Putin: Triada nucleară garantează securitatea Rusiei. Războaiele viitorului vor fi decise de AI
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat modernizarea trupelor ruse și a atras atenția asupra războaielor viitorului care, în opinia sa, vor fi câștigate de sisteme de inteligență artificială (AI).
Putin, citat de publicația rusă Vedomosti, a declarat că echipamentele militare în care vor fi integrate elemente de inteligență artificială vor determina în mare măsură soarta războaielor viitorului. Putin a subliniat importanța integrării sistemelor robotizate și a UAV-urilor în forțele ruse.
Președintele rus a lăudat și procesul de modernizare al trupelor ruse. Potrivit lui Vladimir Putin, la finalul anului 2020, ponderea sistemelor militare moderne pe care le dețin trupele rusești a depășit 70%. Rusia are ca obiectiv ca această cifră să ajungă la 75.9% până în 2024. În ceea ce privește forțele nucleare, 86% din echipamente au fost modernizate deja, urmând ca anul viitor cifra să ajungă la 88.3%.
Trebuie să menționăm însă că în ciuda cifrelor date de Kremlin, Rusia întâmpină dificultăți mari cu tehnica militară, multe echipamente fiind de pe vremea Uniunii Sovietice. Probleme sunt însă și cu tehnica militară nouă. Aici e suficient să amintim doar dificultățile pe care rușii le au cu tancurile T-14 Armata ori problemele cu programul Su-57, în special pe partea de motorizare, aeronavă pe care rușii o consideră ca fiind de generația a V-a.
Declarațiile au fost făcute de Putin înainte de Crăciun, în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării. Discursul președintelui rus a fost publicat la vremea respectivă și pe site-ul oficial al Kremlinului.
„Armata noastră și, cel mai important, triada nucleară, au atins un nivel care face posibilă garantarea securității Rusiei”, a precizat în discursul său Putin. Triada nucleară este un concept care se referă la o structură de forță militară ce permite lansarea rachetelor nucleare pe trei direcții: terestru, maritim (de pe submarine nucleare) și aerian (de pe bombardiere strategice).
Inteligența artificială este într-adevăr viitorul
Rușii cochetează de mai mult timp cu sistemele AI. Publicația noastră a scris din noiembrie că Moscova intenționează ca pe avioanele de vânătoare MiG-35, de generația 4++, să integreze atât sisteme de inteligență artificială, cât și arme laser.
Dar în urmă cu doi ani, rușii au mers chiar mai departe în ceea ce privește cochetarea cu AI. Atunci, o sursă din industria aeronautică rusă a declarat presei de la Moscova că avioanele Su-57 ce vor fi dezvoltate de ruși vor deține inteligență artificială. Între timp primul avion din producția de serie a Su-57 s-a prăbușit, programul fiind întârziat.
Cert este că sistemele de AI vor reprezenta viitorul. Lucrul acesta este confirmat și de US Army. Despre integrarea AI a vorbit și Mark Esper, în 2019, pe atunci șeful Pentagonului, care a precizat la vremea respectivă că Armata americană va folosi inteligenţa artificială, dar „în mod legal şi etic", având grijă să lase oamenii să decidă dacă să atace sau nu o ţintă. Acest subiect rămâne o controversă în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să rămână în fruntea lanțului de decizie, ceea ce înseamnă că dispozitivul nu poate lua de unul singur decizia de a trage asupra unei ţinte.
„Setea” Statelor Unite cu privire la AI e demonstrată și de programul AlphaDogfight, coordonat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), când anul trecut, un pilot de F-16 nu a avut nicio șansă și a fost surclasat într-o lupta împotriva inteligenței artificiale, într-un simulator.
CITEȘTE ȘI: Premieră în istoria aviației. Dogfight între un pilot de F-22, aflat într-o aeronavă reală, și un sistem de AI care a simulat un J-20
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News