Statul Major al Forţelor Terestre (SMFT) va încheia anul acesta lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii de antrenament executate la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, prima investiţie de acest tip din ultimii 30 de ani.
Lucrările au început în luna decembrie a anului 2017 şi au ca obiectiv reamenajarea şi modernizarea facilităţilor de instruire necesare desfăşurării în condiţii optime a şedinţelor de tragere cu toate categoriile de armament de infanterie, de calibru redus.
"Lucrările au loc ca urmare a necesităţii dezvoltării infrastructurilor naţionale de instruire ale Forţelor Terestre Române, proces aflat în derulare pe întreg spectrul capabilităţilor de organizare, executare, conducere şi analiză a exerciţiilor de instruire, executate în mediu real. Pentru Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag este prima investiţie de infrastructură din ultimii 30 de ani", se menţionează în adresa Biroului de informare şi relaţii publice al SMFT, citat de Agerpres.
Referindu-se la autorizaţiile obţinute pentru derularea lucrărilor de infrastructură, SMFT a precizat că "Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag este situat în afara Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării". "Aceste lucrări de modernizare, esenţiale pentru pregătirea forţelor române şi ale NATO, reprezintă rezultatul investiţiilor făcute de SUA ca parte a cooperării", se mai arată în adresa SMFT.
Criticile ecologiștilor
Lucrările de infrastructură realizate la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag îi nemulţumesc pe unii operatori turistici care promovează turismul neagresiv cu natura. "Legislaţia nu permite operatorilor din turism care oferă servicii cu caiacul sau bicicleta să intre în zone strict protejate, Armata însă intră cu camionul pe Grindul Lupilor (zonă strict protejată, n.red.). Eu văd lucrările din poligon ca o mare ameninţare asupra turismului din zona lagunelor Razim-Sinoe. De câţiva ani se fac lucrări foarte ample în poligon, iar de anul trecut aproape că nu e noapte în care să nu se audă avioane deasupra comunei", a declarat un operator turistic din comuna Jurilovca, Paul Condrat.
Potrivit site-ului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Babadag este una dintre unităţile administrativ-teritoriale care au terenul integral sau parţial în perimetrul Rezervaţiei.
Aflat în imediata apropiere a cetăţii medievale Enisala, cel mai vizitat sit arheologic din judeţul Tulcea, Poligonul din apropierea oraşului tulcean Babadag a găzduit de-a lungul timpului numeroase exerciţii multi-naţionale organizate în cadrul parteneriatului NATO. Exerciţiile militare organizate periodic aici constituie şi motivul restricţiilor de circulaţie anunţate de autorităţi pe drumul judeţean Enisala-Jurilovca.
Citește și: Infanterişti marini, infectaţi cu noul coronavirus în timpul misiunilor de la Babadag
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News