Proiectul Star Wars: Coreea de Sud va desfășura arme laser împotriva dronelor lansate de vecinul din nord
Armata din Coreea de Sud va desfășura arme laser pentru a doborî dronele nord-coreene în acest an, ca parte a „Proiectului Războiul Stelelor”, arată Reuters. Potrivit armatei, Coreea de Sud va deveni prima țară care va folosi aceste arme.
Țara noastră devine prima care desfășoară și operează arme laser. Acest lucru ne va întări și mai mult capacitatea de a răspunde provocărilor cu drone din Coreea de Nord”, a declarat Administrația Programelor de Achiziție pentru Apărare a armatei sud-coreene (DAPA), numindu-l un „element perturbator pe viitorul câmp de luptă”.
Bloomberg a scris, fără să furnizeze alte detalii, că armele laser au fost deja folosite în trecut, de Statele Unite, însă doar în teste.
Reprezentanții DAPA au mai declarat că armele laser din Coreea de Sud funcționează în așa fel încât țintesc motorul sau alte echipamente electronice ale dronei. Fasciculul laser acționează timp de aproximativ 10-20 de secunde, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a o distruge, relatează Reuters.
Armata sud-coreeană a dezvoltat armele în colaborare cu Hanwa Aerospace. Costul unei lovituri, care este silențioasă și invizibilă, este de aproximativ două mii de woni (1,5 dolari).
Prin desfășurarea armelor laser, Seulul răspunde la numeroase provocări ale armatei nord-coreene, care trimite în mod regulat drone pe teritoriul vecinului său. Un astfel de incident a avut loc în decembrie, de exemplu, când cinci drone nord-coreene au ajuns în Coreea de Sud.
State precum China, Coreea de Sud, SUA, UK, Germania sau Israel concurează în prezent în dezvoltarea acestor arme. Potrivit think tank-ului RAND Corporation, există un interes considerabil pentru arme, datorită inovațiilor în lupta împotriva sistemelor fără pilot, precum și în țintirea rachetelor în zbor sau a sateliților pe orbită.
Amintim că Marea Britanie a anunțat că, din 2027, va instala pe navele sale de război lasere DragonFire, capabile să doboare drone.
Cu toate acestea, laserele DragonFire ar putea fi văzute chiar mai repede pe câmpul de luptă. Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps sugera în aprilie că o parte din dezvoltarea finală a noii arme ar putea fi realizată în cooperare cu forțele ucrainene, care au nevoie de orice sistem antiaerian capabil să doboare sutele de drone care lovesc săptămânal infrastructura critică.
De asemenea, Armata SUA testează noul sau sistem de arme laser DE M-SHORAD în condiții reale de luptă în Irak.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News