Războiul din Ucraina a reamintit cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă: U.S. Army a testat proiectile cu rază de acțiune extinsă XM1155
Războiul din Ucraina a reamintit forțelor armate din toată lumea cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă. Poate opri un atac masiv cu blindate dacă este echipată cu proiectile de mare precizie și putere. Poate distruge artileria adversarului în lupta contrabaterie dacă lovește de la o distanță mai mare decât inamicul, iar exemplele pot continua.
În noul context internațional de securitate marcat de reluarea confruntărilor armate în Europa după aproape 80 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, se încearcă găsirea unor noi arme care să schimbe soarta luptelor, iar artileria este și ea, bineînțeles, vizată.
Recent, Forțele Terestre americane (U.S. Army) au finalizat cu recorduri, probabil de nivel mondial, o serie de teste privind noi proiectile de artilerie, precum și versiuni cu țeavă mai lungă ale obuzierului autopropulsat Paladin, inclusiv deja cunoscutul sistem de artilerie ERCA calibru 58 (țeava mai lungă de 58 de ori decât diametrul ei de 155 mm).
Noile proiectile și sisteme de artilerie, aflate acum în faza experimentală, vor permite, în viitorul apropiat, lovirea țintelor la distanțe considerate până acum imposibile pentru artileria cu țevi.
Proiectilul ghidat XM1155-SC
Compania BAE Systems în colaborare cu Centrul de Armament al US Army au lansat proiectilul ghidat XM1155-SC dintr-un obuzier M109 Paladin la cea mai mare distanță atinsă vreodată de un proiectil de artilerie, a anunțat compania într-un comunicat de presă din 9 octombrie.
Este de reținut că proiectilul XM1155-SC, care nu folosește propulsie suplimentară (motor de rachetă), a fost tras de un obuzier clasic Paladin calibru 39, nu de sistemul experimental ERCA (Extended Range Cannon Artillery).
,,Proiectilul a atins zona țintă din poligonul Yuma Proving Ground, Arizona, folosind GPS-ul”, a adăugat compania.
BAE Systems nu a precizat la ce distanță a fost lansat XM1155-SC cu Paladin, dar în decembrie 2022 la un test cu sistemul ERCA, proiectilul „a fost tras la cea mai mare distanță atinsă vreodată cu sistemul ERCA”, preciza atunci Jim Miller, director de afaceri al sectorului sisteme pentru misiuni de luptă, de la BAE Systems.
Tot în decembrie 2022, Miller a spus că proiectilul de hiperviteză (Hypervelocity Projectile - HVP) XM1115-SC are teoretic o rază de acțiune de 110 kilometri și ”acest lucru ne dă speranță să mergem mai departe”.
Proiectilul XM1155-SC are o frecare redusă cu aerul la înaintare și este foarte manevrabil. Atinge o viteză foarte mare, de aproximativ 8 Mach, ceea ce îi permite să lovească ținta într-un timp foarte scurt de la lansare, făcând practic imposibilă orice tentativă de interceptare. După testarea pe sistemul ERCA și obuzierul autopropulsat Paladin se intenționează verificarea sa pe toate tipurile de piese de artilerie calibru 155 mm ale US Army.
Potrivit BAE Systems, XM1155-SC este un proiectil de tehnologie avansată, aflat în dezvoltare, destinat distrugerii țintelor fixe și mobile în medii contestate la o rază de acțiune de două ori mai mare față de muniția ghidată de precizie existentă lansată de artileria cu țevi. Cele mai noi versiuni al obuzierului autopropulsat Paladin lovesc ținte maximum 40 de km cu munițiile Excalibur care au propulsie suplimentară. Deci, este posibil ca în testul recent la care face referire comunicatul BAE Systems, proiectilul XM1155-SC să fi atins ținta la o distanță de 70 – 80 de km.
Proiectilul de artilerie Ramjet de 155 mm
Tot recent, o echipă a companiilor Boeing și Nammo din Norvegia a stabilit un nou record pentru cel mai lung test de foc indirect al unui proiectil de artilerie Ramjet de 155 mm lansat cu sistemul experimental ERCA. Testul a avut loc, de asemenea, la Yuma Proving Ground, și a avut ca scopuri verificarea lansării în siguranță a proiectilului Ramjet de pe ERCA și de a valida performanțele deja obținute anterior, a precizat Boeing într-un comunicat de presă, pe 9 octombrie.
„Acest program are acum un sistem de propulsie testat temeinic, care garantează creșteri enorme ale razei de acțiune pentru toate tunurile de artilerie”, a spus CEO-ul Nammo, Morten Brandtzæg, în declarație. „Credem că obstacolele majore de dezvoltare au fost acum eliminate și producția este viabilă într-un interval de timp relativ scurt.”
În urmă cu un an, a fost doborât recordul de rază de acțiune pentru o muniție ramjet de 155 mm. În timpul testului din 28 iunie 2022 la Centrul de Teste Andøya din Norvegia, muniția Ramjet 155 mm a fost trasă dintr-un tun calibru 39 (L39) și motorul său s-a aprins cu succes, a declarat Boeing la acea vreme, conform publicației americane Defense News.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Boeing, în ciuda limitărilor de rază fizică ale testului, echipa a reușit să bată „cu mai mult de o treime” recordul anterior, stabilit în timpul testului de muniție Ramjet de 155 mm de anul trecut, care provenea dintr-un tun remorcat cu țeavă mai scurtă calibrul 39.
De asemenea, companiile vor testa în curând integrarea unui computer de misiune Joint Direct Attack Munition (JDAM) pe muniția Ramjet de 155 mm, se menționează în comunicat.
Munițiile ramjet au un motor cu reacție care folosesc aerul comprimat pentru deplasare. Sunt cele mai eficiente la viteze supersonice de 3 Mach și pot funcționa până la 6 Mach.
Potrivit companiei norvegiene Nammo, proiectilul Ramjet de 155 mm are potențialul să atingă o rază de acțiune de 150 de km când sunt lansate de sistemul ERCA.
Tunul mai lung de la Rheinmetall a fost integrat pe obuzierul american autopropulsat Paladin
BAE Systems a tras cu succes proiectile de 155 milimetri dintr-un obuzier autopropulsat M109 modificat cu tunul Rheinmetall L52 de 155 mm.
M109-52 este o actualizare semnificativă, cu risc scăzut și de înaltă performanță la actualul tun de calibru 39 (țeava este de 39 de ori mai lungă decât diametrul ei de 155 de mm – nota autorului) și oferă raza suplimentară necesară în operațiile de luptă la scară largă, a precizat BAE Systems, pe 9 octombrie.
„Am demonstrat că sistemul integrat al M109-52 este o soluție viabilă pentru nevoile de modernizare a loviturilor de precizie cu rază lungă de acțiune”, a declarat Dan Furber, director de producție de vehicule terestre la BAE Systems Combat Mission Systems. „Integrarea acestor două sisteme de artilerie extrem de capabile și dovedite oferă design-uri stabile și performanțe previzibile.”
Toate aceste eforturi vin înaintea strategiei de artilerie pe care US Army se așteaptă să o finalizeze până la sfârșitul anului, care va ghida planurile serviciului pentru formațiunile sale de artilerie pe măsură ce se modernizează.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News