Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a încercat să intervină în referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei
21 iul 2020 / 14:43
Rusia a încercat să "intervină" în referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, iar agenţiile de informaţii ar trebui să facă o evaluare şi privind o potenţială interferenţă rusă în referendumul pentru Brexit, susţine un raport al comisiei pentru informaţii şi securitate a parlamentului britanic, citat de Reuters.

"Au existat comentarii credibile din sursă deschisă sugerând că Rusia a lansat campanii de influenţare în legătură cu referendumul privind independenţa Scoţiei din 2014", se arată în raportul finalizat în martie anul trecut, dar care nu a fost făcut public până acum. Potrivit documentului, în pofida acestor "indicii din sursă deschisă", guvernul britanic nu a încercat să identifice dovezi profunde privind o astfel de interferenţă.

Raportul, care a fost dezvăluit mai întâi pe site-ul Guido Fawkes înainte de publicarea sa oficială marţi, prezintă importante fragmente "cenzurate" referitor la referendumul privind Brexit. De asemenea, raportul conţine o anexă confidenţială, care nu a fost publicată. Autorii raportului parlamentar cer o anchetă riguroasă şi în ce priveşte eventuala influenţă rusă asupra referendumului privind Brexit.

"În răspuns la solicitarea noastră de dovezi scrise de la începutul investigaţiei, MI5 a furnizat iniţial doar şase rânduri. Se arată că ***, înainte de a face trimiteri la studii academice", consemnează raportul. "Comisia consideră cu toate acestea că este nevoie de o evaluare analogă din partea comunităţii de informaţii a Regatului Unit cu privire la potenţiala interferenţă rusă în referendumul asupra Uniunii Europene şi că trebuie publicat un rezumat neclasificat al acesteia", adaugă documentul.

 

Rusia de la atacuri cibernetice la spălare de baniDocumentul prezintă Rusia drept o putere ostilă, care constituie o ameninţare semnificativă pentru Regatul Unit şi Occident în numeroase privinţe, de la spionaj şi atacuri cibernetice până la intervenţia în alegeri şi spălarea de bani. "Se pare că Rusia consideră Marea Britanie drept una din principalele sale ţinte occidentale", notează autorii raportului, transmite Agerpres. Pe de altă parte, "Marea Britanie a acceptat bani ruşi fără a pune prea multe întrebări despre provenienţa acestor averi considerabile", se menţionează în document, care constată şi că "Regatul Unit a fost considerat o destinaţie deosebit de favorabilă pentru oligarhi ruşi şi banii lor", "oferind mecanisme ideale prin care să poată fi reciclate fonduri ilicite, cu ajutorul aşa-zisului 'laundromat' londonez".

Rusia a dezminţit în mod repetat că s-ar fi amestecat în voturi desfăşurate în Occident, acuzând SUA şi Marea Britanie de isterie antirusă, iar marţi Kremlinul a asigurat din nou că Rusia nu a intervenit niciodată în procese electorale din alte ţări, menţionează Reuters.

Citește și: Germania a emis un mandat de arestare pe numele unui ofiţer GRU

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro