Scholz blochează transferul de rachete Taurus către Ucraina de teama ca Rusia să nu se simtă provocată
Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, a relatat The Wall Street Journal (WSJ) la 27 septembrie, citând propriile sale surse.
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
Alți membri ai coaliției de guvernare din Germania au aprobat trimiterea rachetelor Taurus către Ucraina. La 4 septembrie, deputatul german Marie-Agnes Strack-Zimmermann a scris pe Twitter că "el (Scholz) este singurul care blochează această decizie în cadrul coaliției".
Potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal, Scholz era îngrijorat de faptul că personal militar german va trebui să lucreze pentru integrarea rachetelor pe avioanele ucrainene, iar acest lucru ar presupune deplsarea în Ucraina, o măsură care, potrivit acestuia, ar necesita un vot din partea parlamentului german.
În plus, Scholz se temea că prezența unor militari germani în Ucraina ar putea provoca "o confruntare directă cu Rusia".
Nu este clar de ce Scholtz susține că personalul german ar trebui să se afle fizic în Ucraina pentru ca rachetele Taurus să poată fi folosite. Rachetele Taurus au fost subiectul multor discuții și dezbateri, iar Berlinul şi-a argumentat ezitările ca ucrainenii ar putea utiliza rachetele pentru a ataca direct teritoriul Rusiei.
Chiar dacă furnizarea de rachete Taurus este aprobată în curând, Ucraina ar putea avea nevoie de timp pentru a utiliza aceste arme, a relatat WSJ, făcând referire la oficiali germani. Rachetele trebuie să fie adaptate pentru a putea fi integrate pe avioanele din epoca sovietică folosite de Forțele Aeriene Ucrainene.
Ucraina a primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune de la aliații săi, cum ar fi Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP de fabricație franceză, dar Taurus are o rază de acțiune semnificativ mai mare.
În culise, oficialii din Marea Britanie i-au asigurat pe omologii lor din Germania că Ucraina nu a folosit rachete Storm Shadow asupra unor ținte fără aprobare prealabilă.
Negocierile privind livrarea ATACMS-urile fabricate în SUA, care au o rază de acțiune la fel de mare ca și Taurus, sunt în curs de desfășurare de aproape un an. Deși nu au fost incluse în ultimul pachet de ajutor militar american din 21 septembrie, rapoartele ulterioare au detaliat că unele dintre rachetele ATACMS ar putea fi transferate în curând către Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News