Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Securitate energetică. Rusia inaugurează primul său gazoduct spre China
02 dec 2019 / 16:11
Rusia va inaugura luni primul său gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate să îi consolideze poziţia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale.

Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor lansa, în regim de teleconferință, gazoductul „Forța Siberiei", potrivit Radio România Actualități.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să îşi diversifice pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.

Denumit ''Power of Siberia'', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontieră ruso-chineza. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropolă Shanghai, transmite AFP.

În mai 2014, Rusia a semnat un acord cu China, cea mai mare piață energetică din lume, pentru livrarea de gaze naturale pe un termen de 30 de ani. Acordul ruso-chinez prevede livrări pe 30 de ani în valoare de 400 de miliarde de dolari.

În lungime de 4.500 de kilometri, gazoductul va asigura livrarea către China a unui volum de 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, cu posibilitatea de creștere la 60 de miliarde.

Negocierile au durat în total aproape 20 de ani, iar participarea celor doi lideri la lansarea gazoductului are scopul de a demonstra Parteneriatul Strategic dintre cele două puteri. Pentru Rusia e și o dovadă că piața asiatică a gazelor este cel puțin complementară celei europene.

In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate in regiune si pentru strategia energetica a Moscovei in Asia", apreciaza analistii de la S&P Global Platts intr-un raport.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmand sa ajunga la 38 miliarde metri cubi pe an in jurul anului 2022-2023, adica 9,5% din cantitatea totala de gaze naturale consumata de China.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Kiril Budanov, ținta unui atentat eșuat cu bombă, noul șef al Serviciului de Informații al Armatei ucrainene
Vizita în România a șefului Forțelor Terestre Americane
Rusia cere eliberarea imediată și întoarcerea mercenarilor din Wagner Group la Moscova, dar Belarus nu cedează
Finlanda confirmă provocările Rusiei: Două Su-27 au efectuat o incursiune de un minut în spațiul aerian finlandez
Peste 160 de tancuri și vehicule blindate au fost livrate Armatei Rusiei și Forțelor Aeriene
Jandarm găsit mort prin împușcare în postul de pază de la Barajul Vidraru
Rusia desfășoară tancuri și trupe la granița Belarusului pentru exerciții
Ministerul rus al Apărării susţine că un avion Su-27 a interceptat două avioane de recunoaştere americane deasupra Mării Negre
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro