Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
La 13 martie, în fața interpelărilor parlamentarilor germani, cancelarul Olaf Scholz a spus din nou "nu" livrării rachetei cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. "Prudența nu este ceva ce poate fi calificat drept o slăbiciune. Prudența este ceva la care au dreptul cetățenii țării noastre", a declarat el. A doua zi, Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a votat împotriva unei moțiuni privind trimiterea de rachete Taurus către Kiev pentru a treia oară în 2024. Ucraina a cerut oficial Berlinului să furnizeze una dintre cele mai puternice rachete cu rază lungă de acțiune la sfârșitul lunii mai 2023, dar a primit un răspuns incert, iar ulterior o serie de refuzuri constante.
Lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune de tip Taurus de către aviația militară a Germaniei. Photo source: Bundeswehr
Aproape un an mai târziu, Kievul se confruntă cu o lipsă acută de muniție, care a făcut deja să contribuie la căderea unui oraș cheie aflat în prima linie a frontului, Avdiivka, în regiunea Donețk, și care poate duce la alte pierderi.
Ce se ascunde în spatele obsesiei Ucrainei de a primi rachete Taurus și de ce Germania refuză în mod constant să furnizeze Kievului această armă specifică?
Taurus este o rachetă de croazieră de fabricație mixtă germano-suedeză care poate parcurge până la peste 500 de kilometri, depășind capacitățile altor sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le are în dotare.
Rachetele britanice Storm Shadow, împreună cu echivalentul lor francez, rachetele SCALP, au o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, în timp ce sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS) livrate până în prezent Ucrainei de către SUA - pot parcurge aproximativ 160 de kilometri.
Având aceste caracteristici, rachetele Taurus ar ajuta Ucraina să lovească mai multe ținte aflate pe teritoriile aflate sub ocupație și, în teorie, ar putea lovi adânc teritoriul Rusiei. Odată lansată, racheta cu rază lungă de acțiune zboară la o altitudine de 35 de metri, ceea ce o face greu de detectat de către radare și ajută la ocolirea sistemelor de apărare.
Rachetele Taurus au fost concepute pentru a lovi ținte subterane și protejate, inclusiv posturi de comandă și poduri. Potențial, podul Kerci, care este o rută esențială pentru aprovizionarea și transportul forțelor rusești către Crimeea ocupată și alte teritorii ocupate, ar putea deveni una dintre aceste ținte. Podul de 19 kilometri a fost deja atacat cu succes de dronele navale experimentale Sea Baby fabricate în Ucraina.
"Taurus este cel mai bun sistem de armament existent astăzi în arsenalele occidentale, fiind ideal pentru distrugerea podurilor. Deci, teoretic, dacă Ucraina vrea să dărâme podul Kerci, Taurus ar fi sistemul de armament ideal pentru a face acest lucru", a declarat Fabian Hoffmann, cercetător doctorand la Universitatea din Oslo, specializat în domeniul tehnologiei rachetelor, pentru Kyiv Independent.
Echipată cu un focos sofisticat, racheta Taurus poate fi programat să explodeze după ce lovește o țintă specifică, cum ar fi un buncăr. Racheta poate penetra mai multe straturi înainte de explozia finală, provocând daune maxime.
Lista avioanelor occidentale de pe care sunt lansate rachete germane nu include avioanele pe care le are Ucraina. Taurus "poate fi ușor adaptat" la avioanele de luptă F-16, care vor fi în curând trimise în Ucraina, și pe Gripen - aeronava suedeză care a fost luată în considerare pentru transfer și care a fost testată cu succes de piloții ucraineni, potrivit MBDA, compania care a dezvoltat rachetele.
Experții sunt de părere că este puțin probabil ca Taurus să schimbe situația în acest război și că Ucraina are nevoie de ea în primul rând pentru a-și reface stocul de arme cu rază lungă de acțiune.
"Storm Shadow, SCALP EG, acestea se vor termina mai devreme sau mai târziu. Taurus este o altă rachetă de croazieră foarte capabilă, care ar putea fi folosită de ucraineni doar pentru a extinde disponibilitatea capacității sale de atac cu rază lungă de acțiune. Acesta este un avantaj cheie. Este vorba mai ales despre cantitatea și numărul de sisteme de rachete disponibile în arsenalul Ucrainei", a declarat Hoffmann.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News