Ryabkov: Kremlinul nu are nimic de discutat cu Washingtonul pe tema armelor nucleare. Iată ce vrea Rusia
Moscova exclude orice negocieri cu Washingtonul pe probleme de control al armelor din cauza poziției distructive a Statelor Unite, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Ryabkov, potrivit presei ruse.
Ryabkov a explicat că este imposibil să se poarte un dialog privind controlul armelor cu o țară care și-a declarat oficial intenția de a provoca o înfrângere strategică Rusiei și caută zilnic modalități de a-i face rău. „Este doar un oximoron. Nu putem închide ochii la un lucru și, în același timp, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, să vorbim despre limitarea verigii cheie în asigurarea securității noastre și lăsarea adversarilor noștri să intre în această zonă”, a menționat diplomatul.
El a atras, de asemenea, atenția asupra expirării iminente a Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive (START). Deși acordul este suspendat, partea rusă își respectă limitele cantitative centrale privind focoasele și vehiculele de livrare, susține oficialul rus.
„Acum nu avem și nu vom putea forma o bază pentru a începe negocieri, ci doar un dialog preliminar în acest domeniu. Motivul este direcția distructivă a Washingtonului”, a subliniat oficialul rus.
Ce vrea Moscova?
La 21 februarie 2023, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova suspendă participarea la Tratatul START, dar nu se retrage din acesta.
Moscova, înainte de a reveni la dialogul asupra acordului, dorește să obțină ca noul tratat START să țină cont nu doar de arsenalele Statelor Unite, ci și ale altor puteri nucleare NATO - Marea Britanie și Franța.
Evident, oficialul rus nu menționează nimic despre arsenalul nuclear al Chinei - țară cu care Moscova are o ”prietenie fără limite”.
START-3 – Tratatul de reducere a armelor ofensive strategice, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale și alte câteva și focoase nucleare pentru Rusia și SUA.
Tratatul Noul START, semnat în 2010 de președinții de atunci Barack Obama și Dmitri Medvedev, limitează fiecare țară la maximum 1.550 de focoase nucleare dislocate și 700 de rachete și bombardiere dislocate. Acordul prevede inspecții extinse la fața locului pentru a verifica conformitatea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News