Polonia vrea o bază militară permanentă NATO, dar nu şi un transfer de trupe americane din Germania
NATO trebuie să-şi consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, el declarându-se însă împotriva unui transfer masiv al militarilor americani din Germania în Polonia, relatează joi agenţia DPA.
,,Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) şi avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia'', a spus Moraviecki într-un interviu acordat publicaţiei franceze Ouest-France şi grupului german de media Funke, publicat joi.
Comentariu DefenseRomania: Declaraţia prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, nu ar trebuie să ne surprindă, deoarece vine la câteva zile după interviul pe care ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz l-a acordat ziarului Rzeczpospolita. Astfel, Mateusz Morawiecki nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce Jacek Czaputowicz a spus cu câteva zile în urmă, şi anume că el nu susține ideea unui transfer de trupe americane din Germania în Polonia, menționând că trupele americane oferă securitate Poloniei chiar și de pe teritoriul Germaniei. Potrivit lui Czaputowicz, SUA oferă o soluţie de „backup" în cazul „atacului din Rusia", dar pe care o gestionează bine chiar și de la distanță.
Din toate aceste aspecte putem trage o concluzie. Polonia doreşte mai mulţi militari amerincai pe teritoriul ei, dar nu ca aceştia să fie transferati dintr-un alt stat membru NATO, şi mai ales din Germania. Acest refuz se poate datora faptului că Varşovia se gândeşte ca un transfer de trupe militare americane, dintr-un stat în altul, ar putea genera discuţii la nivel diplomatic şi militar între statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Cu toate acestea, o altă variantă, şi singura, ar fi ca Statele Unite să suplimenteze numărul de militari americani în Europa, dar administraţia Trump a exclus deja această opţiune. În concluzie, Polonia va avea pe teritoriul său mai mulţi militari aşa cum îşi doreşte, dar rămâne de văzut cum şi în cât timp acest obiectiv va fi realizat.
Preşedinţii Andrzej Duda şi Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.
Dar Trump nu doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfăşurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, ţară pe care preşedintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB şi în special pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.
Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil ''rămânerii în Germania a cât mai mulţi soldaţi americani posibil'', adăugând că ''nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenţei (militare) americane'' în Germania.
Desfăşurarea de trupe americane în Polonia şi Germania nu este o chestiune de tipul ''ori-ori'', a subliniat şeful executivului de la Varşovia. El împărtăşeşte însă criticile lui Trump privind bugetul redus pe care guvernul de la Berlin îl alocă apărării. ''Nu aş spune că Germania este o profitoare, dar contribuţiile ei nu sunt pe măsura obligaţiilor sale. Germania trebuie să-şi sporească mai repede cheltuielile pentru apărare'', a apreciat premierul Morawiecki.
Germania a alocat anul trecut pentru bugetul apărării 1,2% din PIB. Guvernul condus de Angela Merkel şi-a manifestat intenţia de a creşte acest buget în anii următori, dar tot nu va atinge 2% din PIB.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News