Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Ucraina a reamintit cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă: U.S. Army a testat proiectile cu rază de acțiune extinsă XM1155
Industrie de apărare
Data publicării:
Războiul din Ucraina a reamintit forțelor armate din toată lumea cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă. Poate opri un atac masiv cu blindate dacă este echipată cu proiectile de mare precizie și putere. Poate distruge artileria adversarului în lupta contrabaterie dacă lovește de la o distanță mai mare decât inamicul, iar exemplele pot continua.

În noul context internațional de securitate marcat de reluarea confruntărilor armate în Europa după aproape 80 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, se încearcă găsirea unor noi arme care să schimbe soarta luptelor, iar artileria este și ea, bineînțeles, vizată.

Recent, Forțele Terestre americane (U.S. Army) au finalizat cu recorduri, probabil de nivel mondial, o serie de teste privind noi proiectile de artilerie, precum și versiuni cu țeavă mai lungă ale obuzierului autopropulsat Paladin, inclusiv deja cunoscutul sistem de artilerie ERCA calibru 58 (țeava mai lungă de 58 de ori decât diametrul ei de 155 mm).

Noile proiectile și sisteme de artilerie, aflate acum în faza experimentală, vor permite, în viitorul apropiat, lovirea țintelor la distanțe considerate până acum imposibile pentru artileria cu țevi.

 

Proiectilul ghidat XM1155-SC

 

Compania BAE Systems în colaborare cu Centrul de Armament al US Army au lansat proiectilul ghidat XM1155-SC dintr-un obuzier M109 Paladin la cea mai mare distanță atinsă vreodată de un proiectil de artilerie, a anunțat compania într-un comunicat de presă din 9 octombrie.

Este de reținut că proiectilul XM1155-SC, care nu folosește propulsie suplimentară (motor de rachetă), a fost tras de un obuzier clasic Paladin calibru 39, nu de sistemul experimental ERCA  (Extended Range Cannon Artillery).

,,Proiectilul a atins zona țintă din poligonul Yuma Proving Ground, Arizona, folosind GPS-ul”, a adăugat compania.

BAE Systems nu a precizat la ce distanță a fost lansat XM1155-SC cu Paladin, dar în decembrie 2022 la un test cu sistemul ERCA, proiectilul „a fost tras la cea mai mare distanță atinsă vreodată cu sistemul ERCA”, preciza atunci Jim Miller, director de afaceri al sectorului sisteme pentru misiuni de luptă, de la BAE Systems.

Tot în decembrie 2022, Miller a spus că proiectilul de hiperviteză (Hypervelocity Projectile - HVP) XM1115-SC are teoretic o rază de acțiune de 110 kilometri și ”acest lucru ne dă speranță să mergem mai departe”.

Proiectilul XM1155-SC are o frecare redusă cu aerul la înaintare și este foarte manevrabil. Atinge o viteză foarte mare, de aproximativ 8 Mach, ceea ce îi permite să lovească ținta într-un timp foarte scurt de la lansare, făcând practic imposibilă orice tentativă de interceptare. După testarea pe sistemul ERCA și obuzierul autopropulsat Paladin se intenționează verificarea sa pe toate tipurile de piese de artilerie calibru 155 mm ale US Army.

Potrivit BAE Systems, XM1155-SC este un proiectil de tehnologie avansată, aflat în dezvoltare, destinat distrugerii țintelor fixe și mobile în medii contestate la o rază de acțiune de două ori mai mare față de muniția ghidată de precizie existentă lansată de artileria cu țevi. Cele mai noi versiuni al obuzierului autopropulsat Paladin lovesc ținte maximum 40 de km cu munițiile Excalibur care au propulsie suplimentară. Deci, este posibil ca în testul recent la care face referire comunicatul BAE Systems, proiectilul XM1155-SC să fi atins ținta la o distanță de 70 – 80 de km.

 

Proiectilul de artilerie Ramjet de 155 mm

 

Tot recent, o echipă a companiilor Boeing și Nammo din Norvegia a stabilit un nou record pentru cel mai lung test de foc indirect al unui proiectil de artilerie Ramjet de 155 mm lansat cu sistemul experimental ERCA. Testul a avut loc, de asemenea, la Yuma Proving Ground, și a avut ca scopuri verificarea lansării în siguranță a proiectilului Ramjet de pe ERCA și de a valida performanțele deja obținute anterior, a precizat Boeing într-un comunicat de presă, pe 9 octombrie.

„Acest program are acum un sistem de propulsie testat temeinic, care garantează creșteri enorme ale razei de acțiune pentru toate tunurile de artilerie”, a spus CEO-ul Nammo, Morten Brandtzæg, în declarație. „Credem că obstacolele majore de dezvoltare au fost acum eliminate și producția este viabilă într-un interval de timp relativ scurt.”

În urmă cu un an, a fost doborât recordul de rază de acțiune pentru o muniție ramjet de 155 mm. În timpul testului din 28 iunie 2022 la Centrul de Teste Andøya din Norvegia, muniția Ramjet 155 mm a fost trasă dintr-un tun calibru 39 (L39) și motorul său s-a aprins cu succes, a declarat Boeing la acea vreme, conform publicației americane Defense News.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Boeing, în ciuda limitărilor de rază fizică ale testului, echipa a reușit să bată „cu mai mult de o treime” recordul anterior, stabilit în timpul testului de muniție Ramjet de 155 mm de anul trecut, care provenea dintr-un tun remorcat cu țeavă mai scurtă calibrul 39.

De asemenea, companiile vor testa în curând integrarea unui computer de misiune Joint Direct Attack Munition (JDAM) pe muniția Ramjet de 155 mm, se menționează în comunicat.

Munițiile ramjet au un motor cu reacție care folosesc aerul comprimat pentru deplasare. Sunt cele mai eficiente la viteze supersonice de 3 Mach și pot funcționa până la 6 Mach.

Potrivit companiei norvegiene Nammo, proiectilul Ramjet de 155 mm are potențialul să atingă o rază de acțiune de 150 de km când sunt lansate de sistemul ERCA.

 

Tunul mai lung de la Rheinmetall a fost integrat pe obuzierul american autopropulsat Paladin

 

BAE Systems a tras cu succes proiectile de 155 milimetri dintr-un obuzier autopropulsat M109 modificat cu tunul Rheinmetall L52 de 155 mm.

M109-52 este o actualizare semnificativă, cu risc scăzut și de înaltă performanță la actualul tun de calibru 39 (țeava este de 39 de ori mai lungă decât diametrul ei de 155 de mm – nota autorului) și oferă raza suplimentară necesară în operațiile de luptă la scară largă, a precizat BAE Systems, pe 9 octombrie.

 „Am demonstrat că sistemul integrat al M109-52 este o soluție viabilă pentru nevoile de modernizare a loviturilor de precizie cu rază lungă de acțiune”, a declarat Dan Furber, director de producție de vehicule terestre la BAE Systems Combat Mission Systems. „Integrarea acestor două sisteme de artilerie extrem de capabile și dovedite oferă design-uri stabile și performanțe previzibile.”

Toate aceste eforturi vin înaintea strategiei de artilerie pe care US Army se așteaptă să o finalizeze până la sfârșitul anului, care va ghida planurile serviciului pentru formațiunile sale de artilerie pe măsură ce se modernizează.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rușii nu pot vinde Su-35 din cauza SUA în ciuda promovării intense a avioanelor în război. Lista țărilor care spun „nu” Su-35 e tot mai lungă
Scăpăm de dependența de Serbia. În parteneriat cu Rheinmetall în România va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est
SUA și Japonia pregătesc terenul pentru viitorii piloți de F-35 și chiar de generația a 6-a. Proiectul noului T-7 supersonic de antrenament ar putea include și Japonia
De ce obuziere franceze Caesar au cea mai mare rată de supraviețuire pe frontul din Ucraina. Doar 10% Caesar pierdute în comparație cu 30%, cifra altor obuziere
Ministrul Economiei „crede” în proiectul dronei românești pentru Armata României. Se poartă discuții cu mai multe companii românești
Un alt tanc rusesc T-90M a pierdut lupta cu o grenadă de mână americană M67 lansată din dronă (Foto/Video)
Industria de apărare germană îndeamnă la independență europeană față de sectorul militar-industrial din SUA
Mai țineți minte MiG-41? Apar noi detalii despre armamentul viitorul avion de generația a 6-a al Rusiei care va „depăși limitele ingineriei aviatice”
Nu este o ironie. F-35 Lightning (Fulger) II a avut probleme cu protecția la fulgere. Restricțiile au vizat ani de zile toată gama F-35A
Franța va trimite Ucrainei rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană și vehicule blindate
Compania MBDA, producătorul rachetelor Taurus, critică guvernul german pentru întârzierea cu care semnează contractele din domeniul apărării
Ruşii vor ca rachetele lor să fie mai greu de interceptat: În recentul atac asupra barajului ucrainean de pe Nipru au fost utilizate iar rachete care lansează contramăsuri
SUA cere companiilor sale să nu furnizeze piese către 600 de entități străine, de teamă că Rusia să nu poată folosi tehnologia acestora la producerea de arme
Planurile Japoniei se schimbă. Producția și vânzarea de armament nu mai sunt subiecte tabu la Tokyo
Franța îşi mută afacerile cu armament în America de Sud: Macron discută despre o posibilă cooperare cu Brazilia în ceea ce privește avionul Rafale
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
Franța anunță că ar urma să furnizeze Ucrainei alte 78 de obuziere Caesar, dar și va crește producția și furnizarea de obuze
Sistemul Sea Ceptor și elicoptere H215M ale Armatei Chiliene. Foto: Colaj DefenseRomania din foto oficiale MBDA și Airbus
EXCLUSIV
Două posibile soluții pentru România: Înarmarea noilor elicoptere H215M cu rachete MARTE ER și sistemul Sea Ceptor pe fregate
Compania germană de apărare Hensoldt este gata să pună umărul la realizarea programului european ''Sky Shield''
Danezii își modernizează mașinile de luptă CV90, prezente la nivel mondial pe cele mai fierbinți fronturi: Ucraina sau Afganistan
U.S. Air Force ratează ținta: În 2024, achiziția de avioane F-35 va fi sub minimul necesar
Japonia, producător de Patriot sub licență, ar putea fi cheia apărării antiaeriene a Ucrainei. Rusia amenință Japonia cu „consecințe grave”
Coreea de Sud livrează alte 18 tancuri K2 către Polonia: Compania Hyundai Rotem a fost lăudată pentru rapiditatea cu care a produs și livrat tancurile
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc
Germania semnează un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot
După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare
Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2

Ştiri Recomandate

Ministerul german al Apărării a pregătit propuneri legislative pentru restabilirea serviciului militar obligatoriu
Compania canadiană Roshel va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina
Îndemnul unui general american cu privire la importanța apărării NATO: Nu faceți nicio greșeală! Rusia nu se va opri la Ucraina decât dacă va fi oprită în Ucraina
Evoluția luptelor pe direcția Harkov: Rușii încearcă să fragmenteze apărarea ucraineană prin distrugerea podurilor
Ruşii caută să dea vina pe Ucraina după ce o parte dintr-o clădire de apartamente, aflată în oraşul Belgorod, s-a prăbușit (Foto/Video)
Deși Polonia va începe să producă tancuri K2PL abia în 2027, există deja unele probleme legate de locul şi numărul de companii implicate în procesul de producţie
Mica flotă de bombardiere B-2 Spirit va pierde o aeronavă pentru că nu este rentabil pentru U.S. Air Force să o repare
Armata ucraineană a dislocat luptători din cadrul regimentului de forțe speciale Kraken în Regiunea Harkov, pentru a opri ofensiva trupelor rusești
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene se așteaptă ca Rusia să încerce să folosească timpul în favoarea sa: Războiul intră într-o fază critică în următoarele două luni
Rușii caută noi valențe pentru sintagmele “demonstrație de forță” sau “flexarea mușchilor” (Video): Mai mulți militari încearcă să împingă un avion greu de transport Il-76
Patriot românesc pentru Ucraina, o decizie curajoasă. Ce ar putea primi Armata României la schimb. Gen. Mîndrescu: Trebuie să ținem cont de mai mulți factori, nu doar cei interni
Rusia ar fi amplasat armele nucleare, desfăşurate în Belarus, la 190 km de graniţa cu Ucraina (Foto/Video)
Reuşită pentru industria poloneză de apărare, mentenanţă completă pentru obuzierele K9. România este şi ea interesată de obuzierul sud-coreean
Germania și Franța au închis uşile pentru statele interesate să participe la programul ''Eurotank'': Beneficiarii principali, companiile Rheinmetall și Thales
Deși a pierdut mai multe aeronave în ultimele luni, armata rusă continuă să lanseze aproximativ 130 de bombe de aviație asupra teritoriului Ucrainei în fiecare zi
Au apărut primele imagini cu grupul de asalt rusesc anihilat de ucraineni în regiunea Harkov (Foto/Video): Prima etapă a operațiunii militare rusești ar fi mai mult o misiune de recunoaștere
Evoluția luptelor pe direcția Harkov. ”Zonele gri” de la granița Ucrainei cu Rusia au crescut
Rusia se infiltrează tot mai puternic în nordul Africii. Cel puțin 1.800 de militari și luptători ruși, doar în Libia
Nu doar TikTok: Un grup de experţi australieni cred că Beijingul utilizează aplicații și jocuri video pentru propagandă
Serviciul britanic de informații al Apărării dezvăluie cum au influențat pierderile înregistrate de Rusia în război parada din 9 mai
Europa se înarmează, ajustează planul industriei de apărare, dar trebuie să se miște mai repede pentru a descuraja Rusia
HIMARS, rachete Patriot, dar și blindate Bradley. Casa Albă aprobă un nou ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Israelul a aprobat ”extinderea calibrată” a operațiunii în Rafah. Măsura, adoptată pentru a nu depăși „liniile roșii” fixate de Biden
”Repetă experimentele naziștilor”. Zaharova scoate artileria grea și pune presiune pe guvernul pro-occidental de la Chișinău
Lituania ia în calcul varianta trimiterii în Ucraina a unor consilieri militari occidentali
Rușii vor să străpungă granița din nordul Ucrainei; Kievul a trimis întăriri în regiunea Harkiv și încearcă să țină pe loc forțele ruse
Ucraina primește primul simulator de zbor pentru avionul de luptă F-16 (Foto/Video): Tinerii piloţi ucraineni sunt îndemnaţi să-l testeze
Răspuns la avansul Rusiei: Avioanele F-16 occidentale ar putea ajunge în curând în Ucraina
Dronele ucrainene Magura V5 au provocat pagube de 500 de milioane de dolari Flotei ruse din Marea Neagră
Unii piloți ucraineni aproape au terminat cursurile de pregătire pentru operarea avioanelor F-16: Aceștia vor fi deja pregătiți să execute misiuni de luptă direct în spațiul aerian ucrainean
România va integra pe avioanele sale F-16 rachete aer-aer de ultimă generație AIM-9X Sidewinder
În încercarea de a întări efectivele militare, parlamentul ucrainean a luat o decizie controversată: Mobilizarea voluntară a 20.000 de condamnați, dar nu cei cu infracțiuni grave
pixel