România modernizează artileria antiaeriană Oerlikon de 35 mm și va plăti 328 de milioane de euro pentru soluția modernă Skynex
Concernul german Rheinmetall a primit o comandă de la Ministerul Apărării din România în valoare de 328 de milioane de euro pentru modernizarea unor sisteme de apărare antiaeriană.
Tun antiaerian 2x35 mm Oerlikon Sursa foto: Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană
Este vorba despre patru instalații de artilerie antiaeriană de 35 mm Oerlikon GDF 103 fabricate în Elveția.
Fiecare instalație constă dintr-un sistem de control al focului Oerlikon Skymaster TLCN, un radar X-TAR3D, șase tunuri duble Oerlikon de 35 mm GDF009 TREO și două camioane speciale pentru transport.
Modernizarea capătă o nouă semnificație, după ce bătrânul sistem antiaerian Gepard (similar instalațiilor ce vor fi modernizate) și-a demonstrat relevanța și eficiența împotriva amenințărilor aeriene precum rachetele de croazieră și dronele.
Skynex, soluția pentru modernizarea sistemelor vechi Oerlikon
Versiunea modernizată a Oerlikon de 35 mm. Foto: Rheinmetall
Soluția de apărare aeriană Skynex de la Rheinmetall este o versiune îmbunătățită a sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon.
Mai mult, Skynex reprezintă un progres semnificativ și față de Gepard în ceea ce privește tehnologia senzorilor, desfășurarea în rețea a unităților tactice și integrarea în sisteme de comandă și control de nivel superior.
Skynex poate angaja până la patru ținte simultan, la distanță foarte scurtă, inclusiv ținte terestre. Utilizează tunuri automate Oerlikon cu tragere rapidă care pot trage 1.100 de cartușe pe minut și au o rază efectivă maximă de 4.000 de metri.
Pe lângă modernizare, contractul include instruire, piese de schimb și alte servicii. Primele două sisteme urmează să fie livrate Forțelor Terestre Române în următorii doi ani, iar celelalte două în cel de-al treilea an.
Rheinmetall a subliniat că aceasta este prima comandă majoră primită din România de când a devenit stat membru NATO și UE.
„Această comandă va consolida capacitățile de apărare ale UE și ale NATO pe flancul estic al Europei, ceea ce ne bucură foarte mult”, a declarat Armin Papperger, președintele consiliului de administrație al Rheinmetall.
Compania a reamintit că în urmă cu câteva luni a pus în funcțiune Centrul de service Rheinmetall în oraşul Satu Mare, subliniind că localitatea este “în apropierea graniţelor cu Ucraina”. La Centrul de service, Rheinmetall întreține și deservește vehicule militare.
Ministerul Apărării din România nu a furnizat încă informații privind demararea acestui contract.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News