România va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc, dar schimbă direcția: Din Balcani în Ungaria și R. Moldova
România va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc, însă nu către Balcani, ca până în 2020, ci către Ungaria și, începând din această iarnă, către Republica Moldova.
Vecinii moldoveni nu numai că se vor alimenta cu gaze care vor tranzita România, ci intenționează să și înmagazineze gaze în depozitele autohtone, ceea ce ar face ca marii câștigători ai actualei conjuncturi să fie Transgaz și Depogaz (filială a Romgaz), transmite site-ul Profit.ro.
Potrivit lui Ion Sterian, CEO-ul Transgaz, compania Moldovatransgaz este interesată să depoziteze în instalațiile subterane de stocare a gazelor din România circa 20% din consumul anual total de gaze pentru a fi utilizat la vârf de consum în Moldova. România va fi, începând cu 1 octombrie, țară de tranzit și pentru gazul menit a asigura consumul părții de vest a Moldovei, a afirmat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
În prezent, prin Ucraina, pe fostul coridor transbalcanic, mai tranzitează doar gazul destinat alimentării Republici Moldova, de la 1 aprilie 2021, inclusiv România importând gaz rusesc prin TurkStream.
Gazul care va ajunge în Republica Moldova va fi probabil tot gaz rusesc, și nu unul achiziționat de la producători români, Moldovagaz fiind deținută în proporție de 50% de Gazprom, de 35% de Guvernul Republicii Moldova și de 14% de autoritățile din Transnistria. Tranzitul gazelor rusești din TurkStream prin România către Ungaria ar putea fi doar unul temporar, odată cu finalizarea de către Bulgaria a prelungirii TurkStream către Serbia, fiind probabil ca acesta să se mute pe această rută, mai scrie sursa citată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News