Ruşii nu mai consideră Occidentul atât de rău când are nevoie de el: O companie rusă utilizează o filială din Statele Unite pentru a face rost de echipamente militare
Pe măsură ce sancțiunile occidentale continuă să pună presiune pe industria militară a Rusiei, există dovezi care sugerează că întreprinderea rusă Planar se folosește de filiala sa din SUA, Copper Mountain Technologies (CMT), pentru a eluda aceste sancțiuni și a transfera tehnologii avansate de pe piețele americane. Prezenta anchetă se bazează pe informațiile descoperite de grupul de hackeri „Cyber Resistance” și oferă date suplimentare despre modul în care întreprinderea Planar, un producător important de produse electronice, lucrează pentru a susține obiectivele militare ale Rusiei.
Avionul de vânătoare Su-57 este prezentat pe o linie de asamblare la uzina de producție de aeronave Komsomolsk-on-Amur din Rusia. Sursa foto: TWZ.
Societatea Planar, cu sediul central în Celiabinsk, Rusia, și cu facilități de producție în Tomsk, a jucat un rol important în furnizarea de componente electronice de ultimă generație pentru industria rusă de apărare.
Printre clienții săi se numără proiecte militare cheie, inclusiv drone precum „Inokhodets” și „Orlan-10”, precum și sisteme de război electronic „Svet-KU” și „Leer-3”, se arată într-o anchetă realizată de site-ul de informații din surse deschise (OSINT) InformNapalm.
În ciuda faptului că a fost vizată de o serie de sancțiuni impuse de Statele Unite, Regatul Unit, Elveția și Germania, filiala americană a întreprinderii ruse Planar, Copper Mountain Technologies, a scăpat în mare măsură de aceste constrângeri, ceea ce i-a permis să își continue activitatea pe teritoriul american.
Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la fluxul de tehnologie dintre companii și la potențialul acestora de a ocoli măsurile de control aplicate exporturilor.
Societatea Planar, cu sediul central în Celiabinsk, Rusia, și cu facilități de producție în Tomsk, a jucat un rol important în furnizarea de componente electronice de ultimă generație pentru industria rusă de apărare. Printre clienții săi se numără proiecte militare cheie, inclusiv drone precum „Inokhodets” și „Orlan-10”, precum și sisteme de război electronic „Svet-KU” și „Leer-3”.
UAV Orlan, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă.
În ciuda faptului că a fost vizată de o serie de sancțiuni impuse de Statele Unite, Regatul Unit, Elveția și Germania, filiala americană a întreprinderii ruse Planar, Copper Mountain Technologies, a scăpat în mare măsură de aceste constrângeri, ceea ce i-a permis să își continue activitatea pe teritoriul american. Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la fluxul de tehnologie dintre companii și la potențialul acestora de a ocoli măsurile de control aplicate exporturilor.
Citeşte şi: Occidentul nu e rău când rușii au nevoie de el: Producția de avioane Su-57 a ajuns să depindă de „dușmanul din Vest”
Istoria companiei Planar pe piața internațională este vastă, deținând înainte de 2022 o cotă de 10% din producția mondială de electronice cu microunde. Pentru industria rusă de apărare, Planar a furnizat componente esențiale, inclusiv piese pentru avionul de luptă Su-57, prin colaborarea sa cu JSC „Microwave Plant”, o întreprindere care se confruntă cu probleme la nivelul capacității de producție din cauza lipsei de componente occidentale.
Avion Sukhoi T-50 PAK FA (Su-57).
Prin intermediul Copper Mountain Technologies (CMT), Planar a putut continua să achiziționeze componente electronice occidentale esențiale pentru echipamentele militare rusești. Echipamentele produse de CMT seamănă izbitor cu cele dezvoltate de Planar, diferind doar prin marcă și elemente minore de design.
Alte dovezi privind conexiunea dintre cele doua companii au fost descoperite atunci când s-a constatat că procesul de calibrare pentru produsele CMT se desfășoară în continuare la unitățile de producție ale Planar din Celiabinsk. În plus, ambele companii dețin brevete identice pentru tehnologia lor atât în SUA, cât și în Rusia, ceea ce evidențiază legăturile strânse dintre ele. Aceste brevete îl menționează ca inventator pe Serghei Zaostroviakh, directorul Planar, și implică și societatea parteneră a Planar, NPK TAIR.
Rolul filialei americane a Planar se extinde dincolo de simpla producție. Aceasta acționează ca un centru logistic pentru facilitarea transferurilor de tehnologie între Rusia și Statele Unite, cu birouri amplasate strategic în Paphos, Cipru, pentru a gestiona fluxul de bunuri între Europa și America. Alexey Surkov, fost director al partenerului de software al Planar, SYNECTA, din Tomsk, este în prezent directorul general al sucursalei europene a CMT, subliniind astfel strânsele legături dintre aceste entități.
Prezența CMT în industria americană de apărare este notabilă. Compania a furnizat tehnologie unor firme americane precum Pacific Antenna Systems LLC (PAS), care a obținut contracte cu Departamentul american al Apărării pentru fabricarea de sisteme de comunicații prin satelit. Printre alți clienți se numără Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA, NASA și diverși contractori din domeniul apărării implicați în dezvoltarea de tehnologii militare avansate.
Pe măsură ce legăturile dintre Planar și Copper Mountain Technologies continuă să iasă la lumină, devine din ce în ce mai clar că această structură poate fi utilizată pentru a introduce componente occidentale în rețeaua de producție de apărare a Rusiei. Produsele furnizate prin intermediul CMT ar putea sfârși prin a spori capacitățile militare ale Rusiei, în ciuda sancțiunilor menite să paralizeze sectorul său de apărare.
Având în vedere aceste dezvăluiri, există o nevoie urgentă ca autoritățile americane să examineze cu atenție operațiunile Copper Mountain Technologies și să asigure conformitatea cu controalele la export. Având în vedere că armata rusă rămâne angajată în conflictul cu Ucraina, utilizarea acestor componente în sistemele de armament ridică mari semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor internaționale menite să reducă capacitățile de război ale Moscovei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News