Rusia stă pe o bombă cu ceas în timp ce continuă să împrumute bani pentru a finanța războiul din Ucraina: Mitul Rusiei care poate lupta pe termen nelimitat se spulberă
Costurile reale ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei depășesc cu mult statisticile oficiale, punând cu adevărat Moscova sub o presiune economică enormă. În plus, măsurile financiare luate de guvernul rus pentru a sprijini efortul de război au dus la crearea unei „bule strategice de credit”, o situație extrem de periculoasă pentru economia rusă.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Craig Kennedy, analist economic la Centrul Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice din cadrul Universității Harvard, a efectuat o investigație amănunțită asupra cheltuielilor de război ale Rusiei și a descoperit o schemă utilizată de Kremlin pentru a finanța complexul militar-industrial intern, care a fost trecută cu vederea deoarece analiștii se concentrează în principal asupra cheltuielilor prevăzute în bugetul oficial.
Ascuderea sub preș a acestor mecanisme clandestine de creditare a permis Moscovei să afirme că „Rusia poate lupta pe termen nelimitat”. Însă constatările analistului economic Craig Kennedy scot la iveală o datorie de război ascunsă care spune altceva. DefenseRomania recomandă cititorilor să analizeze acest studiul aprofundat în întregime, în timp ce noi subliniem mai jos doar cateva aspecte-cheie.
În 2022, pe măsură ce asa-zisul plan blitzkrieg al armatei ruse eșuează, guvernul de la Moscova se confruntă cu necesitatea de a finanța un război pe termen lung fără a provoca perturbări semnificative în viața de zi cu zi a rușilor obișnuiți, pentru a-i împiedica să sprijine războiul. Pentru a face acest lucru, băncile rusești au fost obligate să acorde împrumuturi companiilor de apărare; industriilor, în special, li s-a cerut să utilizeze fondurile pentru a extinde producția și a fabrica mai mult armament.
Această politică a dus la o creștere rapidă și anormală de 71% a datoriei guvernamentale, începând din iulie 2022 și ajungând la 415 miliarde de dolari, adică 19,4% din PIB-ul Rusiei - de 6,5 ori mai mult decât împrumuturile guvernamentale efective.
Raportul Kennedy estimează că peste 70% din aceste împrumuturi au sprijinit întreprinderi implicate în activități legate de război, 50-60% dintre acestea finanțând direct întreprinderi militare. Aceasta înseamnă 207-249 miliarde de dolari, o cifră comparabilă cu toate cheltuielile oficiale de război ale Rusiei înregistrate în bugetul de stat.
Aceste împrumuturi au fost acordate unor societăți care nu erau solvabile, de obicei fără garanții și în condiții favorabile stabilite de Kremlin. Până în 2024, această abordare nesustenabilă a condus la o catastrofă generalizată a creditelor. Banca centrală a Rusiei a fost nevoită să majoreze rapid ratele și să alerteze guvernul cu privire la deteriorarea sănătății financiare a băncilor rusești, care nu aveau suficiente lichidități pe termen scurt și rezerve de capital.
Între timp, companiile militare care nu și-au putut achita obligațiile au contribuit la creșterea numărului de împrumuturi „toxice”.
Cercetătorul notează că situații similare au apărut în Rusia la o scară mai mică în 2016-2017 și 2019-2020, dar guvernul a rezolvat aceste crize prin simpla iertare a împrumuturilor toxice. Cu toate acestea, volumul actual al datoriei, echivalent cu jumătate din bugetul de stat pentru 2024, face ca astfel de măsuri să fie mult mai dificile.
În plus, ratele ridicate de actualizare au închis ușa oricărui împrumut acordat persoanelor fizice și industriilor care nu sunt din domeniul apărării, paralizând „economia reală”, în timp ce împrumuturile preferențiale continuă să curgă către complexul militar-industrial.
„Acum este evident că dependența puternică a Moscovei de finanțarea bancară extrabugetară pentru a ajuta la finanțarea războiului creează premisele unei crize sistemice de creditare. Prin creșterea ratelor dobânzilor, se creează dificultăți financiare în rândul companiilor din economia „reală”. În plus, prin impunerea unor datorii semnificative companiilor legate de război, care riscă să intre în incapacitate de plată în timp, Moscova riscă să copleșească băncile cu un val de datorii toxice”, scrie Craig Kennedy.
Complexul militar-industrial al Rusiei a devenit efectiv autosuficient. Antreprenorii din domeniul apărării trăiesc din marje de profit de 2 %, ceea ce înseamnă că pot rambursa datoriile doar cu ajutorul finanțării de stat.
Practic, Kremlinul a împrumutat de la sine și trebuie să ramburseze aceste împrumuturi din propriile resurse. Aceasta nu este o bulă de credit obișnuită; este o bulă de credit strategică, una atât de vastă încât a devenit o bombă cu ceas pentru economia rusă, cu o probabilitate reală de incapacitate de plată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News