Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scutul de la Deveselu, atacat de fake news-uri rusesti
02 apr, 22:09
Scutul antirachetă de la Deveselu este un motiv de controversă internațională, iar românii sunt bombardați de Rusia cu informații fabricate cu scopul de a disemina frică.
EXCLUSIV

Despre fake news-urile legate de Deveselu, cât și despre strategiile specifice de dezinformare rusă a comentat marți consilierul politic al ambasadei Statelor Unite din România, David Schlaefer, la Biblioteca Națională din București.

„Rusia este acum capabilă să își personalizeze mesajele pentru fiecare țară în parte. Vom auzi ceva foarte diferit în Bulgaria sau în Balcani, față de ce auzim în România”, susține consilierul american. Sofisticarea tehnicilor de dezinformare ale Rusiei împotriva fiecărui stat duce la crearea unor tensiuni sociale, a unei confuzii generale mult mai profunde din partea audienței.  Aceste strategii individualizate ale rușilor se îndreaptă și către România, cu interesul îndepărtării țării noastre de Europa și de America. Mesajele difuzate sunt fabricate „pentru a speria românii, pentru a-i face să creadă că relația cu Statele Unite, relațiile bilaterale, relațiile de securitate în NATO nu sunt un lucru pozitiv pentru România, ci sunt un lucru rău’’, mai adaugă Schlaefer.

Un caz concret de dezinformare îl reprezintă informațiile care circulă în prezent despre scutul antirachetă de la Deveselu. Fake news-urile despre subiect abordează motive de securitate națională și sunt produse de către mașina de propagandă rusească, pentru a slabi relațiile dintre România și Vest, pentru divizare socială și pentru a diminua încrederea românilor în Occident. „Aproape săptămânal vedem un articol fake despre cum unitatea de la Deveselu este o unitate de ofensivă, care adăpostește rachete ofensive, faptul că sunt o amenințare pentru Rusia și, prin extensie, pentru România, pentru că rușii trebuie să se apere de această amenințare ofensivă’’. Mesajul rușilor în acest context este că românii, adăpostind o asemenea unitate, se pun în pericol pe ei și nu își urmăresc propriul interes.

În realitate, Deveselu este un scut antirachetă defensiv, cu rolul de a intercepta presupuse rachete de la o foarte mare altitudine. Rolul său este de protejare a Europei în general, „iar de aceea Rusia țintește campanii de dezinformare către țările membre NATO pe subiecte militare sau de securitate”, concluzionează consilierul american.  

 

Ştiri Recomandate

Velier ucrainean cu cinci persoane la bord, remorcat până în Portul Constanţa
Israelul, atacat din nou. Rachete lansate din Fâșia Gaza
Ameninţări Hezbollah: Benjamin Netanyahu susţine că 'nu este impresionat'
Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale