România are de ales între 4 sisteme: Bătălia pentru cele aproape 3 miliarde de euro din programul SHORAD/VSHORAD, la final
Programul SHORAD/VSHORAD - cu rază scurtă și foarte scurtă - urmează să fie finalizat până la finalul acestui an. Iar din informațiile DefenseRomania există încă în competiție patru competitori.
Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea antiaeriană a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune, sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
Astfel, SHORAD/VSHORAD sunt esențiale pentru stratificarea apărării antiaeriene a României. Ele vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.
La solicitarea aprobării Parlamentului s-au menționat 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, programul fiind estimat la peste 2.7 miliarde de euro.
Câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.
Potrivit informațiilor oficiale în urma unui briefing cu jurnaliștii care a avut loc la Ministerul Apărării Naționale, România își dorește ca în acest an să finalizeze programul SHORAD/VSHORAD.
Ca urmare a verificărilor publicației noastre, surse ale DefenseRomania ne-au precizat că în licitație se află în continuare, în această fază, patru companii.
Cine se „bate” pentru programul SHORAD/VSHORAD. România are de ales între patru sisteme
Astfel, cele patru companii aflate în continuare în competiție sunt:
I. Gigantul european MBDA cu sisteme VL Mica - Mistral 3, acest lucru fiind o certitudine.
O chestiune interesantă e că MBDA a propus României sistemele SHORAD/VSHORAD și prin intermediul mecanismului derulat de Uniunea Europeană - EDIRPA - program de achiziție comună. Avem informații că România a discutat și despre această achiziție comună.
De precizat că în urmă cu o lună Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat un acord-cadru de cooperare pentru achiziționarea în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3 produse de gigantul francez MBDA.
Amintim că în vara anului trecut, în cadrul unui briefing cu presa din România, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, ne-a precizat că România are ușa deschisă și ea pentru achiziția comună de Mistral 3.
Totuși, anunțul cu privire la intenția ca procedura de licitație să fie finalizată anul acesta pare să închidă ușa achiziției comune. Dar România ar putea alege în continuare VL Mica și Mistral 3 în baza licitației.
II. Israelienii de la Rafael, cel mai probabil cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby.
Rafael și IAI colaborează și în dezvoltarea Iron Dome. Publicațiile din Israel au scris de mai multe ori despre o posibilă achiziție a Iron Dome de către România. E vorba probabil de componente, existând discuții pe mai multe paliere.
Israelienii ar putea integra rachete interceptoare Tamir, utilizate de sistemul Iron Dome, în oferta lor.
III. A treia companie care se află încă în licitație sunt nemții de la Diehl Defence cu un sistem în variantele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).
Deși nu e o prezență foarte activă în media românească, Diehl a mai livrat României rachete AT Spike de la consorțiul Eurospike din care face parte și Diehl.
IV. Coreenii de la LIG Nex1, posibil cu noul sistem LIG Artillery Missile Defense (LAMD). Deși par o prezență exotică, coreenii sunt bine „poziționați”.
LIG Nex1 LAMD system, photo source: ASIANMILITARYREVIEW.COM
Aceeași companie va livra și sistemele MANPAD către Armata României, achiziție care inițial era „lipită” de SHORAD/VSHORAD. În cele din urmă contractul a fost încredințat direct prin G2G (guvern la guvern) iar LIG Nex1 va livra 54 de sisteme Chiron (MANPAD).
DefenseRomania a scris încă de luna trecută că în dotarea Armatei României au intrat atunci primele sisteme MANPAD (portabile) de tip KP-SAM Chiron. Acestea au fost livrate din Coreea de Sud.
Chiron e produs de compania coreeană LIG Nex1 și are la bază sistemul Mistral al MBDA, sisteme care se află și în dotarea Armatei Coreene și care au jucat un rol esențial pentru industria de apărare din Coreea în ceea ce privește dezvoltarea Chiron.
CITEȘTE ȘI: Avem datele actualizate: Modernizarea celor două fregate de 40 de ani va costa România 1.4 miliarde de euro! Mai mult decât 4 corvete noi
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News