Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Serviciile speciale americane au oferit Rusiei doar o parte din informațiile pe care le dețineau despre amenințarea unui atac terorist în centrul comercial Crocus, relatează The New York Times.
Tensiunea majoră dintre Washington și Moscova nu a permis oficialilor americani să împărtășească vreo informație sensibilă privind pregătirea atacului terorist, cu excepția celor necesare, scrie NYT.
Serviciile americane s-au temut că autoritățile ruse ar putea afla despre sursele sau metodele de informații americane, așa că au împărtășit doar informațiile vitale privind iminența unui atac, dar care nu au convins Moscova de veridicitatea informațiilor.
Aleksandr V. Bortnikov, directorul FSB, a subliniat marți în comentarii publice că informațiile furnizate de Statele Unite au fost „de natură generală”.
„Desigur, am reacționat la aceste informații și am luat măsurile adecvate”, a spus el, remarcând că acțiunile pe care le-a întreprins FSB pentru a urmări informația nu au confirmat acest lucru.
Așa de bine au reacționat serviciile ruse o arată rapiditatea cu care au răspuns structurile antiteroriste de intervenție, care au ajuns centrul comercial Crocus după zeci de minute de la declanșarea atentatului.
Relația contradictorie dintre Washington și Moscova a împiedicat oficialii americani să împărtășească orice informații despre complot dincolo de ceea ce era necesar, de teamă că autoritățile ruse ar putea afla sursele sau metodele lor de informații.
Anterior, SUA a emis public o avertizare teroristă. În avertismentul său din 7 martie, Ambasada SUA a spus că riscul unui atac asupra unei săli de concert din Moscova va fi ridicat în următoarele 48 de ore.
Oficialii americani citați de NYT cred că Rusia s-a concentrat probabil pe intervalul de timp, iar când atacul terorist nu a avut loc în această perioadă, au luat cu neîncredere avertismentul SUA.
NYT scrie că nu este clar dacă informațiile americane au greșit cu privire la momentul atacului sau dacă extremiștii au amânat atacul terorist după ce au văzut securitatea crescută.
„Deoarece FSB și Putin văd lumea prin prisma SUA care caută doar să împiedice Rusia, orice informație care nu se potrivește acestui concept este ușor de respinsă”, a remarcat un cercetător pentru publicația citată.
Moscova încearcă, grosolan, să lege atentatul de Ucraina
În seara zilei de 22 martie, mai multe persoane au deschis focul cu arme automate asupra vizitatorilor sălii de concerte a Primăriei Crocus din Krasnogorsk, lângă Moscova. Potrivit autorităților ruse, 139 de persoane au murit.
Rusia a anunțat că i-a reținut pe cei implicați în împușcătură. FSB a inventat urmă ucraineană în această poveste, afirmând că suspecții călătoreau pentru a trece granița cu Ucraina, unde se presupune că „au avut contacte”. Aceeași versiune este promovată de Putin și toată propaganda rusă.
Între timp, președintele belarus Lukașenko a confirmat că, inițial, teroriștii se îndreptau spre Belarus, dar și-au schimbat planul când au înțeles că nu pot trece frontiera de stat. Declarațiile lui Lukașenko demontează practic toată mascarada propagandei ruse, care încearcă să arunce vina asupra Ucrainei pentru organizarea atacului terorist.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News