Pe ultima sută de metri a mandatului lui Biden: Marea Britanie și Franța, discuţii pentru a permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei
Liderii Franței și Marii Britanii sunt așteptați să se întâlnească la Paris pe 11 noiembrie pentru a discuta despre o ultimă încercare de a convinge SUA să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei cu arme occidentale înainte ca Donald Trump să intre la Casa Albă în ianuarie, a relatat The Telegraph citând surse guvernamentale britanice.
Potrivit ziarului, premierul britanic Sir Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron speră că președintele Joe Biden va da aprobarea atât de mult aşteptată de Kiev în ultimele luni de zile, ca un pas spre cimentarea moștenirii sale de politică externă.
„Suntem foarte dornici să ne asigurăm că putem profita la maximum de timpul de acum și până la 20 ianuarie (când Trump își va prelua mandatul) și nu doar să punem totul în așteptare până la următoarea administrație”, a declarat una dintre sursele citate de The Telegraph.
Declaraţiile lui Trump cu privire la Ucraina au pus accentul pe rezultate rapide în detrimentul sprijinului pe termen lung și s-a abținut să spună că dorește ca Ucraina să prevaleze asupra Rusiei.
Acesta a promis în mod repetat că va pune capăt războiului „în 24 de ore” și, deși nu a elaborat încă un plan, se așteaptă în mare măsură ca acesta să implice cedarea de teritorii ucrainene către Rusia.
Cu toate acestea, cu șase săptămâni înainte de inaugurarea mandatului lui Trump, președintele Biden ar putea lua decizii pe care nu le-ar fi luat înainte, nefiind împovărat de campania electorală și de responsabilitățile unui nou mandat.
Campania concertată a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a obține permisiunea de a utiliza arme furnizate de Occident, cum ar fi ATACMS-urile fabricate în SUA și Storm Shadows din Marea Britanie, pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, a eșuat până în prezent.
În ultimul său apel, Zelenski a subliniat modul în care Ucraina ar putea viza preventiv „fiecare tabără” din Rusia în care se adună în prezent trupele nord-coreene.
Acest lucru s-ar adăuga unora dintre bazele aeriene din care Rusia lansează atacuri cu rachete împotriva orașelor ucrainene.
„Cred că administrația Biden ar putea să renunțe pur și simplu la obiecțiile sale”, a declarat ambasadorul Kurt Volker, care a fost reprezentantul special al SUA pentru negocierile cu Ucraina în perioada 2017-2019, pentru Kyiv Independent săptămâna trecută.
„Lăsați pur și simplu Ucraina să folosească armele pe care i le-am dat. Și acest lucru poate fi făcut în liniște, nu trebuie să fie un anunț. Se poate face de la caz la caz, dacă administrația Biden insistă”, a adăugat Volker.
„Dar nu există nicio justificare pentru a permite Rusiei să atace Ucraina de oriunde și pentru a spune Ucrainei că nu trebuie să riposteze”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News