Rusia a dislocat din nou avioane MiG-31K și Tu-22M3 în Siria, pentru executarea de exerciții deasupra Mării Mediterane
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.02.2022, avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, precum și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au sosit la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, în scopul participării la exercițiul Forțelor Navale din Marea Mediterană.
“Avioane de bombardament Tu-22M3 ale Aviației cu rază lungă de acțiune și avioane de vânătoare MiG-31K cu rachete Kinzhal au fost redislocate pe aerodromul Khmeimim (Siria), pentru participarea la exercițiul grupării navale interflote, care se va desfășura în estul Mării Mediterane”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.
Portavionul american Harry S. Truman, portavionul francez Charles de Gaulle și portavionul italian Cavour vor monitoriza manevrele rușilor
Potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Apărării, pe timpul zborului din locul de dislocare, echipajele Forțelor Aerocosmice au parcurs o distanță de peste 1.500 de kilometri.
“În timpul exercițiului, piloții Aviației cu rază lungă de acțiune vor îndeplini misiuni potrivit destinației”, au menționat reprezentanții militari ruși.
Pe 20 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a informat despre începerea unei serii de manevre ale Forțelor Navale, cu participarea a peste 140 de nave de luptă și auxiliare și a aproximativ 10.000 de militari.
Exercițiile, desfășurate sub conducerea comandantului-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov, sunt executate în acvatoriile mărilor adiacente teritoriului rus, precum și în raioane operative importante din Oceanul Planetar. Exerciții independente sunt planificate în acvatoriile Mării Mediterane, Mării Nordului, Mării Okhoțk, în nord-estul Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific.
Anterior, presa a informat că exercițiile desfășurate de Forțele Navale ale Federației Ruse în estul Mării Mediterane vor fi monitorizate de grupările navale ale mai multor portavioane ale NATO, respectiv portavionul american Harry S. Truman, portavionul francez Charles de Gaulle și portavionul italian Cavour.
Cel mai probabil vorbim de patru bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și două avioane de vânătoare MiG-31K
Comentariul autorului: Deși reprezentanții ruși nu au precizat numărul de avioane dislocate în Siria, probabil este vorba despre patru bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și două avioane de vânătoare MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal.
Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a prezentat un material video cu aterizarea avioanelor pe aerodromul din Khmeimim. Acesta arată sosirea în ordine a patru bombardiere Tu-22M3 (numere de bord 16, 50, 28 și 15 roșii) și a unui avion de vânătoare MiG-31K (număr de bord 99 roșu).
Trei dintre bombardierele Tu-22M3 (numere de bord 15, 16 și 28) aparțin Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaikovka (Regiunea Kaluga) al Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov), în timp ce a patra aeronavă (număr de bord 50 roșu) face parte din organica Regimentului 444 Aviație de Bombardament - Belaya (Regiunea Irkutsk) al Diviziei 326 Aviație de Bombardament - Ukrainka (Regiunea Amur).
Conform procedurilor, este foarte posibil ca, înaintea plecării în misiune, toate aeronavele să fi fost aduse pe aerodromul din Mozdok, aflat în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud.
Trebuie precizat faptul că Rusia a mai desfășurat o activitate similară pe 25 iunie 2021. Înaintea începerii acesteia, pe aerodromul Khmeimim din Siria au fost dislocate trei bombardiere Tu-22M3, două avioane MiG-31K, un avion antisubmarin Il-38 și un avion AWACS de tip A-50U. În același timp, trei avioane antisubmarin Tu-142 au fost redislocate de la Fedotovo-Kipelovo pe aerodromul Yeisk de la Marea Azov, de unde au zburat în zona Mării Mediterane.
Cele două avioane MiG-31K participante la misiunea din 2021 au fost aeronavele cu numerele de bord 90 și 96 roșii. Din declarații ulterioare, a rezultat faptul că, în timpul exercițiului din estul mării Mediterane, a fost lansată cel puțin o rachetă hipersonică Kinzhal.
La acea dată, în partea de est a Mării Mediterane se afla și portavionul britanic Queen Elizabeth.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News