Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia securizează Arctica. Flota rusă de Nord va fi dotată cu rachete hipersonice Kinzhal
News
Data publicării:
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 15.12.2020, citând surse din mediul militar, că a fost luată decizia înzestrării Aviației navale a Flotei de Nord cu complexul de rachete hipersonice Kinzhal. Pregătirea personalului și infrastructurii pentru deservirea și exploatarea armamentelor hipersonice va începe în cursul anului viitor. Experții militari ruși apreciază că, în acest fel, Flota de Nord va primi un mijloc de descurajare strategică și un instrument pentru demonstrarea puterii în regiunea arctică.
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

Geografie extinsă

 

Rolul de purtător al rachetelor hipersonice Kinzhal este jucat de avionul de vânătoare și interceptare MiG-31. Flota de Nord dispune în prezent de o escadrilă dotată cu astfel de aeronave în cadrul Regimentului 98 Aviație Mixtă - Monchegorsk din Peninsula Kola, care aparține Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Complexul Kinzhal ar putea fi însă introdus în dotarea unei noi unități de aviație, despre ale cărui planuri de înființare a informat anterior Izvestia.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, a declarat anterior că testarea rachetei Kinzhal a fost efectuată cu succes în poligoane cu diverse condiții climatice, inclusiv în zona arctică. Acesta a informat, de asemenea, despre dezvoltarea rețelei de aerodromuri pentru extinderea geografiei de întrebuințare a rachetei.

La începutul acestui an, comandantul Trupelor Regiunii Militare Centru, general colonel Aleksandr Lapin, a vorbit despre planurile de dotare cu complexe de rachete hipersonice, până în anul 2024 a Regimentului 712 Aviație de Vânătoare din Kansk. Izvestia a scris deja despre faptul că există planuri de formare a unor escadrile dotate cu complexe Kinzhal și în alte unități dotate cu avioane de vânătoare MiG-31.

Începând din anul 2021, Flota de Nord va primi statut de Regiune Militară și va deveni a cincea regiune a Forțelor Armate. În zona de responsabilitate a noii structuri de va afla Regiunea Arctică, tot litoralul arctic al Federației Ruse și ruta maritimă de nord. În sfera de activități a navelor sale este inclus, de asemenea, și Oceanul Atlantic. Racheta hipersonică Kinzhal este capabilă să execute atacuri asupra unor ținte aflate la distanțe de până la 2.000 de kilometri. În raza sa de acțiune vor intra statele din peninsula scandinavă, statele baltice și cea mai mare parte a rutei maritime de nord. Trebuie spus faptul că racheta Kinzhal are nu numai viteză hipersonică, ci și manevrabilitate în zbor. Militarii consideră că acest lucru o face invulnerabilă față de mijloacele existente și de perspectivă de apărare antiaeriană și antirachetă. 

“Flota de Nord a fost întotdeauna o mare unitate operativ-strategică, care asigură securitatea țării nu numai în Oceanul Înghețat de Nord, ci și în teatrul de acțiuni militare din Oceanul Atlantic”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant de submarin, contraamiral Vsevolod Khmyrov.

În zona sa de responsabilitate se află Marea Norvegiei și tot ce este situat la sud de aceasta în Oceanul Atlantic. În mod tradițional, Flota de Nord asigură securitatea rutei maritime de nord, care face legătura între Europa și Extremul Orient. Astfel, forțele sale trebuie să fie gata nu numai pentru întrebuințarea în luptă în zonele de litoral, ci și la distanțe mari de acestea. De aceea, la construcția flotei, statul trebuie să respecte principiul echilibrului sistemelor de armament. Este vorba despre combinarea forțelor de la suprafața apei, subacvatice, terestre, aeriene și cosmice.

“În ultima perioadă, a crescut activitatea NATO în Regiunea Arctică și, în consecință, Rusia trebuie să-și întărească forțele de la frontierele nordice”, a adăugat expertul.

“Pentru orice stat maritim, flota reprezintă o armă puternică, chiar și pe timp de pace. Funcțiile sale includ, între altele, operații pentru demonstrarea forței”, a explicat contraamiralul.

 

Armamente de descurajare

 

Racheta Kinzhal cu bazare aeriană reprezintă una din noile categorii de armamente strategice. Președintele Vladimir Putin a vorbit despre ele în mesajul său către Adunarea Federală din anul 2018.

În jurnalul Gândirea Militară al Ministerului rus al Apărării, racheta hipersonică Kinzhal a fost denumită un armament destinat pentru îndeplinirea de misiuni strategice, în faza pre-nucleară a conflictelor la scară largă. Aceasta a fost concepută pentru distrugerea obiectivelor de importanță critică ale adversarului, inclusiv a infrastructurii militare, precum și a nodurilor conducerii de stat. Însăși prezența sa în serviciul de luptă este denumită un factor de descurajare strategică non-nucleară, capabil să prevină sau să oprească acțiunile ostile ale adversarilor împotriva Federației Ruse.

“Un astfel de produs va fi util pe orice direcție”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valeri Gorbenko.

“Este vorba despre un armament puternic, de care alte state nu dispun încă. De pe aerodromurile Flotei de Nord, complexele hipersonice vor acoperi nu numai teritoriile nordice, ci și pe cele de nord-vest. În prezent, pur și simplu nu există mijloace de apărare antiaeriană, care ar putea intercepta racheta Kinzhal. Prin urmare, dacă va fi necesar, aceste rachete își vor îndeplini în mod eficient misiunile încredințate”, a precizat Gorbenko.

O escadrilă formată din 10 avioane dotate cu rachete hipersonice Kinzhal există, deocamdată, doar în Regiunea Militară Sud. Aceasta se află în serviciul de luptă experimental începând din luna decembrie 2017.

În primul an de exploatare, militarii au efectuat peste 380 de zboruri legate de patrularea deasupra Mării Negre și Mării Caspice. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a informat despre mai multe lansări ale rachetelor Kinzhal în timpul unor exerciții majore. Avioanele dotate cu aceste rachete au desfășurat activități comune cu noile avioane de vânătoare Su-57, dar și cu bombardiere cu rază lungă de acțiune ale Aviației Strategice.

După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, avionul MiG-31K este capabil să coopereze și cu alte categorii de tehnică. Astfel, avionul de cercetare radioelectronică modernizat Il-20M poate să transmită, pe canale protejate de comunicații, date pentru indicarea țintelor direct pentru rachetele Kinzhal.

Împreună cu complexele hipersonice cu bazare aeriană, în anul 2018 au mai fost anunțate alte cinci categorii de armamente strategice.

Între acestea se află racheta de croazieră Burevestnik cu propulsie nucleară și bătaie nelimitată. De asemenea, pentru orbirea sateliților de cercetare ai adversarului a fost dezvoltat laserul Peresvet.

Complexele de rachete Avangard cu blocuri hipersonice au fost introduse deja în dotarea trupelor. În același timp, continuă testarea rachetelor balistice intercontinentale grele de tip Sarmat, capabile să lovească în orice punct cu ogive nucleare multiple.

Forțele de submarine vor primi în dotare aparate fără pilot Poseidon, cu propulsie și cu blocuri de luptă nucleare.

Toate aceste categorii de tehnică au fost dezvoltate în calitate de instrumente pentru descurajarea strategică, în replică la retragerea SUA din acordul privind apărarea antirachetă și din alte înțelegeri privind limitarea armamentelor.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump în 16 puncte confirmă toate zvonurile. Ucraina și Europa prezintă un text diferit privind încheierea războiului
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat CSAT-ul. Pe ordinea de zi se va afla și Legea Apărării
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei

Ştiri Recomandate

”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul deplin al lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
pixel