Prima femeie care ar putea conduce Pentagonul: Putem descuraja China dacă am avea capacitatea de a le scufunda flota în 72 de ore
Michele Flournoy este fost număr trei al Pentagonului şi favorită să conducă Departamentul Apărării în noua administraţie de la Casa Albă care va fi condusă de președintele ales Joe Biden, începând cu data de 21 ianuarie 2021.
Michele Flournoy, în cazul în care rapoartele din presă se vor confirma și va conduce Departamentul Apărării, va fi prima femeie din istorie care va conduce US Army, cea mai mare și puternică armată din lume.
În acest sens, media internațională reia un subiect sensibil, relația tensionată dintre China și Statele Unite ale Americii.
Ne putem face o oarecare imagine asupra relațiilor dintre cele două puteri și politica pe care Flournoy o va urma, în cazul în care va conduce Pentagonul, aruncând un ochi peste un interesant editorial pe care ea l-a publicat în vara acestui an în ForeignAffairs.com.
Erodarea SUA în ceea ce privește descurajarea ar putea duce la un „calcul greșit” din partea Chinei
Astfel, Flournoy admite că pe fondul incertitudinilor care vor urma după criza COVD-19, tensiunile dintre SUA și China „vor fi mai mari decât erau înainte de izbucnirea pandemiei”. Ea precizează că „nici Washingtonul, cât nici Beijingul nu își doresc un conflict militar”, liderii celor două puteri înțelegând că acest lucru ar fi un dezastru. Cu toate acestea, o posibilă decizie calculată greșit de China în urma căreia Beijingul să subestimeze capacitatea SUA de a răspunde unei provocări în Marea Chinei de Sud sau unei agresiuni împotriva Taiwanului, ar putea conduce la un asemenea scenariu, arată cea care pleacă favorită pentru a conduce Pentagonul începând de anul viitor.
Acesta subliniază că în ultimii ani Armata de Eliberare a Poporului, și-a crescut capacitatea, Beijingul investind în noi tehnologii, în timp ce credibilitatea SUA în ceea ce privește descurajarea este în scădere iar numărul trupelor americane din regiune e cam același din urmă cu un deceniu.
Totodată, Washingtonul nu a oferit un răspuns adecvat nici în ceea ce privește militarizarea de către Beijing a insulelor din Marea Chinei de Sud, consideră Flournoy.
SUA ar trebui să aibă capacitatea de a scufunda flota Chinei din Marea Chinei de Sud în 72 de ore. Iar Beijingul ar trebui să fie conștient de asta
Flournoy e de părere că toată această erodare a Americii în ceea ce privește descurajarea Chinei i-ar putea face pe liderii comuniști de la Beijing să fie mai „încrezători în propriile capacități”, crescând astfel șansele unui „calcul greșit” în urma căruia să recurgă la o acțiune care ar putea degenera într-un conflict militar între cele două puteri nucleare.
Favorita la conducerea Pentagonului apreciază că în cazul în care US Army ar avea capacitatea de a demonstra că amenințarea cu privire la scufundarea navelor militare, submarinelor și navelor comerciale chineze din Marea Chinei de Sud, în 72 de ore, e reală, atunci „liderii chinezi s-ar gândi de două ori înainte să lanseze o blocadă sau o invazie asupra Taiwanului, spre exemplu”. Ei ar trebui să conștientizeze că prin o astfel de acțiune și-ar pune în pericol întreaga lor flotă.
Flournoy atrage atenția că Statele Unite pot dezvolta astfel de abordări în ceea ce privește descurajarea, dar vor fi necesare noi capacități în timp ce „eforturile Pentagonului sunt întârziate” în acest sens. „În ciuda unor excepții notabile, Departamentul Apărării continuă să investească excesiv în platforme și sisteme militare vechi”, în timp ce noile tehnologii vor determina cine va avea în viitor avantajul militar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News