Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia încearcă să 'împingă' Norvegia din Svalbard și acuză Oslo de activități anti-rusești
20 feb, 11:06
Federația Rusă acuză Norvegia că îi perturbă cu intenție activitatea în arhipelagul Svalbard.
Armata Rusiei, în zona Arctică, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ministrul rus de externe, Serghe Lavrov, a trimis o scrisoare către omologul său norvegian pe această temă și îi solicită o întrevedere pentru a aborda subiectul. O analiză a celor de la Defence24 semnalează că rușii intenționează să își intensifice activitățile în zonă. 

 

Svalbard, punct important în planurile Rusiei de a militariza zona Arctică

 

Cu toate că Svalbard-ul nu reprezintă un interes economic atât de mare pentru Kremlin, arhipelagul joacă un rol important în planurile rușilor de a militariza intens zona Arctică.

Arhipelagul aparține teoretic Norvegiei, dar are un statut special, el nu se supune legislației țării scandinave. Prin Tratatul de la Spitsbergge (azi Svalbard), semnat acum un secol pe 9 februarie 1920, s-a recunoscut suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului cu anumite condiții: Savalbard a fost parțial demilitarizat iar toate statele semnatare au primit drepturi egale de a practica activități comerciale în insule. Acest drept mai este în prezent utilizat de Norvegia și Rusia, ca parte moștenitoare a fostei Uniuni Sovietice. 

 

De ce încearcă rușii să 'împingă' Norvegia din Svalbard

 

Sursa citată precizează că Moscova încearcă să își sporească prezența în zonă, întrucât în cazul unui potențial conflict armat cu NATO, rușii ar putea mai ușor să preia controlul insulelor. Iar prin instalarea de radare și sisteme de rachete ar limita spațiul de manevră al forțelor NATO în Marea Barents și implicit în apropierea bazelor principale ale Flotei Nordului.

În acest sens se poate traduce și declarația lui Serghei Lavrov de la începutul acestei luni. Diplomatul rus a acuzat Norvegia că încearcă să limiteze activitatea rusă în zona arhipelagului, ceea ce vine în condradicție cu prevederile tratatului mai sus amintit. Lavrov a acuzat Norvegia de activități anti-ruse și a solicitat un răspuns promt din partea statului scandinav. Totodată, Moscova a anunțat că are planuri pe termen lung pentru consolidarea și modernizarea operațiunilor din arhipelag. De partea cealaltă Norvegia se opune și amintește că prevederile tratatului se aplică doar pe teritoriul și în apele  Svalbard-ului.

Acțiunile Moscovei de a militariza zona arctică sunt privite cu o îngrijorare tot mai mare de partea norvegiană. La toate acestea se adaugă deja clasicele provocări militare susținute de Rusia iar tensiunea poate crește în zonă când sunt programate exerciții NATO în Norvegia în luna martie. În trecut, Rusia a mai încercat să perturbe activitățile Alianței în zonă.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia încearcă să încline decisiv balanța puterii în Libia. Suspiciuni cu privire la dislocarea unui sistem S-400 (Foto)
Polonia și SUA vor semna acordul privind creșterea numărului de soldați americani cu prilejul vizitei lui Pompeo
Dogfight în SUA între un pilot de F-16 și un sistem de inteligență artificială
Violențe în Beirut. Protestatarii încearcă să pătrundă în Parlament. S-au tras focuri de armă și s-au folosit gaze lacrimogene (Video)
Rusia acuză Minskul de provocări după arestarea mercenarilor Wagner și compară Belarusul cu o țară din lumea a treia
'Platforma Crimeea'. Ucraina propune țărilor din regiunea Mării Negre cooperare pentru a contracara militarizarea rusă
China consideră 'barbare și grosiere' sancțiunile SUA impuse Hong Kongului
Erdogan contestă acordul maritim dintre Grecia şi Egipt şi anunţă reluarea activităţilor de foraj într-o zonă disputată din Mediterană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro