Ministerul a declarat că 150 de soldați au participat la exerciții, dar Kremlinul a refuzat să spună dacă autoritățile se pregătesc pentru a se apăra contra unor lovituri asupra capitalei.
Vecinii moldoveni nu numai că se vor alimenta cu gaze care vor tranzita România, ci intenționează să și înmagazineze gaze în depozitele autohtone, ceea ce ar face ca marii câștigători ai actualei conjuncturi să fie Transgaz și Depogaz (filială a Romgaz), transmite site-ul Profit.ro.
Potrivit lui Ion Sterian, CEO-ul Transgaz, compania Moldovatransgaz este interesată să depoziteze în instalațiile subterane de stocare a gazelor din România circa 20% din consumul anual total de gaze pentru a fi utilizat la vârf de consum în Moldova. România va fi, începând cu 1 octombrie, țară de tranzit și pentru gazul menit a asigura consumul părții de vest a Moldovei, a afirmat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
În prezent, prin Ucraina, pe fostul coridor transbalcanic, mai tranzitează doar gazul destinat alimentării Republici Moldova, de la 1 aprilie 2021, inclusiv România importând gaz rusesc prin TurkStream.
Gazul care va ajunge în Republica Moldova va fi probabil tot gaz rusesc, și nu unul achiziționat de la producători români, Moldovagaz fiind deținută în proporție de 50% de Gazprom, de 35% de Guvernul Republicii Moldova și de 14% de autoritățile din Transnistria. Tranzitul gazelor rusești din TurkStream prin România către Ungaria ar putea fi doar unul temporar, odată cu finalizarea de către Bulgaria a prelungirii TurkStream către Serbia, fiind probabil ca acesta să se mute pe această rută, mai scrie sursa citată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul a declarat că 150 de soldați au participat la exerciții, dar Kremlinul a refuzat să spună dacă autoritățile se pregătesc pentru a se apăra contra unor lovituri asupra capitalei.
Dacă în primele luni după momentul 24 februarie în Ucraina unitatea UE (cu excepția regretabilă a Ungariei) a surprins pe toată lumea, iată că legăturile subterane dintre Moscova și unele capitale europene încep treptat să se profileze și să deregleze coeziunea europeană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea "suveranităţii" Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german.
Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a abordat, la Forumul de la Davos, evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina.
Statele Unite vor impune săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse Wagner Group.
Relația dintre Arabia Saudită și Pakistan este adesea descrisă ca fiind cea dintre unchiul bogat și nepotul sărac, deoarece Islamabadul pare să caute întotdeauna sprijin financiar la Riad, pentru a-și susține economia în declin.
"În prezent, situația generală de securitate din Kosovo este calmă, dar foarte fragilă, instabilă și imprevizibilă, din cauza unor probleme nerezolvate", a declarat comandantul KFOR, Angelo Michele Ristuccia, la întâlnirea șefilor trupelor NATO de la Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, este de părere că, în cazul confirmării că mass-media din SUA au primit bani pentru corectarea informaţiilor publicate, întreaga democraţie a acestui stat "este aruncată la groapa de gunoi a istoriei".
Situația în Nagorno-Karabakh e din ce în ce mai gravă. Coridorul Lancin e blocat de peste 30 de zile, fiind rupt complet accesul Armeniei în regiune.
Grupul de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, se reunește vineri 20 ianuarie, sub coordonarea Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat în secret Kievul la sfârșitul săptămânii trecute. Zelenski și Budanov au fost informați despre planurile rușilor
Rusia va rămâne o ameninţare pentru NATO chiar dacă forţele sale sunt înfrânte în Ucraina, a declarat joi un oficial militar de rang înalt din alianţa occidentală. "Indiferent de rezultatul războiului, ruşii vor avea cel mai probabil ambiţii similare, prin urmare, ameninţarea nu va dispărea", a declarat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, citat de Reuters.
Președintele american Joe Biden i-a cerut secretarului Apărării Lloyd Austin să pregătească un plan de urgență pentru înființarea unei baze industriale militare americane în Regatul Maroc.
Potrivit Bloomberg, Serbia încearcă să se distanțeze de Rusia, deoarece conflictul din Ucraina dăunează relațiilor dintre cele două țări și comunicării dintre liderii lor. Agenția a anunțat acest lucru pe 18.01.2023, făcând referire la un interviu luat șefului statului sârb cu o zi mai înainte.
Președinta Republicii Moldova a acordat pentru Reuters un interviu în care explică situația extrem de delicată în care se află Republica Moldova, o țară cu a treia cea mai slabă armată din lume, cu trupe rusești pe teritoriul ei și cu o dependență energetică uriașă față de gazele din Federația Rusă, inclusiv prin controlul indirect al Moscovei asupra celei mai mari surse de energie electrică a R. Moldova - Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a 'trezi la realitate' Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Agerpres, care citează Reuters. Lavrov a făcut declarațiile în aceeași zi în care fostul președinte Dmitri Medvedev a atenționat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 19 ianuarie 2023, o întrevedere bilaterală cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Republicii Austria, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos.
Alianța Nord Atlantică a transferat cele trei aeronave AWACS în România, ceea ce înseamnă o supraveghere mai detaliată a zonei de conflict din vecinătatea flancului estic al NATO. Încă din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice, pentru a asigura o înţelegere şi o cunoaştere cât mai aprofundată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi din Ucraina, explică ministrul român al apărării.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriece.
Experții militari UE, care au fost însoţiţi de E.S. Janis Mazeiks, șeful delegației UE la Chişinău, au avut o întrevedere oficială cu ministrul apărării Anatolie Nosatîi.
Aurescu confirmă că discuțiile pe tema Schengen sunt în plină desfășurare, iar Germania și Franța și-au reafirmat poziția de susținere a României pentru accederea la Schengen.
Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri, în timpul unei vizite la Kiev, că guvernul său va furniza Ucrainei 200 de transportoare blindate Senator, în cadrul unui nou pachet de asistenţă militară, transmite Reuters.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 18 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau.
Principalele autorităţi militare ale NATO şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei se vor întâlni miercuri şi joi, la sediul NATO de la Bruxelles, pentru o reuniune la cel mai înalt nivel a Comitetului Militar.
Lumea trebuie să fie unită și să ajute Ucraina să câștige acest război, pentru că altfel suntem în pericol cu toții, iar șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în Uniunea Europeană, a precizat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe la Forumul Economic Mondial, care are loc în aceste zile la Davos, Elveția.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat creșterea armatei ruse la 1,5 milioane de militari în următorii trei ani, precum și formarea unui nou corp de armată și a două districte militare în apropierea graniței cu Finlanda.
Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că Suedia este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, scrie Agerpres.
Cancelarul Olaf Scholz l-a propus pe Boris Pistorius să fie noul ministru al Apărării al Germaniei, o poziție cheie în cabinetul său, după ce Christine Lambrecht a demisionat luni în urma numeroaselor critici primite pe plan intern.
O primă aeronavă din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni.
Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, "riscă să moară" din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres
Norvegia va cumpara 54 de tancuri noi Leopard 2A7 fabricate în Germania pentru armata sa de la consortiul german de aparare KraussMaffei Wegmann (KMW), cu posibilitatea de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul de la Oslo.
Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, nu a exclus posibilitatea furnizării de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă a declarat că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura luni, dacă nu ani.
Pe 02.02.2023, portalul pro-Kremlin Topwar.ru a semnalat faptul că, potrivit unei hărți postate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, noile „teritorii” rusești au devenit parte a Regiunii Militare Sud. Astfel, ca și în cazul Crimeei în 2014, așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și Regiunile Zaporojie și Herson au fost incluse în Regiunea Militară Sud.
Doar unul din trei germani are încredere în Bundeswehr, armata ţării, relevă un studiu citat vineri de DPA. Există preocupări majore mai ales în ce priveşte echipamentele armatei, potrivit sondajului realizat de Infratest Dimap pentru postul public ARD.
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 sisteme antiaeriene Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.
Militarii ucraineni au ajuns la baza militară Fort Sill din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și se pare că pregătirea pe sistemul Patriot decurge mai repede decât se credea.
Ucraina este gata să garanteze că rachetele cu rază lungă de acțiune nu vor ataca teritoriul Rusiei - Forțele Armate spun că au suficiente ținte în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.
România va trimite piloți la pregătire în Portugalia, în așteptarea celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.
Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Agepres, care citează Radio Chişinău.
Încă din primele luni ale invaziei ruse din Ucraina au circulat informații privind așa-numitele ”detașamente de blocare”, formate în special din cecenii lui Kadîrov, care aveau ca scop împiedicarea militarilor ruși să fugă de pe front.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat joi că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta - ca, de altfel, orice alt ambasador - nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei, transmite agenția națională Agerpres, care citează agenția maghiară MTI.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de rachete cu rază lungă de acţiune Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon, informează Reuters şi AFP.
Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski vorbește deschis despre lovirea României și a Poloniei în cazul în care avioane de luptă donate Ucrainei vor folosi arodromurile din aceste state pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.
Uniunea Europeană dublează numărul de trupe ucrainene pe care intenționează să le antreneze, au declarat miercuri oficialii UE.
Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.
Este foarte posibil ca Federația Rusă să apeleze și la ultimii ași din mânecă: "conservele adormite" din structurile de forță ale Ucrainei.
Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) în fața congresmenilor din cadrul Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor. Acesta evaluare îi va supăra cu siguranță pe oficialii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.
Compania franceză Thales a primit un contract pentru fabricarea a două radare GM200 pentru Ucraina. Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, au participat la ceremonia de semnare. Miniștrii s-au întâlnit la sediul companiei Thales din Limours, situat la sud de Paris. Vizită a inclus un tur al activităților de proiectare, producție și mentenanţa a sistemelor radar pe care compania Thales le dezvolta.
În cadrul unui interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat, pe 01.02.2023, că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO “de îndată ce acest război se va încheia”.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul danez "OLFI" la 1 februarie 2023, Danemarca intenționează să achiziționeze 20 de tancuri Leopard 1A5 scoase din uz, care sunt deţinut de compania germană FFG. Aceste tancuri Leopard 1A5 ar putea fi reparate și repuse în funcțiune și apoi trimise în Ucraina.
Ucraina solicită de la lună la lună sisteme arme tot mai avansate pentru a putea respinge agresiune militară rusă. Acum este vorba de avioane de luptă, cel mai recent element de pe lista de dorințe a Ucrainei sunt avioanele F-16. Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă. Cu toate acestea, într-o singură săptămână au apărut destul de multe declaraţii contradictorii cu privire la disponibilitatea statelor occidentale de a furniza Ucrainei avioane de luptă.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a cerut un nou pachet de asistență militară din partea țărilor NATO, deoarece oficialii de la Kiev se așteaptă la o ofensivă a armatei ruse în estul sau sudul Ucrainei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.02.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe timpul forumului tehnico-militar Armata-2023, Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru construirea unei serii de șase fregate pentru zona oceanică Proiect 22350 și Proiect 22350M. Cel mai probabil, contractul va fi încredințat Șantierului naval din Amur.
România reia misiunile de poliție aeriană în regiunea Mării Baltice.