Războiul din spațiu: SUA dezvăluie succesul Delta Space în respingerea atacului masiv iranian: 30 de rachete de croazieră, 120 balistice și 170 de drone
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Unitatea Delta Space 3 a Forței Spațiale a SUA. Photo source: Air & Space Forces Magazine
Probabil, conducerea celui mai nou serviciu din forțele armate ale SUA nu intenționa să dea publicității date operaționale atât de sensibile dar, se pare, că un prestigios premiu pentru acțiuni în condiții de luptă, acordat uneia dintre unitățile Forței Spațiale, a dus în cele din urmă la declasificarea unor informații posibil chiar de nivel ”top secret”.
Iranul a lansat, în 2024, două atacuri masive cu rachete și drone împotriva Israelului. Primul, desfășurat în noaptea de 13/14 aprilie a constat în lansarea a aproximativ 30 de rachete de croazieră, 120 de rachete balistice și a 170 de drone. În cel de-al doilea, desfășurat pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice, în ceea ce a fost numit cel mai mare atac balistic din istorie.
După cum deja se cunoaște pe larg, majoritatea rachetelor și dronelor iraniene au fost interceptate de forțele israeliene în cooperare cu active ale SUA, Iordaniei dar și ale altor aliați prezenți în zonă. Până acum, informațiile făcute public despre respingerea atacurilor au avut ca subiect ultima verigă a lanțului de ucidere și anume - apărarea antiaeriană și antirachetă inclusiv acțiunile desfășurate de avioanele tactice multirol.
Însă, pentru ca ultima verigă să funcționeze la întreaga ei capacitate era nevoie ca și celelalte componente ale lanțului de ucidere să fie în forma lor cea mai bună, deoarece acum nu a fost vorba despre vreun exercițiu sau test prin Pacific ci de acțiune de luptă reală, la o scară atât de mare încât este posibil nici măcar să fi fost simulată înainte de 2024.
Avertizarea timpurie despre atacurile cu rachete iraniene a fost elementul declanșator și de direcționare al întregului răspuns de apărare antirachetă.
Rolul unităților Delta 4 și 5 ale Forței Spațiale a SUA în atacurile Iranului
.Sursa Foto: U.S. AIR FORCE
Într-o serie de două articole, publicate pe 22 și 23 ianuarie 2025, Revista Air & Space Forces a prezentat pe larg, deși nu a intrat în detalii operaționale, rolul jucat de două unități Delta ale Forței Spațiale - Space Delta 4 și Space Delta 5
– în respingerea atacurilor.
- Space Delta 4 (DEL 4) oferă Statelor Unite și partenerilor internaționali avertismente strategice și de teatru privind atacurile cu rachete. În acest scop, unitatea operează și sprijină trei constelații de sateliți în infraroșu persistent (Overhead Persistent Infrared - OPIR) și două tipuri de radare la sol (Ground-Based Radars - GBR). Are capabilitățile de la sol distribuite pe teritoriul SUA precum și în străinătate.
Când sunt detectate rachete care pun Statele Unite sau aliații în pericol, alarmele sună, alertând unitatea că trebuie să calculeze traiectoriile și zonele de impact potențiale și să determine dacă vreun bun al SUA sau al aliaților este în pericol. În câteva minute, dacă nu în secunde, informațiile prețioase sunt trimise spre toți cei interesați imediat.
- Space Delta 5 (DEL 5) este Centrul de Operații Spațiale Combinate (Combined Space Operations Center - CSpOC) al Forței Spațiale. Are sediul la Baza Vandenberg (din statul California) și execută comanda și controlul operațional al Forței Spațiale pentru a atinge obiectivele de teatru și globale. DEL 4 își trimite informațiile la DEL 5 care, le analizează extrem de rapid și le retransmite la beneficiari.
Deși cele două unități nu au fost atacate, ele poartă întreaga răspundere privind evaluarea amenințării și avertizarea timpurie despre atacurile cu rachete, iar un eșec apasă pe umerii lor mai mult decât pe cei care luptă direct.
Momentul confruntării cu noul tip de război a venit pe 13 aprilie 2024 pentru unitățile Delta ale Forței Spațiale.
„Fiecare secundă contează atunci când încerci să eviți să fii lovit de rachete”, a spus colonelul Ernest „Bobby” Schmitt, comandantul Space Delta 4.
Un atac fără precedent al Iranului: 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, pe lângă 170 de drone.
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
La momentul atacului din 13 aprilie, acesta era „fără precedent în ceea ce privește volumul, spațiul și constrângerile de timp”, a spus colonelul Schmitt - aproximativ 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, pe lângă 170 de drone.
„Sunt trei semnale sonore de avertizare (pentru fiecare rachetă inamică – nota autorului)”, a spus șeful diviziei pentru operațiile curente din cadrul Space Delta 5. „Așa că auzi „Ding, ding, ding” și apoi îți spune ce se întâmplă. Dar este genul de lucru pe care odată ce l-ai auzit de 300 de ori (într-o zi – nota autorului) , îți va da coșmaruri pentru tot restul vieții. Pur și simplu tot le auzi.”
După fiecare set de „dinguri” începe un proces de calcule, validare a datelor și transmitere de informații. Echipe de aproximativ cinci militari lucrează împreună pe fiecare pistă (traiectorie – nota autorului) – și trebuie să lucreze rapid. Sunt doi șefi de echipaj, doi juniori care lucrează ca procesatori de date și un comandant de echipă. În atacurile iraniene, munca echipelor a fost trimisă rapid la mii de kilometri distanță pentru a direcționa interceptoarele și aeronavele americane, israeliene și aliate.
Calitatea informațiilor oferite de cele două unități și viteza cu care procesează și livrează informațiile sunt esențiale în războiul modern.
„Amploarea atacurilor cu rachete pe care le-am văzut în ultimii doi ani se schimbă rapid”
U.S. Space Force
„Amploarea atacurilor cu rachete pe care le-am văzut în ultimii doi ani se schimbă rapid”, a declarat generalul- locotenent Douglas A. Schiess, comandantul Forțelor Spațiale-Spațiu, într-o declarație din octombrie.
„Nu mai trăim apărarea antirachetă ca un angajament singular, dar trebuie să fim pregătiți să urmărim și să avertizăm că mai multe rachete sunt lansate simultan, așa cum a fost evident în timpul recentei lovituri cu rachete ale Iranului. Militarii noștri, operatorii comuni și de coaliție și-au demonstrat experiența în acest sens și sunt capabili să trimită notificări de avertizare cu rachete în câteva minute pentru a ajuta la protejarea aliaților și partenerilor noștri în vremuri de criză.”
Cele două unități Delta operează 24/7/365 pentru a se asigura că nicio lansare de rachetă nu va lua SUA prin surprindere.
Lansările de rachete sunt de obicei evenimente singulare. Dar din ianuarie 2020, când Iranul a lansat peste 10 rachete balistice asupra forțelor americane de la Baza Aeriană Al Asad din Irak, Forțele Spațiale s-au confruntat cu un număr tot mai mare de rachete lansate simultan.
În rândul echipelor de avertizare, operatorii bănuiau că urma un atac mare, în aprilie, după un atac aerian israelian în Siria.
„S-a făcut treptat (calculul și monitorizarea traiectoriilor rachetelor iraniene – nota autorului). Am văzut ce se întâmplă la prima lansare. Bine, toată lumea să se concentreze! Hai să o ducem la capăt! Și apoi, pe măsură ce a continuat să crească și să crească, a trebuit să ne întoarcem cu adevărat la elementele de bază ale pregătirii noastre și să ne concentrăm mai bine”, a spus un sergent din Escadrila 2 Avertizare Spațială a unității Space Delta 4.
După determinarea traiectoriilor și a zonelor de risc se anunță unitatea Space Delta 5 (Centrul de Operații Spațiale Combinate).
„Primul lucru la care ne uităm este care locații se află în zona de risc”, a spus șeful Space Delta 5. „Următorul lucru este să comunicăm situația celor de acolo - personal, nave sau oricui altcineva. Și apoi a treia piesă este se ne uităm la starea generală a datelor care apar.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News