Compania Rheinmetall are în vedere modernizarea tancurilor Leopard 1 cu sistemul Skyranger pentru un eventual transfer către Ucraina
Compania Rheinmetall evaluează în prezent posibilitatea de a echipa tancurile Leopard 1 destinate Ucrainei cu sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 35, a precizat Bjorn Bernhard, șeful departamentului de sisteme terestre de la Rheinmetall. Bernhard a precizat că Rheinmetall intenționează să dezvolte o versiune a tunului antiaerian greu autopropulsat Skyranger 35. Tunul este adaptat special pentru a se potrivi pe șasiul tancului Leopard 1.
Un tanc Leopard 2, echipat cu un sistem de apărare antiaeriană Skyranger 35. Sursa foto: Militarnyi.
"Există încă o mulțime de tancuri de luptă Leopard 1 pe al căror șasiu am putea monta turela Skyranger cu tunul de 35 mm", a precizat Bernhard.
Instalarea acestui modul pe șasiul tancului oferă mai multe avantaje. Pot fi integrate echipamente suplimentare pentru a îmbunătăți capacitățile de detectare și urmărire a țintelor.
Recent, DefenseRomania a abordat subiectul tancului Leopard 1 care ar urma să primească sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 35, pe baza unor imagini publicate pe reţele de socializare.
Astfel, la 8 iunie 2024, contul de Twitter Omer Cay a distribuit o fotografie, care pare a fi autentică după ce a fost verificată de analiştii publicaţiei Army Recognition, care dezvăluie un nou vehicul hibrid care combină o carenă de Leopard 2 cu o turelă a sistemului mobil de apărare aeriană Skyranger 35.
Această evoluție, confirmată ulterior de Rheinmetall, sugerează un potențial înlocuitor pentru tunul antiaerian autopropulsat Gepard 1A2 (SPAAG) construit pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 1.
Bernhard a precizat că, deși această inițiativă nu este în prezent prioritatea principală a companiei, accentul se pune imediat pe recondiționarea acestor tancuri pentru a fi transferate în Ucraina.
Sistemul Skyranger 35 dispune de un modul de luptă echipat cu un tun de 35 mm GDM-008 capabil să tragă cu o cadență de 1000 de proiectile pe minut. Opțional, acesta poate găzdui un lansator pentru două rachete FIM-92 Stinger sau Mistral.
Skyranger 35 utilizează un radar multifuncțional AMMR care funcționează în banda S, echipat cu cinci antene pentru a asigura o acoperire completă la 360 de grade pentru detectarea țintelor aeriene mici.
În plus, acesta dispune de un sistem pasiv de detectare a țintelor Rheinmetall FIRST, care îmbunătățește detectarea țintelor mici fără a emite semnale radar, evitând astfel detectarea de către radiorecunoașterea inamicului.
Viitorul sistem de apărare aeriană Skyranger 30 ar putea fi echipat cu rachete anti-dronă Enforcer SADM. Aceste rachete valorifică tehnologia Enforcer pentru a angaja eficient dronele de dimensiuni mici și medii, asigurând o probabilitate ridicată de interceptare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News