Radiografia unui F-16 Block 70 înarmat, după o poză publicată în SUA: Cu electronică și armament de ultimă generație, Viper poate deveni cel mai popular avion de generația a 4-a
După ce în urmă cu aproximativ o lună Bahrainul a primit din SUA primele avioane de luptă Block 70 F-16C/D Viper, au apărut și primele imagini cu aceste avioane atunci când sunt pe deplin înarmate pentru o misiune de luptă.
F-16 Viper. Sursă foto: U.S. Air Force
Aripa 412 Testare de la Edwards, California a publicat recent imagini cu un avion Block 70 F-16D cu două locuri pilotat de membrii Escadrilei 416 Testare zbor înainte de a fi furnizat Bahrainului, ale cărui Forțele Aeriene Regale sunt primele care operează versiunea Block 70 Viper.
În imagini, aeronava Block 70 Viper este văzută încărcată cu o pereche de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune (AMRAAM) AIM-120 pe vârfurile aripilor, urmate de versiunile mai mici AIM-9X Sidewinder și de câte un pod de acroșare sub fiecare aripă.
Mai spre spre interior, se văd două bombe cu ghidare de tip JDAM (Joint Direct Attack Munition) de 225 de kg și câte un rezervor detașabil sub fiecare aripă. De asemenea, pe partea din dreapta a zonei dinaintea aripilor, este montat un pod de acroșare pentru sistemul avansat de ochire AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod. Toate armele reprezintă versiuni inerte de antrenament ale muniției reale.
F-16 Block 70 “Viper”, photo: U.S. Air Force
Bahrain este primul stat din Golf care a operat F-16 în diverse versiuni. Noile Viper sunt mult mai capabile decât versiunile Block 40 pe care Bahrainul le-a achiziționat în anii 1990, cea mai semnificativă caracteristică a noului Block 70 fiind radarul de tip AESA (cu matrice de scanare electronică activă) AN/APG-83 SABR.
Versiunea Block 70 are o durată de exploatare de 12.000 de ore și vine cu o serie de alte îmbunătățiri majore față de F-16 mai vechi, cum ar fi afișaj digital cu panouri late, rezervor de combustibil modificat și un computer de misiune îmbunătățit, care oferă avioanelor o nouă „coloană vertebrală digitală”.
Forțele Aeriene Regale ale Bahrainului au preluat, de asemenea, trei avioane Block 70 F-16C/D, care au sosit la Baza Aeriană Isa din țară în martie. Alte 11 exemplare cu aceeași destinație se află în prezent în diferite etape de producție la uzina Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud.
În ultimii ani a existat o creștere semnificativă a cererii pentru noile F-16. În luna martie, lista de comenzi a Lockheed Martin includea 133 de modele Viper pentru șase țări, iar compania se așteaptă să livreze 20 în acest an, inclusiv cele pentru Bahrain.
Viitorul general al F-16 pare foarte bun, iar noile variante Block 70 vor fi foarte probabil o prezentă din ce în ce mai comună în întreaga lume, foarte probabil apărând în imagini cu încărcări de luptă similare celei descrise acum.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News