Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Primele Rafale pleacă spre India. New Delhi așteaptă cu interes 'bestiile' franceze pe care le-ar putea trimite la granița chineză
27 iul, 14:02
Un nou pas important în cooperarea militară dintre India și Franța. Primul lot de cinci aeronava Dassault Rafale au plecat către India.
Rafale, India. Foto: Dassault Aviation

Mult așteptatele aeronave Rafale vor ajunge într-un final în India. Azi, primul lot de cinci aeronave a decolat din Franța. Aeronavele vor parcurge aproximativ 7.000 de kilometri până în India, fiind realimentate în aer. Ele vor face o singură oprire în Emiratele Arabe Unite, urmând ca miercuri să ajungă în India la Baza Aeriană Ambala.

 

India are nevoie urgentă de aeronave performante

 

Potrivit publicației Hindustan Times, care citează ambasada Indiei la Paris, evenimentul de azi e o „nouă etapă” în cooperarea indiano-franceză în domeniul apărării. Ambasada Indiei în Franța a publicat inclusiv un scurt videoclip cu un Rafale al Indiei, videoclip pe care l-a intitulat „Frumoasa și bestia”. Ambasadorul indian Jawed Ashraf a lăudat performanțele aeronavei, pe care le-a numit „bestii frumoase” și a mulțumit celor de la Dassault pentru că livrarea s-a făcut conform planului stabilit, dar și guvernului francez și Forțelor Aeriene Franceze pentru sprijinul acordat.

În acest context, 12 piloți indieni au efectuat un stagiu de training în Franța, iar alții urmează să facă pregătirea.

India a încheiat, în 2016, un contract pentru achiziția a 36 de avioane de vânătoare Rafale. Livrarea acestora trebuie finalizată până la finalul anului 2021. India va achita aproximativ 7 miliarde de dolari pentru primele 36 de aeronave și intenționează să achiziționeze 126 de aparate.

New Delhi a solicitat accelerarea livrărilor, chiar și în contextul pandemiei, iar Parisul a trimis un prim lot de cinci aeronave, cu toate că inițial se vorbea de doar patru. 

 

Rafale, la granița chineză?

 

Încă de anul trecut, The Economic Times sublinia că noile aeronave Rafale ale Indiei vor avea ca obiectiv combaterea aeronavelor F-16 ale Pakistanului. În prezent, aeronavele sovietice Su-30MKI nu fac față aeronavelor Pakistanului. Deși o putere militară la nivel mondial, India nu stă foarte bine în ceea ce privește Forțele Aeriene Indiene care au nevoie de aeronave moderne.

Interesant e că tot cei de la Hindustan Times, într-un alt material, publicat acum mai bine de o săptămână, precizează că Armata nu exclude ca noile aeronave performante să fie dislocate în regiunea himalayană Ladakh, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre India și China, după luptele de la frontieră în care s-au înregistrat morți în ambele tabere. 

DefenseRomânia a scris încă din iunie că India își întărește prezența militară în regiune, iar după conflictul sângeros cu partea chineză, Armata indiană a desfășurat mai multe tancuri T-90MS și T-72M1, mai aproape de granița cu China.

India şi China au mai multe litigii teritoriale de durată, în sectoarele Ladakh (vest) şi Arunachal Pradesh (est). 

Rămâne de văzut după operaționalizarea aeronavelor Rafale, unde va decide India dislocarea acestora. Cert e că, scrie presa din India, New Delhi va accelera procesul de operaționalizare a aeronavelor Rafale.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă americane vor fi dotate cu arme laser în următorii ani (Video)
Avioanele Chinei, din nou în spațiul aerian al Taiwanului. Presa chineză spune că e o repetiție pentru ocuparea insulei
Donald Trump a acuzat Rusia că a furat tehnologia rachetei hipersonice din SUA
Militarii britanici au deschis exercițiul “Efort comun 2020” din Ucraina
Poliția de Frontieră Română va fi dotată cu autospeciale de supraveghere cu termoviziune
Ambasadorul grec, convocat de Turcia după ce un ziar elen l-a jignit în limba turcă pe Erdogan
Cehia a dat undă verde avionului de antrenament L-39NG construit la standarde NATO și UE
Ambasadorul SUA Zuckerman: România este vârful de lance, primul partener din zona Mării Negre care găzduiește Patriot
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro