angajăm în logica escaladării
Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
Lipsa prafului de pușcă, o mare problemă în sprijinul Ucrainei. Țările din nord vin cu o alternativă la materia primă adusă din China
Un alt tanc M1 Abrams a fost distrus de ruşi în apropiere de Avdiivka (Foto/Video): Ucrainenii ar fi pierdut în total trei astfel de tacuri
Fost pilot american, mesaj pentru ucraineni: F-16 este o primadonă, este foarte sensibil și are nevoie de o întreținere deosebită
Trump poate candida la președinția SUA după o victorie spectaculoasă cu 9-0. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l repună pe buletine
„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative
NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”
Surpriză într-un program hipersonic anunțat ca anulat. SUA au publicat o imagine cu o rachetă hipersonică AGM-183 sub aripa unui bombardier B-52
Ministerul britanic al apărării: Pierderile Rusiei în Ucraina nu au fost niciodată atât de mari. Bilanțul, mai negru chiar și decât cel înregistrat la Bahmut
GUR ucrainean a lovit un pod de cale ferată de lângă Samara, Rusia
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Serviciile secrete ucrainene spun că au spart serverele Ministerului rus al Apărării
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză
Netanyahu: Israelul nu va capitula în fața cererilor delirante ale Hamas
Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Berlinul se află într-o situație incomodă, a spus ministrul apărării: „Putin vrea să destabilizaze Germania”
Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Surprinzător sau nu, și viitoarele fregate olandeze cu capacități de apărare hipersonică ar putea fi construite în România
Israelul a acceptat un armistițiu de 6 săptămâni în Gaza mai mult pentru SUA. Mingea e în terenul grupării teroriste Hamas
Maia Sandu, despre aderarea R. Moldova la UE: Avem mult de muncă, dar împreună putem depăși orice obstacol
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală Yars pentru a-i testa caracteristicile, o premieră în 2024 (Video). Rușii se laudă cu o rază de acțiune de 11.000 km
Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele
Germania susține că vor exista „consecințe drastice” după scandalul interceptărilor generalilor nemți de Rusia
Trump a câștigat și în Missouri și Michigan și e aproape sigur că-l va înfrunta din nou pe Biden. „Super Tuesday” va aduce cel mai probabil înfrângerea finală pentru Nikki Haley
Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
pixel