România așteaptă soluții de la UE și Ucraina pentru protejarea fermierilor români, în paralel cu dublarea capacității Portului Constanţa pentru tranzitul cerealelor ucrainene
România intenţionează să îşi dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina prin Portul Constanţa la 4 milioane de tone lunar, a declarat la Constanţa ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, relatează Radio România.
Ministrul Grindeanu, prezent la o reuniune pe tema măsurilor necesare exportului de cereale din Ucraina, a dat asigurări că acest obiectiv este realizabil.
Reprezentanţii Statelor Unite, Ucrainei, Republicii Moldova şi Comisiei Europene, prezenţi la discuţii, şi-au afirmat deplinul suport pentru îndeplinirea acestor obiective şi solidaritate în faţa agresiunii Federaţiei Ruse, care a distrus sute de mii de tone de cereale care urmau să ajungă din Ucraina pieţele globale.
Sorin Grindeanu a mai arătat că a fost suplimentat numărul de piloți care pot naviga pe canalul Sulina și anunță că Portul Constanţa va permit un tran zit mai ridicat al cerealelor.
”Implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina 24 h din 24. Doi, am reuşit să mărim numărul de piloţi şi încă o dată vreau să mulţumesc Ministerului Apărării Naţionale, care ne-a ajutat cu încă 10 piloţi, faţă de cei 54 pe care îi aveam deja înmatriculaţi.
De asemenea, în Portul Constanţa, în perioada următoare, vor fi luate câteva decizii legate de transbortare ship to ship, astfel încât doar prin această operaţiune să putem să mărim cu 500 de mii de tone această capacitate de transport.
Vreau să reafirm sprijinul Guvernului României pentru Ucraina şi să spun cu fermitate că vom sta alături de Ucraina până la capăt în acest conflict”.
Protejarea fermierilor români, se discută soluțiile
În ceea ce privește protejarea fermierilor români, Guvernul României a transmis, într-un comunicat de presă, că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră. În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.
Potrivit Guvernului României, vecinii ucraineni s-au angajat că vor prezenta un pachet de măsuri până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.
Totodată, Guvernul mai subliniază că ”își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie”.
Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina, se mai arată în comunicat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News