Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia continuă să arate cu degetul către NATO: Marea Neagră se transformă într-o zonă de confruntare militară
09 aug, 18:45
Yuri Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament european al Ministerului de Externe rus, a declarat într-un interviu pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti, o portavoce a maşinăriei de propagandă de la Kremlin, că Marea Neagră se transformă într-o „zonă de confruntare militară periculoasă”. Oficialul rus, insinuând că exerciţiile militare NATO din Marea Neagră sunt cele care provocă situaţii conflictuale, a făcut apel la o veche naraţiune propagandistică a Moscovei cu privire la faptul că Occidentul este cel care caută escaladarea tensiunii politico-militare în apropiere de graniţele Rusiei.
Nave de război rusești în portul Sevastopol din Crimeea.

Diplomatul rus Yuri Pilipson, întrebat de agenţia rusă de presă RIA Novosti despre modul în care exercițiile NATO afectează situația de securitate din regiune, a insinuat că acestea generează situaţii conflictuale în regiune.

“Este destul de evident că acest tip de “instruire” provoacă mai degrabă decât să prevină situații de conflict”, a precizat Yuri Pilipson.

Potrivit acestuia, Rusia va continua să ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea națională, cu ajutorul atât al instrumentelor diplomatice, cât și al altor instrumente.

De fiecare dată când un oficial rus arată cu degetul către exerciţiile militare ale NATO în Marea Neagră – susţinând că acestea sunt o provocare, dar şi o ameninţare de securitate – uită să menţioneze că prezenţa militară occidentală a crescut în această regiune începând cu anul 2014. Anul în care Rusia a recurs la o agresiune militară asupra Ucrainei - anexând şi militarizând Peninsula Crimeea şi oferind suport unor grupări paramilitare separatiste - fapt care a stricat climatul regional de securitate şi a determinat multe state din regiune să-şi consolideze capacităţile de apărare de temea escaladării tensiunilor.

G Ad:

 

Marea Neagră, un spațiu considerat de Rusia „lac rusesc” care pare prea mic pentru ruși și pentru forțele NATO

 

Săptămâna trecută, DefenseRomania a relatat că amiralul Robert P. Burke, şeful Comandamentului NATO al Forţelor Întrunite (Joint Force Command - JFC) de la Napoli, a atras atenția asupra incidentelor tot mai dese din Marea Neagră între Federația Rusă și NATO.

Amiralul american Robert Burke, citat de Business Insider, în cadrul unui eveniment al Forțelor Navale Americane, a comentat desele incidente din Marea Neagră în care nave de război sau avioane de vânătoare ale Rusiei au recurs la hărțuiri și provocări la adresa Aliaților.

„Aliații care operează în zonă (n.a. - Marea Neagră) interacționează în permanență cu nave rusești. În general interacțiunile sunt sigure, deși ele sunt menite să intimideze”, a precizat amiralul american.

„Atunci când un avion de vânătoare survolează un distrugător la o altitudine de 30 de metri e necesară o decizie imediată dacă acel avion are intenția de a ataca. Putem argumenta că încearcă să ne facă pe noi să tragem primii”, a mai precizat amiralul american, care a subliniat că NATO nu va cădea în această capcană, dar a dat asigurări că alianța poate gestiona orice situație de criză.

În ultimele luni, pe fondul unor exerciții NATO în Marea Neagră, incidentele și provocările Federației Ruse s-au înmulțit considerabil.

Două astfel de provocări grave, care puteau escalada, au avut loc în luna iunie a acestui an. După ce asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, pe 23 iunie, acuzând nava de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, la o zi Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că navele de luptă și aviația militară a Rusiei au hărțuit și agresat în Marea Neagră și fregata Evertsen, cea mai puternică navă de război din dotarea Marinei Olandeze. 

Olandezii au publicat imagini cu avioane militare ruse care hărțuiesc fregată, în timp ce narativul Moscovei nu s-a schimbat: Rușii acuză partea olandeză că a schimbat cursul și s-a îndreptat spre apele teritoriale ale Federație Ruse.

Acestea sunt doar două incidente dintr-o listă lungă de provocări ale Rusiei în Marea Neagră. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO: Ucraina este un partener ''foarte important''. Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA vor survola spaţiul aerian al României
Statele Unite se bazează pe sprijinul statelor aliate pentru consolidarea posturii sale militare în faţa Chinei şi Rusiei
Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Şeful agenţiei de informaţii MI6: Agenţiile chineze de informaţii organizează operaţiuni de spionaj împotriva Regatului Unit
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Generalul Virgil Bălăceanu, despre introducerea serviciului militar voluntar și programele de înzestrare | Starea Armatei în 2021
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro