Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primele sisteme rusești S-400 și Pantsir au ajuns în Serbia. Rușii anunță o premieră
24 oct 2019 / 12:56
Rusia a trimis prima divizie de sisteme de apărare antirachetă S-400 la Belgrad pentru a participa la exerciții militare comune, conform declarațiilor ministrului rus de Apărare, Serghei Șoigu, citat de site-ul agenției Reuters.

Ministrul de Apărare al Rusiei a transmis joi trimiterea primelor echipamente de apărare antirachetă S-400 către Serbia, pentru a participa la teste militare împreună cu forțele locale.

Totodată, autoritățile de la Moscova au trimis către cele omoloage de la Belgrad și o baterie de sisteme de lansare a rachetelor Pantsir, anunțând că este pentru prima dată când aceste sisteme militare rusești iau parte la exerciții desfășurate în cadrul altor țări.

S-400 este un sistem de rachete antiaeriene, în timp ce 'Pantsir' este un mijloc mobil de apărare antiaeriană, informează și Agerpres. Ele vor fi desfăşurate la baza Batajnica pentru exerciţii care se derulează între 23 şi 29 octombrie.

 

Serbia, interesată de Pantsir. Belgradul rămâne principalul aliat al Rusiei în BalcaniVicepremierul rus Iuri Borisov declarase anterior că Serbia este interesată în achiziţionarea de sisteme antiaeriene de rachete şi tunuri 'Pantsir', conform media ruse.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul în special în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu este percepută într-o lumină favorabilă şi se consideră că a pierdut din influenţă prin faptul că Muntenegru a aderat la NATO în 2017.

Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa Alianţei Nord-Atlantice. La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă AFP.

Amintim că în luna iulie, Rusia a livrat pe calea aerului zece vehicule blindate de tip BRDM-2 Serbiei, în baza cooperării tehnico-militare între cele două state, potrivit Mediafax. Belgradul a primit gratuit de la Moscova 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar și mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părți au purtat discuții pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 și Tunguska.

Ştiri Recomandate

Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon
Declarație șoc a unui important general rus: Sistemele de apărare rusești împotriva rachetelor nu pot respinge un atac masiv
Boiko Borisov: Bulgaria susține aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE