Rusia își încordează mușchii la doi pași de Arhipelagul japonez: Exercițiu militar pe Insulele Kurile
Moscova vrea să demonstreze cât de aproape pot manevra Forțele sale militare de Arhipelagul japonez.
Unitățile de rachete rusești au desfășurat un exercițiu militar pe insula Matua, unul dintre arhipelagurile disputate de Moscova și Tokyo, relatează Reuters.
Acest exercițiu militar vine într-un moment sensibil pentru securitatea și stabilitatea regională, deoarece tensiunile dintre Rusia și Occident rămân ridicate. Experții avertizează că continuarea unor astfel de activități militare ar putea duce la noi escalade.
Trupele sovietice au cucerit patru insule la nord de Hokkaido din Japonia la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce rușii numesc aceste insule Insulele Kurile, japonezii le cunosc drept Teritoriile de Nord, ceea ce a provocat tensiuni permanente între cele două țări, care nu au semnat încă un tratat de pace.
Potrivit unui raport Interfax, în timpul manevrelor, trupele ruse au exersat mobilitatea vehiculelor și camuflajul pe insula Matua. Această acțiune de tip exercițiu militar vine într-un moment în care Moscova intenționează să înființeze posturi permanente de observare pe insule, ceea ce a crescut și mai mult tensiunile cu Japonia.
Relațiile Moscova-Tokyo, la un nivel minim
Exercițiile vin la doar câteva zile după ce Japonia a anunțat că va vinde SUA de rachete Patriot de fabricație japoneză pentru 3 miliarde de yeni (19 milioane de dolari), gest care a atras furia Moscovei.
Relațiile dintre Rusia și Japonia s-au deteriorat și mai mult din cauza cooperării militare tot mai mari dintre Tokyo și Washington. Rusia a criticat aspru această cooperare, numind-o un element esențial care stă în calea îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei săptămâni că alinierea tot mai mare a Japoniei la „Occidentul colectiv” nu poate decât să dăuneze relațiilor bilaterale dintre Rusia și Japonia. Peskov a avertizat că această aliniere va complica și mai mult negocierile diplomatice deja complexe și va adânci dezacordurile asupra teritoriului disputat.
Japonia, pe de altă parte, continuă să-și consolideze capacitățile militare și cooperarea cu SUA, ca răspuns la percepția unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei. În timp ce Tokyo caută o modalitate de a-și asigura securitatea și suveranitatea asupra insulelor în litigiu, canalele diplomatice dintre cele două țări rămân deschise, deși pline de provocări.
Spre exemplu, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia produce anual pentru SDF (Forța de Autoapărare Aeriană a Japoniei) aproximativ 30 de rachete PAC-3 MSE, folosite de Patriot, dar poate crește acest număr la aproximativ 60 de unități, au declarat pentru Reuters doi oficiali guvernamentali japonezi și două surse din industrie.
SUA și Japonia au convenit să extindă coproducția de PAC-3 MSE și să înceapă coproducția rachetei avansate aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News