Polonia, dispusă să găzduiască arme nucleare americane ca răspuns la desfășurarea de focoase nucleare tactice rusești în Belarus
Polonia și-a anunțat intenția de a desfășura arme nucleare americane ca răspuns la desfășurarea de catre Rusia a unui arsenal de arme nucleare în Belarus, declarat astăzi de premierul polonez Mateusz Morawiecki.
,,Din cauza faptului că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, facem apel la toți membrii NATO să participe la programul de partajare a armelor nucleare", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă după summitul UE de la Bruxelles.
Morawiecki a confirmat că Varșovia este interesată să participe la acest programul NATO ''Nuclear Sharing'', dar că decizia finală va depinde de partenerii americani.
,,Decizia finală va depinde de partenerii noștri americani și de NATO. Ne declarăm dorința de a acționa rapid în această chestiune", a declarat premierul polonez, potrivit PolsatNews.
Morawiecki a subliniat că "nu vrem să stăm cu mâinile în sân în timp ce Putin escaladează tot felul de amenințări".
Programul NATO ''Nuclear Sharing'' presupune că focoasele nucleare să fie furnizate statelor membre care nu au propriile arme nucleare. Programul face parte din politica de descurajare nucleară a alianței. Din noiembrie 2019, programul pune mai multe bombe nucleare tactice americane B-61 la dispoziția Belgiei, Germaniei, Italiei, Olandei și Turciei.
La 25 mai, miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat documente privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.
Vineri, 16 iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că primele focoase nucleare tactice rusești se află deja în Belarus, iar transferul final va fi finalizat până la sfârșitul anului 2023.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News