Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și noul ambasador al administrației Trump la NATO încearcă să reasigure aliații precauți ai NATO cu privire la angajamentul SUA față de alianță. Rubio a criticat joi „isteria și hiperbola” din mass-media cu privire la intențiile președintelui Donald Trump, în ciuda semnalelor persistente de la Washington că NATO, așa cum a existat timp de 75 de ani, ar putea să nu mai fie relevantă.
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Rubio și proaspăt confirmat ambasadorul SUA la NATO, Matt Whitaker, se află la Bruxelles pentru o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, la care mulți speră că Rubio va face lumină cu privire la planurile de securitate ale Statelor Unite în Europa.
„Statele Unite sunt la fel de active în cadrul NATO cum au fost întotdeauna”, a declarat Rubio reporterilor în timp ce îl saluta pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înainte de începerea reuniunii. „Și unele dintre aceste isterii și hiperbole pe care le văd în mass-media globală și în unele mass-media interne din Statele Unite cu privire la NATO sunt nejustificate”.

„Președintele Trump a spus clar că susține NATO”, a spus Rubio. „Vom rămâne în NATO”.
„Vrem ca NATO să fie mai puternică, vrem ca NATO să fie mai vizibilă și singurul mod în care NATO poate deveni mai puternică, mai vizibilă este dacă partenerii noștri, statele naționale care alcătuiesc această alianță importantă, au mai multe capacități”, a spus el.
Într-o declarație, Whitaker a spus că „sub conducerea președintelui Trump, NATO va fi mai puternică și mai eficientă ca niciodată și cred că un NATO robust poate continua să servească drept temelie a păcii și prosperității”. Dar el a adăugat: „Vitalitatea NATO se bazează pe faptul că fiecare aliat își face partea sa echitabilă”.
Îngrijorări cu privire la angajamentul SUA față de aliați: Vor fi sau nu retrageri de trupe americane din Europa?
În ciuda acestor cuvinte, aliații europeni și Canada sunt profund îngrijorați de disponibilitatea lui Trump de a se apropia de liderul rus Vladimir Putin, care vede NATO ca o amenințare în timp ce SUA încearcă să medieze o încetare a focului în Ucraina, de atacurile sale retorice și de insultele la adresa unor aliați precum Canada și Danemarca.
Iar impunerea de către Trump, miercuri, a unor noi tarife globale, care vor afecta aliații, au adăugat la incertitudine și neliniște.
Întrebat despre îngrijorările aliaților europeni cu privire la o posibilă retragere a trupelor americane și despre importanța de a primi mesaje clare din partea administrației Trump, Rutte a spus: „Aceste probleme nu sunt noi. Nu există niciun plan de reducere bruscă a prezenței lor aici, în Europa”.

Într-adevăr, administrația Trump nu a adus la cunoștința aliaților săi din NATO niciun plan pe care l-ar putea avea. Dar mai multe țări europene sunt convinse că trupele și echipamentele americane vor fi retrase și vor să afle de la Rubio câte și când, pentru a putea acoperi eventualele lacune de securitate.
„Trebuie să prevenim o retragere rapidă, dar nu am primit încă nimic precis din partea SUA”, a declarat un diplomat de rang înalt al NATO înainte de reuniune, informând reporterii cu privire la așteptările țării sale, cu condiția să nu fie numit.
Rutte este într-o situație dificilă. Aliații europeni și Canada l-au însărcinat să mențină Statele Unite ferm în NATO. Aproximativ 100 000 de soldați americani sunt staționați în Europa, împreună cu Flota a 6-a a Marinei și cu focoase nucleare. Puterea de foc a Statelor Unite asigură credibilitatea capacității NATO de a descuraja Rusia.
Acest lucru înseamnă că nu îl poate critica deschis pe Trump, care este comandantul suprem al celor mai mari și mai bine echipate forțe armate ale NATO.
Ceea ce este clar, este că aliații SUA trebuie să majoreze cheltuielile de apărare chiar mai mult decât au făcut-o deja de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în urmă cu 3 ani, astfel încât să poată apăra Europa cu mai puțin ajutor american și să mențină forțele armate ale Ucrainei în luptă.
„SUA se așteaptă ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate”, a declarat ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, ceea ce înseamnă că ,,țările europene membre NATO trebuie să consolideze rapid pilonul european al NATO și trebuie să își crească cheltuielile de apărare.''
De când secretarul Apărării, Pete Hegseth, a avertizat luna trecută că prioritățile de securitate ale SUA se află în altă parte - în Asia și la propriile granițe ale SUA - europenii au așteptat să afle cât de mare ar putea fi o retragere militară americană din Europa și cât de repede ar putea avea loc aceasta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News