Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din spațiu: SUA dezvăluie succesul Delta Space în respingerea atacului masiv iranian: 30 de rachete de croazieră, 120 balistice și 170 de drone
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Unitatea Delta Space 3 a Forței Spațiale a SUA. Photo source: Air & Space Forces Magazine
Unitatea Delta Space 3 a Forței Spațiale a SUA. Photo source: Air & Space Forces Magazine

Probabil, conducerea celui mai nou serviciu din forțele armate ale SUA nu intenționa să dea publicității date operaționale atât de sensibile dar, se pare, că un prestigios premiu pentru acțiuni în condiții de luptă, acordat uneia dintre unitățile Forței Spațiale, a dus în cele din urmă la declasificarea unor informații posibil chiar de nivel ”top secret”.

Iranul a lansat, în 2024, două atacuri masive cu rachete și drone împotriva Israelului. Primul, desfășurat în noaptea de 13/14 aprilie a constat în lansarea a aproximativ 30 de rachete de croazieră, 120 de rachete balistice și a 170 de drone. În cel de-al doilea, desfășurat pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice, în ceea ce a fost numit cel mai mare atac balistic din istorie.

După cum deja se cunoaște pe larg, majoritatea rachetelor și dronelor iraniene au fost interceptate de forțele israeliene în cooperare cu active ale SUA, Iordaniei dar și ale altor aliați prezenți în zonă. Până acum, informațiile făcute public despre respingerea atacurilor au avut ca subiect ultima verigă a lanțului de ucidere și anume - apărarea antiaeriană și antirachetă inclusiv acțiunile desfășurate de avioanele tactice multirol.

Însă, pentru ca ultima verigă să funcționeze la întreaga ei capacitate era nevoie ca și celelalte componente ale lanțului de ucidere să fie în forma lor cea mai bună, deoarece acum nu a fost vorba despre vreun exercițiu sau test prin Pacific ci de acțiune de luptă reală, la o scară atât de mare încât este posibil nici măcar să fi fost simulată înainte de 2024.

Avertizarea timpurie despre atacurile cu rachete iraniene a fost elementul declanșator și de direcționare al întregului răspuns de apărare antirachetă.

 

Rolul unităților Delta 4 și 5 ale Forței Spațiale a SUA în atacurile Iranului

 

2. Prezentare... (u-s--space-force_36563100.jpg)

.Sursa Foto: U.S. AIR FORCE

Într-o serie de două articole, publicate pe 22 și 23 ianuarie 2025, Revista Air & Space Forces a prezentat pe larg, deși nu a intrat în detalii operaționale, rolul jucat de două unități Delta ale Forței Spațiale - Space Delta 4 și Space Delta 5

– în respingerea atacurilor.

- Space Delta 4 (DEL 4) oferă Statelor Unite și partenerilor internaționali avertismente strategice și de teatru privind atacurile cu rachete. În acest scop, unitatea operează și sprijină trei constelații de sateliți în infraroșu persistent (Overhead Persistent Infrared - OPIR) și două tipuri de radare la sol (Ground-Based Radars - GBR). Are capabilitățile de la sol distribuite pe teritoriul SUA precum și în străinătate. 

Când sunt detectate rachete care pun Statele Unite sau aliații în pericol, alarmele sună, alertând unitatea că trebuie să calculeze traiectoriile și zonele de impact potențiale și să determine dacă vreun bun al SUA sau al aliaților este în pericol. În câteva minute, dacă nu în secunde, informațiile prețioase sunt trimise spre toți cei interesați imediat.

- Space Delta 5 (DEL 5) este Centrul de Operații Spațiale Combinate (Combined Space Operations Center - CSpOC) al Forței Spațiale. Are sediul la Baza Vandenberg (din statul California) și execută comanda și controlul operațional al Forței Spațiale pentru a atinge obiectivele de teatru și globale. DEL 4 își trimite informațiile la DEL 5 care, le analizează extrem de rapid și le retransmite la beneficiari.

Deși cele două unități nu au fost atacate, ele poartă întreaga răspundere privind evaluarea amenințării și avertizarea timpurie despre atacurile cu rachete, iar un eșec apasă pe umerii lor mai mult decât pe cei care luptă direct.

Momentul confruntării cu noul tip de război a venit pe 13 aprilie 2024 pentru unitățile Delta ale Forței Spațiale. 

„Fiecare secundă contează atunci când încerci să eviți să fii lovit de rachete”, a spus colonelul Ernest „Bobby” Schmitt, comandantul Space Delta 4.

 

Un atac fără precedent al Iranului: 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, pe lângă 170 de drone.

 

3. Foto ilust... (rachete-iran-rachete-balistice_43169000.jpg)

Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

La momentul atacului din 13 aprilie, acesta era „fără precedent în ceea ce privește volumul, spațiul și constrângerile de timp”, a spus colonelul Schmitt - aproximativ 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, pe lângă 170 de drone.

„Sunt trei semnale sonore de avertizare (pentru fiecare rachetă inamică – nota autorului)”, a spus șeful diviziei pentru operațiile curente din cadrul Space Delta 5. „Așa că auzi „Ding, ding, ding” și apoi îți spune ce se întâmplă. Dar este genul de lucru pe care odată ce l-ai auzit de 300 de ori (într-o zi – nota autorului) , îți va da coșmaruri pentru tot restul vieții. Pur și simplu tot le auzi.”

După fiecare set de „dinguri” începe un proces de calcule, validare a datelor și transmitere de informații. Echipe de aproximativ cinci militari lucrează împreună pe fiecare pistă (traiectorie – nota autorului) – și trebuie să lucreze rapid. Sunt doi șefi de echipaj, doi juniori care lucrează ca procesatori de date și un comandant de echipă. În atacurile iraniene, munca echipelor a fost trimisă rapid la mii de kilometri distanță pentru a direcționa interceptoarele și aeronavele americane, israeliene și aliate.

Calitatea informațiilor oferite de cele două unități și viteza cu care procesează și livrează informațiile sunt esențiale în războiul modern.

 

„Amploarea atacurilor cu rachete pe care le-am văzut în ultimii doi ani se schimbă rapid”

 

4. U.S. Space... (sua-spatiu-space-force_50475400.png)

U.S. Space Force

„Amploarea atacurilor cu rachete pe care le-am văzut în ultimii doi ani se schimbă rapid”, a declarat generalul- locotenent Douglas A. Schiess, comandantul Forțelor Spațiale-Spațiu, într-o declarație din octombrie.

„Nu mai trăim apărarea antirachetă ca un angajament singular, dar trebuie să fim pregătiți să urmărim și să avertizăm că mai multe rachete sunt lansate simultan, așa cum a fost evident în timpul recentei lovituri cu rachete ale Iranului. Militarii noștri, operatorii comuni și de coaliție și-au demonstrat experiența în acest sens și sunt capabili să trimită notificări de avertizare cu rachete în câteva minute pentru a ajuta la protejarea aliaților și partenerilor noștri în vremuri de criză.” 

Cele două unități Delta operează 24/7/365 pentru a se asigura că nicio lansare de rachetă nu va lua SUA prin surprindere.

Lansările de rachete sunt de obicei evenimente singulare. Dar din ianuarie 2020, când Iranul a lansat peste 10 rachete balistice asupra forțelor americane de la Baza Aeriană Al Asad din Irak, Forțele Spațiale s-au confruntat cu un număr tot mai mare de rachete lansate simultan.

În rândul echipelor de avertizare, operatorii bănuiau că urma un atac mare, în aprilie, după un atac aerian israelian în Siria.

„S-a făcut treptat (calculul și monitorizarea traiectoriilor rachetelor iraniene – nota autorului). Am văzut ce se întâmplă la prima lansare. Bine, toată lumea să se concentreze! Hai să o ducem la capăt! Și apoi, pe măsură ce a continuat să crească și să crească, a trebuit să ne întoarcem cu adevărat la elementele de bază ale pregătirii noastre și să ne concentrăm mai bine”, a spus un sergent din Escadrila 2 Avertizare Spațială a unității Space Delta 4.

După determinarea traiectoriilor și a zonelor de risc se anunță unitatea Space Delta 5 (Centrul de Operații Spațiale Combinate).

„Primul lucru la care ne uităm este care locații se află în zona de risc”, a spus șeful Space Delta 5. „Următorul lucru este să comunicăm situația celor de acolo - personal, nave sau oricui altcineva. Și apoi a treia piesă este se ne uităm la starea generală a datelor care apar.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă
Ucraina aproape a epuizat stocul de rachete actice ATACMS livrate de Statele Unite: Trebuie să păstrăm aceste capacități și să le folosim cu înțelepciune
Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
Expansiunea și strategia militară a Chinei, detaliate în raportul Pentagonului pentru 2024: Eforturile Beijingului de a stabili o prezenţă militară globală sunt evidente
Device-uri și senzori acustici ieftini: Tehnologia utilizată pe frontul din Ucraina a pus la încercare producătorii de arme din întreaga lume
Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
Niciun sistem de apărare nu poate proteja Europa de rachete balistice ruseşti Oreshnik: Comandantul NATO admite că are nevoie de un arsenal arme cu rază lungă de acțiune
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia

Ştiri Recomandate

Foto: Iranintl.com
EXCLUSIV
Acceptăm să schimbăm hărțile Europei? Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului
O situație cu adevărat ciudată: De ce au mutat rușii doar 9 din cele 120 de avioane Su-34 la o bază dedicată exclusiv bombardierelor strategice
România, în anii 1980. Sursă foto: Historia
EXCLUSIV
Adevărații „muguri ai primăverii socialiste” a lui Ceaușescu și cum au sucombat România și industria. „Cea mai urâtă zi de după '89 e mult mai frumoasă decât cea mai frumoasă zi dinainte de '89”
Tehnică rusă pierdută în Ucraina. Tancurile sovietice care sunt lovite în compartimentul depozitului de muniție explodează și, de cele mai multe ori, turela este detașată de restul tancului. Dacă echipajul se află în interior, nu are nicio șansă de suprav
EXCLUSIV
De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere
Ocupantul rus a anunțat preluarea controlului asupra localității Velyka Novosilka, care ar fi ultimul bastion al Armatei ucrainene din vestul regiunii Donețk
Israelul și Hamas se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
În ziua alegerilor prezidențiale din Belarus, Lukașenko anunță că „vom avea” rachetele rusești Oreshnik: „Amplasate în apropierea localității ruse Smolensk”
Rusia mai pierde o piață de export. Un stat din Orient alege elicoptere franceze și H225M și „Patriotul coreean” în detrimentul armelor ruse
Donald Trump a propus mutarea tuturor palestinienilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania
Trump ar putea retrage 20.000 de militari americani din Europa. Numărul soldaților americani aflați acum pe bătrânul continent
Totul pentru „Patria Albastră”: Turcia investește masiv în puterea sa navală. Mediterana, principalul obiectiv pentru proiecția forței Turciei
„Nimic despre Ucraina, fără Ucraina?” Zelenski le cere aliaților ca nicio formulă a discuțiilor cu Rusia să nu excludă Ucraina
Aur dacic, inclusiv Coiful de aur de la Coțofenești, furat din Olanda după un scenariu de film. Piesele erau împrumutate pentru expoziție de la muzee din România
Maia Sandu a ajuns în Ucraina. Pe agenda discuțiilor cu Zelenski se află și securitatea energetică, războiul rus și Transnistria
Cum a ajuns Su-35 rus „victima” americanilor. Rusia insistă că o putere din Asia de Sud-Est va cumpăra cel mai promovat avion al rus, deși aceasta a făcut un pas în spate
Războiul din spațiu: SUA dezvăluie succesul Delta Space în respingerea atacului masiv iranian: 30 de rachete de croazieră, 120 balistice și 170 de drone
Zelenski îl acuză pe Vladimir Putin că încearcă să îl manipuleze pe Donald Trump în privința Ucrainei
BBC: Pierderile Rusiei în Ucraina, cel puțin 90.000 de militari în război. Raportul arată însă că numărul real e între 138.500 și 200.000 de soldați
HIMARS ajung la 140 de km de Sankt Petersburg, Rusia. A patra țară din Europa care intră în clubul select HIMARS din care și România face parte
Veste proastă pentru Rusia: SUA confirmă că asistența pentru Ucraina nu e inclusă în decretul lui Trump de a opri sprijinul internațional
Kremlinul spune că Putin e dispus să discute cu Trump, dar mingea e în terenul SUA. „Războiul din Ucraina e despre securitatea națională a Rusiei”
Atenție, România. Un important aliat trage concluzia: Tancurile nu vor dispărea, dar în 2045 cele actuale modernizate ar ajunge la 80 de tone
Un avion E-3CF AWACS escortat de două avioane de luptă Rafale a „scanat” frontul rus. Din spațiul aerian al României aviația franceză a ieșit în Marea Neagră
Colaj foto Radu Hossu. Photo source: Radu Hossu
EXCLUSIV
Războiul văzut din tranșee: Cum a ajuns Radu Hossu la câțiva metri de Prigojin în Ucraina. Dezvăluiri de pe linia frontului | Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Secretarul de stat american Marco Rubio își începe mandatul cu o vizită în Panama și în alte state din America Centrală
Trump la Davos: În Ucraina e un măcel. Trebuie să oprim acest război
Nu mai e timp: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înainte ca Trump să o forțeze să intre la negocieri
Dacă aveați dubii că F-22 e cel mai bun avion din lume, americanii vor să vi le spulbere: Raptor va avea senzori noi și devine și mai letal
Polonia, mesaj de la Davos pentru SUA: „Nu vreau să îl implor pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Vreau ca el să roage Ucraina și aliații săi să facă pace”
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se realizează greu, foarte greu. Noul ,,Eurotank'', un proiect major al Franței și Germaniei, a primit termen anul 2040
Mare cât o fregată. Lituania a dezvăluit conceptul navei de patrulare de noua generație pe care vrea să o producă cu sprijin danez
Extinderea și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, finalizate înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României și în viitor și F-35
pixel