Timp de foarte mulți ani Israelul nu a vorbit despre operațiunile militare și utilizarea dronelor pentru a lovi ținte ale grupărilor teroriste din Fâșia Gaza, Liban sau Siria.
Federaţia Rusă continuă să-şi consolideze prezenţa militară în Crimeea, subliniază Denisova într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Agerpres.
"Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari", a subliniat Avocatul Poporului.
În plus, sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea, menţionează Denisova.
Oficialitatea ucraineană evidenţiază că această mobilizare de trupe ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional, în special Rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării rus, orăşelul militar din Feodosia se construieşte pentru un regiment aeropurtat, care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului 2021.
Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia, precum şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas, chemând la eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei.
În martie, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina circa 100.000 de militari cu tot cu echipamente şi tehnică militară în trei direcţii - lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi, de asemenea, în Crimeea ocupată.
Deşi la 22 aprilie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dat ordin pentru revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente, cea mai mare parte a acestora a rămas lângă graniţa cu Ucraina, susţin autorităţile ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Timp de foarte mulți ani Israelul nu a vorbit despre operațiunile militare și utilizarea dronelor pentru a lovi ținte ale grupărilor teroriste din Fâșia Gaza, Liban sau Siria.
China a emis avertismente puternice către administraţia Biden cu privire la o posibilă călătorie în Taiwan, în august, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a informat Rador care citează Financial Times.
Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu România şi Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsiunile istoriei, relatează Agerpres, citând agenția DPA care a analizat proiectul.
Ambasada americană în Albania a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă ameninţare care vizează un summit organizat de opoziţia iraniană în exil la Durrës, pe 23 şi 24 iulie 2022, după cum se arată în anunțul ambasadei prin care se recomandă cetăţenilor americani să evite acest eveniment.
Parlamentul sârb a anunțat, joi, că Egiptul a "înghețat" recunoașterea independenței Kosovo ca stat suveran. Anunțul a avut loc după o întâlnire între președintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, și președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, aflat într-o vizită oficială în Serbia.
Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, relatează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, în cursul acestei zile în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez - trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație.
Guvernul rus anunţă vineri pe site-ul său că a actualizat lista statelor străine care comit acte ''neprietenoase'' împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate, scrie Agerpres. Pe listă au fost incluse Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia.
Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă rusă TASS, citată de agenția Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Teheran pentru discuţii cu liderii iranian şi turc, prima vizită a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invadarea Ucrainei de către Moscova la 24 februarie, a anunţat marţi după-amiază agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.
Un avion de marfă al companiei ucrainene Meridian, de tip Antonov 12 (An-12) s-a prăbușit sâmbătă seara în jurul orei 23.00 în Grecia, în apropierea oraşului Kavalas din nord-vestul ţării. Martorii au spus că au văzut pe cer o minge de foc şi că apoi, timp de două ore au auzit zgomote de explozii.
Cancelarul german Olaf Scholz pledează pentru o "Uniunea Europeană geopolitică" mai puternică în faţa invaziei ruse a Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Există date care arată că un complex de supraveghere spațială din Rusia este echipat cu un nou sistem laser, numit Kalina, destinat neutralizării sistemelor optice ale sateliților străini care evoluează deasupra teritoriului rus.
Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, însă nu a decis deocamdată să facă acest pas, a declarat duminică un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran.
Şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Tony Radakin, a respins duminică speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ''nu este bine'' sau ar putea fi asasinat, informează Agerpres, care citează DPA.
Toţi cei opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, au decedat, a relatat duminică postul public de televiziune grec ERT, citat de DPA, potrivit Agerpres.
O aeronavă ce aparţine unui operator privat străin a suferit o defecţiune, sâmbătă, în momentul aterizării pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, fără a se înregistra victime şi fără perturbarea traficului aerian, au informat reprezentanţii aeroportului, citați de agenția națională Agerpres.
S-au împlinit șase ani de la puciul eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan din data de 15 iulie 2016, soldat cu sute de morți, mii de răniți și represiuni ulterioare fără precedent din partea Ankarei.
Uniunea Europeană 's-a împuşcat în plămâni' prin sancţiunile greşit concepute împotriva Rusiei şi care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană, a afirmat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Miercuri, Parlamentul algerian a aprobat proiectul de lege privind rezerva militară, care a fost propus de Ministerul Apărării. Noua lege, considerată de "natură urgentă", urmează să fie promulgată în curând de președintele Abdelmadjid Tebboune.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 15.07.2022, că trei submarine nucleare, unul Proiect 971 (clasa Schuka-B) și două Proiect 949A (clasa Antey) au revenit în Peninsula Kamchatka, după îndeplinirea unor misiuni specifice în acvatoriul Oceanului Pacific.
Pe 14.07.2022, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea privind indexarea pensiilor militare cu 10%, începând cu data de 01 iunie. Documentul a fost publicat joi pe portalul oficial de informații juridice.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că războiul din Ucraina ''va dura'' şi că francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o ''armă de război", informează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul Apărării Naționale a fost prezent în cadrul unui interviu, acordat în exclusivitate la DefenseRomania și DC News, unde a precizat, printre altele, că relațiile bilaterale dintre România și Franța sunt într-un punct foarte ridicat, cu ajutorul ferm al ambasadorului Franței în țara noastră, doamna Laurence Auer.
Republica Moldova este o ţară paşnică şi aşa va rămâne în continuare, însă are nevoie de echipament militar modern pentru a fi în siguranţă, a declarat miercuri seara preşedinta Maia Sandu într-o emisiune la postul public de televiziune, în care a explicat de ce este necesară înzestrarea armatei moldovene cu echipamente moderne, relatează joi media de peste Prut.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să revizuiască "ambiţia operaţională" a Franţei şi să adapteze în consecinţă mijloacele şi bugetul armatei franceze în perioada 2024-2030, într-un context marcat de revenirea războiului la porţile Europei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Minsterul Apărării Naționale urmează să fie prezent în cadrul unui interviu în care va aborda teme de securitate și apărare, dar probleme cu privire la înzestrarea Armatei române.
Pe data de 19 martie 2022 un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în timp ce executa serviciul de pază în unitate. În urma incidentului atacatorul a reușit să sustragă un pistol mitralieră și muniție. Aproape 4 luni mai târziu arma a fost găsită ... tot de militarul român atacat.
În perioada 7 - 14 iulie, un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă, format din 12 militari, participă la antrenamentele și la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței.
Bulgaria şi România vor colabora pentru a asigura condiţiile necesare pentru navigaţia pe Dunăre, este concluzia care a reieşit marţi la finalul unei reuniuni găzduite de adjunctul ministrului bulgar al Transporturilor, Vladimir Vurbanov, la iniţiativa Comisiei Europene şi a Comisiei Dunării.
Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Turcia începe modernizarea avioanelor F-16 Block 40 și Bolk 50 cu sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională, a precizat recent preşedintele Directoratului Turc al Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Cu toate acestea, Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72, dar și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.
După ocuparea şi anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, Federația Rusă a transformat acest loc, când o zonă turistică destul de frecventată, într-o bază militară, adăugând la portul principal al Flotei Mării Negre din Sevastopol, o rețea de baze aeriene şi multe sisteme de de apărare aeriană și apărare costieră.
Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, transmite Reuters.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Polonia, Slovacia și Cehia au decis să lanseze un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare pentru Ucraina. Demersul a fost anunțat ieri, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, de către ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa. Potrivit acestuia, linia de demarcaţie între "lumea noastră şi iad" trece prin Ucraina.
Canalul rusesc de Telegram “Informatorul militar” (Военный Осведомитель) a anunțat, pe 11.08.2022, că amiralul Igor Osipov a fost înlăturat de la conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.
Prim-adjunctul directorului general al corporației de stat Rostec, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2022, că a fost finalizat procesul de dezvoltare a unei noi rachete ghidate de dimensiuni reduse pentru sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1M.
Controverse majore în SUA cu privire la retragerea din serviciu a 33 de avioane de tip F-22 Raptor, de generația a V-a. În acest sens există dispune între Congresul Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene care solicită retragerea.
O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, transmite Agerpres, care citează AFP.
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Aerostar a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 48,829 milioane lei, cu 14,6% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de 35,998 milioane lei, conform raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 12 august 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.