Macedonia urmează să organizeze pe data de 30 septembrie un referendum care are că temă schimbarea numelui în "Republica Macedonia de Nord". Acest vot este considerat crucial în soluţionarea unei îndelungate dispute cu Grecia şi o condiţie obligatorie în vederea relansării aderării Macedoniei la Uniunea Europeană (UE) şi NATO.
La începutul campaniei pentru referendumul privind schimbarea numele în "Republica Mecedonia de Nord", au existat observații făcute atât de Comisia Europeană, cât și de Ambasada Rusiei la Skopje, potrivit Balkaneu.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a declarat că se așteaptă că cetățenii din FYROM (abreviere pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) să voteze liber şi fără interferențe din străinătate.
"U.E sprijină acordul la care s-a ajuns cu privire la problema numelui și ar trebui luate mai multe măsuri acum pentru ca acordul să devină definitiv. Referendumul este momentul în care cetățenii își exercită dreptul democratic. Acesta este un moment important când se hotărăște viitorul țării, deci nu ar trebui să existe interferențe din străinătate ", a spus Kocijancic.
Între timp, într-un mesaj pe Twitter, Ambasada Rusiei la Skopje a comentat vizita recentă a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg și a cancelarului german Angela Merkel.
"În ultimele zile, am auzit multe recomandări adresate cetățenilor Macedoniei de către liderii străini cu privire la modul de votare în cadrul referendumului. Ar fi interesant să vedem cum vor fi interpretate aceste recomandări date de reprezentanții oficiali ruși ", a spus ambasada rusă de la Skopje.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News