Scholz: Viitorul Europei depinde de alianța franco-germană / Macron: Sprijinul nostru constant pentru poporul ucrainean va continua
Viitorul Europei depinde de alianța dintre Franța și Germania, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, duminică, la Paris, unde l-a vizitat pe președintele francez Emmanuel Macron cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée de cooperare între cele două țări.
Președintele francez Emmanuel Macron și cacelarul german Olaf Scholz, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite oficiale la Kiev. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Nunta de diamant dintre Germania și Franța, așa cum o numea DW, a însemnat o ceremonie comună a liderilor francez și german, alături de parlamentari din cele două țări.
Întregul cabinet al Germaniei este la Paris pentru întâlniri comune, iar 300 de parlamentari din ambele țări se reunesc la Universitatea Sorbona
„Viitorul, ca și trecutul, se bazează pe cooperarea celor două țări ale noastre, ca forță motrice a unei Europe unite”, a spus Scholz. Potrivit agenției DPA, cancelarul a adăugat și o scrisoare de mulțumire în limba franceză. „Le mulțumesc fraților și surorilor noștri francezi pentru prietenia lor”, a spus el, exprimându-și recunoștința lui Macron.
După invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, proiectul european de pace se află într-un „punct de cotitură”, a spus el.
„Germania și Franța trebuie să devină pionieri în ce privește redresarea Europei”, a spus Macron într-o conferință de presă. Potrivit omului de stat francez, Europa are nevoie de un nou model energetic, care să susțină noile tehnologii și inovații și să promoveze o Uniune Europeană care să poată asuma rolul de „o putere geopolitică cu drepturi depline în ceea ce privește apărarea, spațiul și diplomația”.
Scholz a confirmat, de asemenea, cooperarea dintre cele două țări în ceea ce privește furnizarea europeană de materii prime, energie și explorare spațială. Potrivit acestuia, Europa trebuie să fie capabilă să-și protejeze valorile și democrația de autoritarism.
Macron a adăugat: „Sprijinul nostru constant pentru poporul ucrainean va continua în toate domeniile”, relatează AP.
Cooperarea franco-germană
Războiul a scos la iveală diferențe de strategie între cele două țări, în special în discuțiile din cadrul UE cu privire la modul de gestiona criza energetică și asupra viitoarelor investiții militare.
Macron a cerut „un nou model energetic” în UE, bazat pe diversificarea aprovizionării și încurajarea producției de energie fără carbon.
În afară de Ucraina, o prioritate a celor două țări este să elaboreze răspunsul Europei la subvențiile pentru producătorii de mașini electrice din SUA dar și pentru alte domenii, care sunt privilegiate de ”Legea pentru reducerea inflației” adoptată de administrația Biden.
Franța dorește ca Europa să contracareze ceea ce consideră o mișcare nedreaptă a Washingtonului. Parisul face presiuni ca UE să relaxeze regulile privind subvențiile de stat pentru a accelera alocarea acestora, pentru a simplifica sprijinul blocului pentru investiții și pentru a crea un fond suveran al UE pentru a stimula industriile verzi. Berlinul are o opinie mai moderată și avertizează cu privire la riscul protecționismului, cu toate că nici Germania nu mai e atât de strictă, Bundestagul aprobând anul trecut un pachet de sprijin pentru companii și gospodării, în valoare de 200 de miliarde de euro, ca răspuns la criza energetică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News