"Nu ne place să fim judecaţi, prin urmare să nu judecăm alte ţări", a reacţionat vineri Viktor Orban, a cărui politică este cu regularitate criticată de instanţe internaţionale pentru atingeri aduse statului de drept. "Nu trebuie să ne amestecăm în ceea ce se întâmplă în America, este treaba lor", a insistat premierul Ungariei în timpul tradiţionalului său interviu săptămânal radiofonic. "Suntem convinşi că ei vor reuşi să-şi rezolve problemele", a mai spus el.
În timpul campaniei electorale americane, Viktor Orban a declarat că vede în realegerea lui Donald Trump "cea mai bună soluţie pentru Europa Centrală" şi s-a lăudat că a fost surprins să primească un telefon din partea preşedintelui republican în timp ce se afla în bucătărie.
De asemenea, mass-media ungare apropiate guvernului de la Budapesta l-au descris pe Joe Biden drept un "comunist" şi un "marxist". Ele au difuzat şi acuzaţiile de fraudă formulate de Donald Trump după alegeri.
Evocând violenţele de la Washington, site-ul ungar Origo a denunţat "un haos total în timpul preşedinţiei lui Biden după nişte alegeri scandaloase".
Respingerea refugiaţilor, aversiunea faţă de un echilibru al puterilor, apetenţa pentru "fake news": Viktor Orban are acelaşi stil de guvernare ca şi Donald Trump, care l-a descris în trecut drept un lider "respectat în toată Europa", care "a făcut treabă bună", comentează AFP.
După victoria lui Joe Biden, Budapesta a atenţionat SUA împotriva revenirii politice sale de "export de democraţie".
Pe vremea când democratul Biden era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, era vizat constant de critici privind atingeri aduse libertăţii presei, justiţiei şi societăţii civile.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.