Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moscova nu vrea un război pe două fronturi: Evacuarea bruscă a pozițiilor sale în Golan, un semnal că Rusia execută o retragere "tactică" din unele zone ale Siriei
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".  
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

În ultimele zile, au apărut rapoarte că forțele militare ruse au evacuat brusc locațíi pe care surse israeliene le-au descris drept strategice. Sursele au raportat că cel mai important dintre ele a fost punctul de observare din Tal Al-Hara, în zona rurală de nord a Daraa, înainte ca date suplimentare să apară despre retrageri similare din Tal Al-Shaar și Tal Mashara din zona rurală Quneitra. Forțele ruse și-au adunat echipamentul și au coborât steagul rus din poziții înainte de a se retrage.

Ceea ce este demn de remarcat în această chestiune este că instituția militară rusă a evitat să comenteze datele și nu a emis nicio expunere explicativă a motivelor acestor retrageri, ceea ce a stârnit multe speculații, mai ales în lumina activității în creștere a forțelor israeliene în zonele din jurul acestor site-uri.

A devenit cunoscut faptul că mișcarea Rusiei a venit după mișcări militare ale forțelor israeliene, în urmă cu câteva zile, în apropierea fâșiei de graniță dintre guvernoratul Quneitra și Golanul sirian ocupat. Aceste mișcări au fost reprezentate de staționarea unui număr mare de tancuri și vehicule militare israeliene în Înălțimile Golanului sirian ocupat.

Mai mult, în ultimele luni, Israelul a început să deschidă coridoare în Golanul sirian și să detoneze câmpuri de mine de-a lungul liniei de încetare a focului de mai multe ori, în paralel cu escaladarea bombardamentelor în interiorul teritoriului sirian și răspândirea informațiilor despre sosirea forțelor de elită a miliției iraniene în sudul Siriei.

Moscova a desfășurat anterior 17 puncte de observare militară în regiune și a exectuat patrule în apropierea liniilor de contact pentru a stabiliza încetarea escaladării dintre Hezbollah și Israel. Aceasta înseamnă că actualele retrageri succesive lasă regiunea în fața unui val de escaladare continuă.

Acesta este un semnal că Moscova nu va dori să se angajeze în confruntare sau să-și țină forțele în ochii furtunii și nu pare să poată opri deteriorarea în curs.

Două ipoteze au apărut pentru a explica retragerile succesive ale Rusiei. Prima ipoteză este că Moscova a primit un avertisment de la Israel cu privire la operațiile militare active anticipate în regiune și că forțele israeliene sunt hotărâte să urmărească și să submineze pozițiile Hezbollah și ale altor miliții susținute de Iran.

A doua ipoteză este că "Rusia nu este supusă avertismentelor sau dictatelor din partea israeliană, iar prin aceste retrageri nu înseamnă că acordă Israelului undă verde pentru a-și extinde domeniul de aplicare al operațiunilor sale. Dimpotrivă, ar putea urmări să ofere Iranului și grupurilor armate afiliate un domeniu mai larg de a se angaja în operațiuni militare împotriva Israelului".

În ambele cazuri, Moscova a preferat să-și distanțeze forțele de potențiale evoluții, iar unele estimări indică faptul că forțele ruse vor continua să evacueze punctele de observare și pozițíile în care au fost dislocate în zone în care situația devine din ce în ce mai aprinsă. Potrivit analiștilor ruși, Rusia prin aceste "retrageri tactice" nu este pe cale să ia măsuri pe termen mai lung, ceea ce înseamnă că "prezența militară rusă în Siria a crescut în importanță pe fondul înrăutățirii confruntării cu Occidentul, și nu va efectua o revizuire strategică în regiune în viitorul previzibil".

Dar această analiză pare legată de natura evoluțiilor viitoare, în special în ceea ce privește potențialele planuri ale Israelului de a extinde sfera operațiunilor sale în geografia siriană. Acest lucru a fost clar menționat de avertismentele Kremlinului, joi, cu privire la o deteriorare mai amplă la care Siria ar putea fi martoră. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat: "Posibila extindere a geografiei ostilităților Israelului în Siria va avea consecințe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu".

Peskov a evitat să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre posibila reacţie a Rusiei, dacă evoluţiile conduc la lansarea unei operaţiuni militare terestre israeliene în interiorul Siriei, pentru a urmări forţele iraniene şi Hezbollahul. El s-a mulțumit cu o indicație vagă că "în prezent nu este adecvat să se facă speculații despre evoluțiile ulterioare".

 

Mesaje înflăcărate

 

În același timp, se pare că escaladarea tonului de către Moscova în critica mișcărilor militare israeliene din Siria a atins un nou nivel. Tonul furios al Ministerului rus de Externe, care a descris recentul atac în interiorul Siriei drept "o agresiune care vizează civili care încalcă puternic legile internaționale", a purtat o condamnare puternică pe care Moscova nu a folosit-o anterior.

Dar escaladarea nu se limitează la tonul declarațiilor. Recent, se părea că Israelul și Rusia au schimbat mesaje directe de foc. Aceasta a fost reprezentată de bombardarea instalațiilor aparținând bazei rusești Hmeimim, pentru prima dată de la începutul prezenței militare ruse în Siria în toamna anului 2015.

Ceea ce este surprinzător aici este că Moscova nu a comentat deloc evoluția, iar declarațiile purtătorului de cuvânt al armatei care oferă un rezumat periodic al situației din Siria au evitat să o menționeze.

Între timp, a devenit clar, potrivit surselor israeliene, că bombardamentul israelian a vizat un depozit despre care se crede că ar fi conținut echipamente de luptă și muniții pentru Hezbollah.

Moscova a înțeles mesajul și nu a comentat evenimentul. S-a mulțumit să trimită un mesaj de foc similar unei ținte complet diferite atunci când a bombardat locațíi din apropierea bazei Al-Tanf (estul Siriei) și a precizat că i-a vizat pe teroriști.

Se știe că Moscova, care a început să își reducă forțele în Siria încă din vara lui 2022, la câteva luni după izbucnirea războiului din Ucraina, a oferit facilități extinse Hezbollahului și milițiilor susținute de Iran din Siria. Acest lucru a fost demonstrat de datele disponibile despre forțele ruse care facilitează transferul de arme și echipamente către Hezbollah, după ce aeroporturile siriene controlate de Iran au fost bombardate.

Moscova a închis, de asemenea, ochii cu privire la redistribuirea unităților Hezbollah în sudul Siriei, chiar dacă aceasta a constituit o încălcare a unui acord anterior care prevedea că mișcarea șiită libaneză și milițiile care cooperează cu aceasta ar trebui să se îndepărteze la 80 de kilometri de Golan spre interiorul Siriei.

Datele indică faptul că Rusia a retras mii de soldați și ofițeri și i-a transferat în Ucraina. Cercurile militare ruse au justificat demersul spunând că "Forțele ruse, în special forțele terestre, nu mai au sarcini specifice în Siria după ce și-au îndeplinit misiunea principală de a lupta împotriva terorismului și de a întări controlul guvernului sirian în pozițiile sale".

Însă reducerea forțelor, potrivit unui comentator militar, nu înseamnă o scădere a priorităților Moscovei în Siria, în condițiile în care "prezența strategică a Forțelor Aeriene și capacitățile sale pe rază lungă au acum sarcini mai largi decât geografia siriană și este legată de prezența Rusiei în estul Mediteranei și Africa de Nord".

 

Schimbarea priorităților

 

Această evaluare a fost, desigur, anterioară evoluțiilor care au început în Gaza, s-au răspândit în Liban și în prezent amenință serios Siria. Aici trebuie să revenim la discursul președintelui Vladimir Putin în urmă cu aproximativ două luni, când l-a primit la Moscova pe omologul său sirian, Bashar al-Assad, când a avertizat că regiunea este pe punctul de a fi martora unor evoluții foarte periculoase, iar Siria nu va fi izolată de acestea.

Avertismentul lui Putin a fost primul indiciu din partea Rusiei cu privire la așteptările legate de regiune și că extinderea câmpului de luptă din jurul Gazei este doar o chestiune de timp.

În aceste circumstanțe, nu este încă clar dacă Moscova și-a dezvoltat sau nu planurile de a face față noii situații, dat fiind faptul că unii experți ruși de seamă au criticat anterior absența unei strategii cuprinzătoare a Rusiei față de Siria la toate nivelurile. Aceasta înseamnă că acest lucru se aplică viziunii îndepărtate a Moscovei pentru o reglementare politică finală și poziției față de Turcia și mișcările acesteia din nord și din regiunea Idlib, precum și față de prezența americană și, în sfârșit, față de activitatea israeliană, care a crescut constant în Siria, chiar înainte ca situația din jurul Gazei să se înrăutățească și războiul să se extindă în Liban și Siria.

Experții subliniază că Moscova se bazează pe importanța menținerii unei prezențe militare strategice în Siria, dar fără ca aceasta să coste mult Rusia.

În acest context, trebuie amintit discursul președintelui rus de la sfârșitul anului trecut, când a spus că prezența forțelor țării sale în Siria este "temporară și va continua atâta timp cât va fi benefică Rusiei".

El a adăugat: "Forțele militare ruse sunt acolo pentru a garanta interesele Rusiei în această regiune vitală a lumii, care este foarte aproape de noi", subliniind că Moscova "nu intenționează încă să retragă aceste unități militare din Siria".

Dar ceea ce este frapant în discursul lui Putin este că el a numit locurile de concentrare ruse din Siria "puncte", nu "baze", indicând că Moscova nu construiește "structuri pe termen lung acolo". El a adăugat că țara sa și-ar putea retrage tot personalul militar "suficient de repede", fără pierderi materiale, dacă este necesar.

Experții consideră că discursul lui Putin a precizat cu exactitate nivelurile de acțiune rusă în cazul în care situația se deteriorează și mai mult și în cazul în care forțele ruse își pierd avantajul strategic al prezenței lor în Siria.

Dar acest lucru nu împiedică, potrivit unor experți, Moscova să continue politica de complicare a situației pentru Washington, adică sprijinirea escaladării diferitelor forțe împotriva intereselor americane, în regiune în general, și în Siria și Irak în special.

Chestiune se poate aplica în următoarea etapă a mișcărilor israeliene din Siria și din jurul acesteia. Această politică va continua, potrivit analiștilor, până când Moscova, pe baza mecanismelor scenei în evoluție, va dezvolta noi planuri pentru mișcările sale în regiune.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii își scot lansatoarele nucleare lângă frontiera cu NATO. ”Yars” din regiunea Tver au fost trimise pe rutele de patrulare
Rusia și Belarus vor să repete scenariul de dinaintea invadării Ucrainei și pregătesc un exercițiu militar major. Trupele ruse vor fi trimise până la sfârșitul acestui an
Posibilitatea ca Ucraina să redevină putere nucleară | Mesajul lui Zelenski către Occident: „Ori arme nucleare, ori NATO”
Americanii merg constant în Ucraina și își iau notițe: Dronele ca element al războiului viitorului, una din lecțiile pe care SUA le vor implementa
Fostul comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene arată cu degetul către ''armatele NATO'': Au fost construite pe baza principiilor militare din epoca Războiului din Coreea
Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul pentru Europa din R. Moldova | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Ieșirea Ucrainei din războiul „prelungit” cu Rusia este „aproape imposibilă”: Descurajare non-nucleară, o soluţie pentru a forța Moscova să semneze pacea?
Serviciul britanic de informații în domeniul apărării: Seria de atacuri continuă să slăbească prezența militară rusă în Crimeea
Confirmat: Bombardierele strategice B-2 cu rază lungă de acțiune ale SUA au țintit buncărele rebelilor houthi din Yemen
F/A-18E Super Hornet realimentând un avion spaniol de tip AV-8B II+ Harrier, deasupra portavionului american U.S. Harry S, Truman, în Marea Mediterană. Sursă foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
SUA au schimbat cursul portavionului USS Harry S. Truman spre nordul Europei, departe de Orient. Posibile ipoteze deși situația în Orient e explozivă
Drumul Ucrainei către Vest devine un joc de ping-pong: Planul victoriei propus de Zelenski nu se bucură de susţinere, iar SUA spun nu Ucrainei în NATO
Planul de victorie al Ucrainei este realizabil, dar depinde de partenerii occidentali: Ce este strategia de descurajare non-nucleară?
O înfrângere geopolitică a Rusiei: Ucraina face apel la SUA să accepte invitația de aderare la NATO și să facă din aceasta moștenirea lăsată de Biden
Planul de victorie al Ucrainei prevede aderarea la NATO și operațiuni comune cu vecinii pentru doborârea rachetelor și dronelor rusești
De ce Israel și nu Ucraina? SUA explică de ce nu furnizează Ucrainei un sistem THAAD, așa cum a procedat în cazul Israelului
Obuzier K9 Thunder. Photo source: YouTube @JournalMilitary Channel
EXCLUSIV
Când am putea avea obuziere K9 „made in Romania”, parte dintr-un plan mult mai ambițios. Și de ce Coreea e dispusă să realizeze linii de producție la noi
U.S. Army renunță la planul de înlocuire a rachetelor Patriot cu altele de nouă generație: Efortul ar fi completat ultima piesă a puzzle-ului într-un nou sistem integrat de apărare
Rusia vrea un mecanism finaciar pentru BRICS. Primul pas: Tranzacționarea mărfurilor, inclusiv petrol și gaze, în monede locale
Ministrul eston al Apărării: Victoria Ucrainei poate duce la evitarea unui conflict direct NATO-Rusia
Se construiește un nou centru de comandă NATO pentru coordonarea asistenței militare acordată Ucrainei: Mesajul este că vom continua să acționăm şi vom face tot ce este necesar ca Rusia să nu câştige
General polonez: Dacă Rusia atacă chiar și un centimetru din Polonia sau statele baltice, vom ataca direct Sankt Petersburg
Rusia vrea să construiască un submarin cu propulsie nucleară de dimensiuni ireale, cu un singur scop: Transportul GNL prin zona arctică
Sung Il, Deputy Minister of  Deputy Minister of the Ministry of National Defense, Korea
EXCLUSIV
Ministrul adjunct al Apărării de la Seul, în studiourile DefenseRomania. Coreea e dornică să realizeze linii de producție în România pentru multe tipuri de arme
Sistemul american THAAD ar putea fi dislocat în Israel. Bateria antiaeriană cu rază foarte lungă de acțiune vizează rachetele balistice iraniene
Moscova nu vrea un război pe două fronturi: Evacuarea bruscă a pozițiilor sale în Golan, un semnal că Rusia execută o retragere "tactică" din unele zone ale Siriei
Primul test nuclear iranian din istorie sau un cutremur de 4,4 grade? Experții recomandă prudență
Mark Rutte își începe în forță mandatul: NATO efectuează exerciții în care avioane F-35 și B-52 ale SUA vor simula un atac nuclear
Ucraina primeşte avioane de luptă F-16, dar fără un important sistem de comunicaţii: Ce este Link 16 şi de ce Statele Unite nu vor să-l ofere şi ucrainenilor?
NATO ia în considerare înființarea unei „bănci de cheltuieli destinate apărării” în cazul unei victorii a lui Donald Trump
După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger

Ştiri Recomandate

Alegeri cruciale în Moldova: Cozi uriașe la secțiile de votare din Belarus, Turcia și Azerbaidjan. Experimentul Rusiei de război hibrid continuă
Rusia continuă atacurile în sud-vestul regiunii Donețk / Kievul, lovit cu drone pentru a doua noapte consecutiv
Forțele israeliene au capturat un presupus comandant Hezbollah în nordul Libanului
F-16 ”întinerește”. Aeronava va primi capabilități de război electronic, similare cu avioanele din generația a cincea
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Moldova, ținta principală de pe radarul lui Putin. România și UE sunt contra-cronometru pentru a evita scenariul georgian
Rușii au început să folosească în Ucraina drone Shahed cu focoase termobarice, similare cu cele utilizate de sistemele de aruncătoare de flăcări Solntsepek
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
UE-Japonia. Primul parteneriat de securitate pe care Uniunea îl încheie cu o țară din Indo-Pacific
Mișcare surpriză a Franței: Portavionul Charles de Gaulle urmează să plece în regiunea Indo-Pacific
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
SUA nu se opresc la THAAD și vor trimite în Orientul Mijlociu mai multe distrugătoare și bombardiere B-52
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Egiptul neagă acuzațiile potrivit cărora în portul Alexandria a andocat o navă care transporta explozibili pentru Israel
Minus un Su-34: Rusia a mai pierdut pe frontul din Ucraina un avion modern de bombardament
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
Ajutorul Poloniei este limitat de geografie. Sikorski: Nu putem transfera și restul de avioane MiG-29; ”Suntem în prima linie”
Ucrainenii sunt dezamăgiți și de o posibilă viitoare administrație Harris. „Asistența militară din SUA e superficială și cu frâna de mână trasă”
Avionul KF-21, noua bijuterie a Coreei, va lansa rachete aer-aer europene Meteor. O soluție propusă și României pentru viitoarele F-35
Rușii pregătesc atacul în Zaporoje; militarii nord-coreeni, în stand-by: ”Ne așteptăm ca unitățile nord-coreene să sufere pierderi grele în Ucraina”
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
În ultima lună, Rusia a lansat asupra Ucrainei peste 2.000 din cele 7.000 de drone Shahed folosite anul acesta
Cel mai mare avans din 2022 încoace. Cum a reușit Rusia să împingă frontul din Ucraina cu câțiva kilometri, în octombrie
EXCLUSIV
Ajutorul României pentru Ucraina depășește Patriot și piloți de F-16. Shevchenko: Ucraina a făcut Rusia să sângereze, dar dacă nu terminăm treaba totul se va încheia foarte prost
Coreea continuă să fie în centrul atenției în Ucraina. Ce forțe a trimis Nordul și care ar putea fi răspunsul Sudului
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Israelul sugerează că un important lider al Hezbollah a fost ucis cu rachete lansate de un avion F-16 (Foto)
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Polonia este în discuții pentru a achiziționa peste 100 de lansatoare de rachete HIMARS în cadrul unui acord cu compania Lockheed Martin
Într-o reeditare a unei misiuni similare din 2019, rușii pregătesc dislocarea unei perechi de bombardiere strategice Tu-160 în Africa de Sud
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
pixel