Producția celui mai modern tanc din Europa ar putea avea loc în Ungaria: Industria germană de apărare negociază cu Budapesta
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
Guvernul ungar ar putea ajunge în curând la un acord cu grupul industrial militar Rheinmetall cu privire la dezvoltarea, producția și punerea în funcțiune a tancului KF51 Panther în Ungaria, a anunțat ziarul german Handelsblatt.
Acordul este în curs de negociere, dar încă nu a fost semnat niciun documente, precizeaza publicatia. Forțele Armate Maghiare ar fi primele din lume care ar putea utiliza aceste blindate, chiar înaintea armatei germane, care probabil va rămâne la seria de tancuri Leopard pe termen lung.
Deși există deja un prototip pentru tancul KF51 Panther, compania Rheinmetall ar dori un nou blidaj pentru vehiculul de luptă, întrucât în starea actuală Krauss-Maffei Wegmann (KMW), care produce și Leopard 2, este furnizorul industriei de apărare.
Documentul subliniază, de asemenea, că, în ceea ce privește sistemele electronice, Panther va fi probabil mai bun decât rivalul Leopard 2, deoarece va fi echipat cu contramăsuri pentru drone și cu o interfață pentru operarea propriilor drone. De asemenea, va fi semnificativ mai ieftin decât Leopard 2: prețul de achiziție al unui KF51 va fi de 15 milioane de dolari, o treime din prețul unui Leopard 2 nou.
În același timp, compania germană Rheinmetall este, de asemenea, extrem de interesată de clienți pentru KF51 Panther, deoarece vehiculul este încă în faza de prototip și, de exemplu, Germania însăși, care lucrează la modernizarea Leopard 2A8 si care va fi o etapă intermediară înainte de Leopard 2AX, este încă sceptică cu privire la KF51 Panther.
Poate părea ciudat că, după ce guvernul ungar a cumpărat seria Leopard 2 a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) în 2018, acum se implică în dezvoltarea tancului Panther al Rheinmetall, care este un concurent direct al Leopard.
Există două motive pentru care Ungaria pare interesată de proiectul tancului KF51 Panther
Rheinmetall a fost, de asemenea, dispusă să instaleze capacități militare în Ungaria, ceea ce reprezintă un factor important din punctul de vedere al aprovizionării cu piese și, dar si o oportunitate pentru mediul de afaceri.
Pe lângă uzina de la Zalaegerszeg, se așteaptă ca Rheinmetall să înființeze fabrici de producție în Várpalota, Nyírtelek și Kaposvár.
Piatra de temelie a unei fabrici estimate la 60 de miliarde de forinți (169 milioane EUR) a fost pusă anul trecut în Zalaegerszeg, în vestul Ungariei, pentru a fabrica vehicule de luptă pentru infanteria Lynx KF41, în cooperare cu compania germană Rheinmetall.
KF51 Panther conține o mulțime de inovații care nu au fost văzute încă pe seria Leopard 2. Prin urmare, pe termen lung, factorii de decizie au văzut probabil un potențial mai mare în capacitățile și potențialul de export al platformei Panther. În plus, producția internă este importantă și din punct de vedere logistico-militar.
Cel de-al doilea punct merită, poate, să fie dezvoltat puțin mai mult. KF51 Panther va încorpora, într-adevăr, o mulțime de tehnologii care ar putea fi considerate inovatoare și utile, dar care nu au fost încă testate pe teren.
De exemplu: un tun de 130 mm cu un sistem de reîncărcare automată, un sistem de protecţie împotriva rachetelor sol-aer și a dronelor, un sistem de control al focului asistat de inteligență artificială, sisteme de apărare cibernetică și de război electronic, interfață de control pentru propriile drone şi un sistem de camere care oferă operatorilor vehiculului de luptă o vedere perfectă a împrejurimilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News