Rusia a testat complexele de rachete antiaeriene Buk-M3 în Crimeea, împotriva unor atacuri aeriene dinspre mare
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 07.06.2021, citând surse din mediul militar, că Ministerul Apărării a testat complexele de rachete antiaeriene Buk-M3 în Crimeea, pentru respingerea unor atacuri aeriene masive executate din spațiul aerian situat deasupra mării.
În timpul unui exercițiu experimental desfășurat în această primăvară, complexele Buk-M3 și-au confirmat capacitatea de a lovi ținte aeriene care evoluează la altitudini extrem de mici, deasupra suprafeței mării. Complexele deplasate în Crimeea au reușit să detecteze și să intercepteze ținte care au imitat drone și rachete de croazieră.
Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, citați de cotidianul Izvestia, complexele de rachete antiaeriene Buk-M3 au fost testate în mod special deasupra mării, unde există condiții ideale pentru verificare capabilităților tehnice.
În mediul militar rus s-a informat că, în repetate rânduri, Statele Unite și NATO au jucat scenarii privind desfășurarea de atacuri asupra Peninsulei Crimeea dinspre mare, cu întrebuințarea de rachete de croazieră și alte mijloace aeriene. Prin apariția în peninsulă a complexelor de rachete antiaeriene Buk-M3 s-a constatat că protecția regiunii împotriva atacurilor dinspre mare a crescut semnificativ.
De asemenea, complexele Buk-M3 s-au dovedit a fi eficiente și împotriva dronelor care zboară la altitudine mare.
Buk-M3 este un complex de apărare antiaeriană de generația a patra, cu rază medie de acțiune. Acesta este destinat pentru lupta cu țintele aerodinamice manevrabile, lovirea țintelor terestre cu contrast radio și distrugerea țintelor de la suprafața apei, în condiții de foc intens și contraacțiune radioelectronică.
Comentariul autorului: Complexele de apărare antiaeriană Buk-M3 au început să fie livrate trupelor ruse în anul 2016, într-un ritm de trei complete de nivel brigadă pe an. Un complet de brigadă include două divizioane, dotate cu opt instalații de lansare.
În Regiunea Militară Sud, prima brigadă dotată cu noile complexe este Brigada 67 Rachete Antiaeriene - Vladikavkaz din compunerea Armatei 58 arme întrunite - Vladikavkaz. Divizioanele brigăzii din Daghestan au fost operaționalizate la sfârșitul anului 2017. Unul dintre acestea, lucrează în sprijinul Flotilei din Marea Caspică.
La începutul anului 2021, reprezentanții ruși au anunțat începerea formării unei noi brigăzi dotate cu complexe de acest tip. Brigada va face parte din Armata 8 arme întrunite - Novocherkassk sau Armata 49 arme întrunite - Stavropol. Probabil că, un divizion al brigăzii va desfășura activități în sprijinul Flotei din Marea Neagră.
Nu este exclus ca, în urma exercițiului experimental din această primăvară, să fie adoptată o decizie de dislocare pe baze permanente în Peninsula Crimeea a unui divizion sau a unei brigăzi dotate cu complexe Buk-M3.
Cel mai probabil, exercițiul experimental s-a desfășurat în timpul campaniei din perioada martie-aprilie 2021, când Rusia a deplasat trupe la frontiera cu Ucraina, dislocând în Crimeea majoritatea structurilor Armatei 58 arme întrunite - Vladikavkaz.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News