Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 12.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Întreprinderea de aviație Chkalov din Novosibirsk lucrează la trei prototipuri ale dronei grele de atac S-70 Okhotnik.
,,Întreprinderea de aviație din Novosibirsk a început construirea a încă trei prototipuri ale dronei S-70, respectiv al doilea, al treilea și al patrulea. Potrivit planurilor curente, acestea se vor alătura testelor de zbor în perioada 2022-2023”, a menționat sursa.
Din declarațiile făcute de aceasta nu a rezultat nivelul actual de asamblare al fiecărui vehicul, dar a reieșit că în proiectul celui de-al doilea model au fost făcute o serie de modificări, în baza experienței obținute cu primul prototip, a cărui testare a început în luna august 2019.
,,Îmbunătățirile se vor referi, în special, la echipamentele radioelectronice de la bord, precum și la elementele structurale ale cadrului aerian”, a spus interlocutorul agenției. Acesta a adăugat că abia prototipurile cu numerele trei și patru vor corespunde, de fapt, versiunii de producție a dronei Okhotnik.
După cum a anunțat anterior o altă sursă a agenției din cadrul Complexului Militar Industrial, dronele din producția de serie vor fi dotate cu motoare AL-41F, fără camere de forțaj. Motoarele vor fi încadrate în dimensiunile fuselajului, iar dronele vor primi o duză plată standard, pentru a reduce și mai mult amprenta termică și radar a acestora.
Interlocutorul agenției RIA Novosti a mai remarcat faptul că drona S-70 poate deveni un vehicul aerian multirol, cu capacitatea de a distruge toate tipurile de obiective atât aeriene, cât și terestre. În conceptul de întrebuințare în luptă a dronei Okhotnik, accentul se pune pe reducerea expunerii pe toate distanțele, pe o rază lungă de zbor, pe utilizarea armelor de mare precizie cu rază lungă de acțiune și pe un nivel ridicat de independență a aeronavei.
Drona S-70 Okhotnik a fost dezvoltată de Biroul de Proiectare Sukhoi, care face parte din Corporația Întrunită Constructoare de Avioane a societății de stat Rostec, și este realizată pe principiul designului aerodinamic al aripii zburătoare. Potrivit surselor deschise, lungimea dronei este de 14 metri, anvergura aripilor este de 19 metri, iar greutatea la decolare este de 20 de tone. Viteza maximă de zbor subsonică a dronei Okhotnik este de până la 1.000 de kilometri pe oră. Dispozitivul a fost realizat cu folosirea de materiale care reduc amprenta radar.
După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, primul zbor al dronei Okhotnik a avut loc pe 03 august 2019. Potrivit surselor RIA Novosti, primul prototip al acesteia a ajuns la faza de întrebuințare a armamentul în timpul testelor. În special, dispozitivul a efectuat zboruri cu simulatoare funcționale de rachete aer-aer, și a bombardat o țintă terestră din poligonul Ashuluk.
Directorul Corporației Întrunite Constructoare de Avioane, Yuri Slyusar, a declarat, în luna august 2020, că livrările către Forțele Aerospatiale a dronelor Okhotnik din producția de serie vor începe în anul 2024.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News