Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia încearcă să 'împingă' Norvegia din Svalbard și acuză Oslo de activități anti-rusești
20 feb 2020 / 11:06
Federația Rusă acuză Norvegia că îi perturbă cu intenție activitatea în arhipelagul Svalbard.
Armata Rusiei, în zona Arctică, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ministrul rus de externe, Serghe Lavrov, a trimis o scrisoare către omologul său norvegian pe această temă și îi solicită o întrevedere pentru a aborda subiectul. O analiză a celor de la Defence24 semnalează că rușii intenționează să își intensifice activitățile în zonă. 

 

Svalbard, punct important în planurile Rusiei de a militariza zona Arctică

 

Cu toate că Svalbard-ul nu reprezintă un interes economic atât de mare pentru Kremlin, arhipelagul joacă un rol important în planurile rușilor de a militariza intens zona Arctică.

Arhipelagul aparține teoretic Norvegiei, dar are un statut special, el nu se supune legislației țării scandinave. Prin Tratatul de la Spitsbergge (azi Svalbard), semnat acum un secol pe 9 februarie 1920, s-a recunoscut suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului cu anumite condiții: Savalbard a fost parțial demilitarizat iar toate statele semnatare au primit drepturi egale de a practica activități comerciale în insule. Acest drept mai este în prezent utilizat de Norvegia și Rusia, ca parte moștenitoare a fostei Uniuni Sovietice. 

 

De ce încearcă rușii să 'împingă' Norvegia din Svalbard

 

Sursa citată precizează că Moscova încearcă să își sporească prezența în zonă, întrucât în cazul unui potențial conflict armat cu NATO, rușii ar putea mai ușor să preia controlul insulelor. Iar prin instalarea de radare și sisteme de rachete ar limita spațiul de manevră al forțelor NATO în Marea Barents și implicit în apropierea bazelor principale ale Flotei Nordului.

În acest sens se poate traduce și declarația lui Serghei Lavrov de la începutul acestei luni. Diplomatul rus a acuzat Norvegia că încearcă să limiteze activitatea rusă în zona arhipelagului, ceea ce vine în condradicție cu prevederile tratatului mai sus amintit. Lavrov a acuzat Norvegia de activități anti-ruse și a solicitat un răspuns promt din partea statului scandinav. Totodată, Moscova a anunțat că are planuri pe termen lung pentru consolidarea și modernizarea operațiunilor din arhipelag. De partea cealaltă Norvegia se opune și amintește că prevederile tratatului se aplică doar pe teritoriul și în apele  Svalbard-ului.

Acțiunile Moscovei de a militariza zona arctică sunt privite cu o îngrijorare tot mai mare de partea norvegiană. La toate acestea se adaugă deja clasicele provocări militare susținute de Rusia iar tensiunea poate crește în zonă când sunt programate exerciții NATO în Norvegia în luna martie. În trecut, Rusia a mai încercat să perturbe activitățile Alianței în zonă.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
România deține cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație
Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina
Materiale sanitare din Qatar aduse cu o aeronavă militară
Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu
Iranul a început desfășurarea exercițiului militar "Marele Profet-15"
Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe imediat la producerea de uraniu metalic
Prin retragerea Moscovei din "Cer deschis" NATO pierde o sursă de informare asupra forţelor militare ale Rusiei
Cândva România construia camioane militare DAC. Roman SA, o umbră a fabricii de altădată, speră la un contract din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro