Rusia depășește SUA în cursa pentru influența globală, arată un studiu al Pentagonului
SUA este prost pregătită să contracareze războiul politic din ce în ce mai cu tupeu desfășurat de Rusia cu scopul subminării democrației, avertizează strategi independenți și ai Pentagonului, într-un nou raport citat de Politico, transmite paginaderusia .
"Documentul oficial, de peste 150 de pagini, pregătit pentru șefii statului major, afirmă că SUA încă subestimează amploarea agresiunii Rusiei, care include folosirea propagandei și a dezinformării pentru a influența opinia publică în Europa, Asia, Africa și America Latină. Studiul mai arată pericolul unei apropieri tot mai mari între Rusia și China, care împărtășesc teama față de alianțele internaționale ale SUA și tendința spre o stabilitate autoritară", – se arată în publicație.
"Rusia atacă instituțiile occidentale în moduri mult mai sofisticate și mai prudente din punct de vedere strategic decât o realizează majoritatea", susține Natalia Arno, președintele Fundației "Rusia Liberă", un consiliu de experți anti-Putin, care recent a finalizat propriile sale cercetări privind eforturile Rusiei de a submina Occidentul. Aceste atacuri pot părea invizibile și mai viclene, dar sunt la fel de distructive pentru că influențează guvernele, schimbă legile, subminează deciziile legale, creează obstacole în calea aplicării legii și mascheză intervenția militară".
"În acest mediu, concurența economică, campaniile de influență, acțiunile militarizate, invazia cibernetică și războaiele politice sunt susceptibile de a deveni mai frecvente", a declarat Jeffrey Czerewko, Joint Chiefs’ deputy director, într-o prefață a raportului. Astfel de confruntări sporesc riscul de percepții eronate și de calcule greșite între puterile militare, care pot crește riscul unui conflict armat".
Alianța Rusia-China
Raportul Pentagonului, care nu a fost difuzat pe scară largă, evaluează intențiile Rusiei în încercarea de a înțelege ce conduce strategia sa, enumeră o serie de acțiuni rău-intenționate atribuite Rusiei în regiuni diverse precum Africa și Arctica și subliniază modul în care Statele Unite ar putea răspunde. Printre recomandări se spune că "Departamentul de Stat ar trebui să inițieze operațiuni de influență mai agresive care să vizeze, printre altele, aducerea de discordie între Rusia și China"
„(…) Cu toate acestea, raportul regretă lipsa unei poziții unice în Statele Unite, din cauza lipsei de coordonare sau de acord între autoritățile executive și Congres, notează Belinda Bragg, cercetător la NSI, o firmă de consultanță în cercetare științifică în domeniul științelor sociale. Ea adaugă că „trebuie să articulăm mai bine interesele și strategiile SUA atât pentru noi cât și pentru alții”.
„Dar pentru a face acest lucru ar trebui să se ajungă la un acord cu privire la mesajul Statelor Unite, spune Anna Borschevskaya, cercetător principal la Washington Institute for Near East Policy, care a scris un capitol în raportul privind eforturile Rusiei de a stabili controlul asupra guvernelor și Africa. „Încă mai avem ceva de spus, dar din moment ce suntem atât de scindați și ne îndoim de noi înșine, avem o problemă de natură narativă", spune Borschevskaya în interviu.
„(…) De asemenea, raportul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce autorii consideră a fi o alianță anti-americană în creștere a Rusiei și a Chinei comuniste, care, în mod tradițional, erau concurenți, în ciuda faptului că se aflau pe aceeași parte a diviziunii ideologice în epoca Războiului Rece. Pașii pentru a aduce discordie în alianță pot include eforturi menite să semene neîncrederea Rusiei față de influenta crescândă a Chinei asupra periferiei estice a Rusiei, precum și a proiectelor economice și de infrastructură ale Beijingului pe mai multe continente", – spune publicația.
„Sistemul mondial și influența Americii se vor schimba radical dacă alianța dintre Moscova și Beijing va deveni mai apropiată", avertizează Jason Werchan, care a scris unul dintre capitolele raportului.
Cursa înarmării
Pe de altă parte, evaluarea notează nevoia urgentă de cooperare cu Rusia în domenii cheie, în special în domeniul armelor nucleare. "Este clar că există o amenințare unei noi curse a înarmărilor", a declarat un alt participant la cercetare din Pentagon, John Arquilla, director al Școlii Navale de Educație Postuniversitară. "Statele Unite pot să accepte acest lucru, sperând să depășească rușii, fie să încerce să împiedice o concurență atât de scumpă (…) De asemenea, un pas eficient ar fi o reexaminare a propunerii lui Ronald Reagan, făcută Rusiei în anii 1980, de a efectua cercetări comune în domeniul apărării antirachetă".
(…) Recunoscând că fostul președinte Barack Obama a eșuat în încercarea sa de a „reseta" relatia cu Rusia (…), Arquilla scrie că "nu este prea târziu pentru un astfel de pas. În cele din urmă, Statele Unite cooperează îndeaproape cu Rusia în domeniul spațial".
Poporul rus ar putea fi cel mai mare obstacol în calea ambițiilor lui Putin. "Datele unui sondaj realizat de către Thomas Sherlock, profesor la Academia Militară West Point, mărturisesc o aprobarea relativ redusă din partea societății pentru poziția externă de forță, inclusiv intervenția în "străinătatea apropiată" pentru a descuraja puterea americană sau pentru a proteja populația vorbitoare de limbă rusă de la o presupusă discriminare", se spune în articol.
"Raportul susține că până0și elita rusă este sceptică față de strategia lui Putin. Deși elitele și membrii publicului larg susțin refacerea statutului de mare putere a Rusiei, deseori definesc marea putere mai mult în termeni de dezvoltare socio-economică și mai puțin în planul proiectării și demonstrării puterii dure. Aceste interese intră în conflict cu Kremlinul", încheie raportul.
Vezi și: Securitate energetică. China vrea să construiască 30 de reactoare nucleare în străinătate
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News